Helle Thorning opfordrer Instagram til at gentænke regler for brystvorter
De nuværende regler for brystvorter på Instagram og Facebook er diskriminerende, mener Helle Thorning-Schmidt, der er medformand i Metas tilsynsråd.
Helt tæt på er det noget svært at se, om et sæt brystvorter tilhører en mand, kvinde, transperson eller for den sags skyld en, der hverken identificerer sig som det ene eller det andet.
Alligevel er reglerne på Facebook og Instagram vidt forskellige for, hvem der må vise dem, og efter årevis med protester reagerer moderselskabet Metas tilsynsråd nu.
Rådet, hvor tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt er medformand, opfordrer nemlig nu Meta til at ændre reglerne for nøgenhed på deres platforme og gøre dem mere klare og inkluderende.
- Meta diskriminerer på baggrund af en binær opfattelse af køn og seksualiserer alt andet end den mandlige brystvorte, siger Helle Thorning-Schmidt til TV 2.
Kunstner lokker Instagram: Hvornår er jeg kvinde?
Som det er i dag, kan mænd uden at blinke smide deres bare brystkasser på platformene, mens reglerne er noget mere brogede for kvinder, trans – og nonbinære personer.
Debatten har i årevis raset om, hvorfor reglerne er forskellige, og den digitale kunstner Ada Hyldahl Fogh er blandt dem, der er forvirrede over, hvad hun egentlig må.
Kunstneren er transkvinde og gennemgår derfor en hormonbehandling, der skal få hendes udseende til at stemme overens med hendes oplevede køn.
Som et eksperiment lægger hun ugentligt et billede af sit bare bryst på Instagram for at undersøge, hvornår Metas algoritmer stempler brystvorterne som værende kvindelige og dermed censurerer dem.
Det første billede af Ada Hyldahl Fogh fra december 2021:
Og herunder et billede fra et år senere, december 2022. Løbende leger Ada Hyldahl Fogh også med smykker, frisurer, ansigtsudtryk og andet for at se, om det påvirker algoritmerne.
Enormt vage regler
Ada Hyldahl Fogh mener, det vil være et "kæmpe skridt", hvis tilsynsrådets opfordring munder ud i, at alle brystvorter bliver tilladte på Facebook og Instagram.
- Det vil være en milepæl i en længere kamp om at få en mere inklusiv forståelse af køn og kroppe på platformene, siger hun til TV 2.
Ada Hyldahl Fogh uddyber, at Metas regler for brystvorterne ifølge hende er enormt vage. Og hun nævner som eksempel, at ingen af hendes billeder på Instagram er blevet fjernet, selvom eksperimentet har været i gang i over et år.
- Ifølge reglerne burde jeg jo ikke kunne lægge et eneste billede op, fordi jeg er kvinde. Men alligevel får jeg lov. Og omvendt er der jo transmænd, der har en stereotypisk kvindelig krop - og som derfor bliver censureret, siger hun og stiller spørgsmålet:
- Altså hvad er en kvindelig brystvorte overhovedet?
Madonna rasede over censur
Eksemplerne er mange på omdiskuteret censur og tæller blandt andet den nøgne pige på det ikoniske billede fra Vietnamkrigen og superstjernen Madonna.
Sidstnævnte beskrev det ligefrem som et udtryk for kvindehad, da hun i 2021 røg i en fejde med Instagram, fordi det sociale medie fjernede et billede, hvor man kunne ane sangerindens brystvorter.
- Det er stadig forbløffende for mig, at vi lever i en kultur, der tillader, at hver en centimeter af en kvindes krop vises - undtagen en brystvorte, skrev Madonna ifølge mediet Gaffa i et opslag på Instagram, som ikke længere er tilgængeligt.
- Kan en mands brystvorte ikke opleves som erotisk??!! fortsatte hun.
Det er dog ikke Madonna, men en anden specifik sag, der har fået bægeret til at flyde over hos Metas tilsynsråd.
Et amerikansk, transkønnet par som katalysator
Reaktionen fra Tilsynsrådet kommer på baggrund af en sag om et amerikansk par, der er transkønnede og ikke-binære. Altså personer, der hverken definerer sig som mand eller kvinde.
De havde på deres Instagram-konto delt billeder af dem som topløse - akkompagneret af en tekst om sundhedspleje til transpersoner og en beskrivelse af, at parret indsamlede penge til den enes brystoperation.
Deres brystvorter var dækket, men billederne alarmerede alligevel Metas systemer og blev fjernet med begrundelsen om, at de forbrød sig mod retningslinjerne.
Tilsynsrådet var ikke enig i vurderingen, og efterfølgende har de fået mange henvendelser om sagen. Derfor er rådet nu kommet med opfordringer til en klarere politik fra Metas side, når det gælder nøgenhed på platformene.
- Deres politik diskriminerer ikke bare kvinder, men også mennesker, der er nonbinære eller transpersoner, siger Helle Thorning-Schmidt.
Udstikker ikke konkret politik
Ifølge den tidligere statsminister får tilsynsrådet mange henvendelser fra nonbinære og transpersoner, der fortæller, at de ikke forstår, om deres indhold på sociale medier bliver vurderet og kategoriseret i forhold til deres nuværende kønsidentitet eller det køn, de havde ved fødslen.
- Vi siger ikke til Meta præcis, hvordan deres politik skal være. Men vi siger til dem, at de har en forvirrende politik, som er diskriminerende, og som de skal kigge på, siger Helle Thorning-Schmidt.
Kan det også ende med, at alle biologiske kvinder får lov at vise brystvorter?
- Lige i denne her omgang handler det primært om rettighederne for transpersoner. Men vi skriver også i vores sag, at den nuværende politik diskriminerer kvinder, siger hun.
Er det på nogen måde realistisk, at Meta faktisk ændrer sine retningslinjer?
- Jeg tror, Meta vil tage det her alvorligt. For det er helt tydeligt, at deres nuværende politik er svær at gennemføre i praksis. De laver mange fejl.