Antallet af invasive tilfælde af streptokok-infektioner er på himmelflugt
Ifølge SSI skyldes stigningen muligvis, at streptokok-bakterien gør comeback efter at være blevet holdt nede under coronapandemien
Flere og flere danskere bliver i øjeblikket smittet med en streptokok-infektion såsom halsbetændelse, mellemørebetændelse eller børnesår.
Stigningen har nu nået et niveau, der er langt over det normale for årstiden. Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.
Afsnitsleder og afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI fortæller, at "det er SSI’s forventning, at antallet af positive tilfælde kan fortsætte med at stige i nogen tid endnu."
- Normalt er der flest invasive tilfælde i månederne januar til marts, men der er også tegn på mange positive prøver i januar indtil nu, siger han.
Ældre og børn bliver alvorligt syge
Ifølge SSI er antallet af invasive tilfælde tredoblet den seneste måned. Det er de tilfælde, hvor streptokokker har spredt sig og forårsaget alvorlige tilstande – eksempelvis blodforgiftning.
Det viser tal, som Statens Serum Institut (SSI) har trukket fra den danske mikrobiologidatabase (MiBa).
De fleste alvorlige tilfælde er set hos ældre personer over 65 år, men der er også et mindre antal invasive tilfælde påvist blandt børn under 5 år.
Gør comeback efter corona
Sidste måned opfordrede SSI alle læger i Danmark til at være opmærksomme på infektioner med den ellers normalt harmløse, men smitsomme bakterie streptokokker.
Udmeldingen kom, efter at der i flere lande omkring os var stigende tilfælde af infektioner med streptokokker. Og stigningen fortsætter over hele Europa, oplyser SSI,
Det kan muligvis skyldes, at bakterien gør comeback efter at være blevet holdt nede under covid-19-restriktionerne, lyder det fra Peter Henrik Andersen.
- Infektioner med denne type bakterie har været på et lavere niveau i den første lange del af coronapandemien, siger han i pressemeddelelsen og tilføjer:
- Det ser ud til, at den stigning, vi også har set for nogle andre infektioner, efter at samfundet blev åbnet op igen, nu også sker for gruppe A-streptokokker.
Gruppe A-streptokokker er ifølge SSI en almindelig årsag til infektioner og forårsager hyppigst sygdomme som halsbetændelse, mellemørebetændelse, skarlagensfeber og børnesår.
I visse tilfælde – særligt hos ældre og personer med dårligt immunforsvar – kan infektionen sprede sig og resultere i alvorlige tilstande som blodforgiftning, hjernehindebetændelse og toksisk shock syndrom.
Mest bekymrede for de ældre
SSI oplyser i pressemeddelelsen, at de har udarbejdet en risikovurdering.
Her vurderer de, at sandsynligheden for yderligere smittespredning blandt børn er meget høj, men at konsekvensen heraf er meget lav, og at risikoen for børn ved fortsat smittespredning derfor vurderes som lav.
For ældre er sandsynligheden for smittespredning moderat, og konsekvensen heraf vil være moderat. Den samlede risiko ved fortsat smittespredning hos ældre vurderes derfor som moderat.
Steen Hofmann, der er fagchef under afdeling for Bakterier, Parasitter & Svampe hos SSI, fortæller, at det er vigtigt, at læger er opmærksomme.
- Det er de invasive infektioner blandt den ældre del af befolkningen, som vi er mest bekymrede for, siger han.
SSI meddeler desuden, at de fortsat vil følge udviklingen tæt – både i Danmark og internationalt.