Akutafdelinger over hele landet under stort pres: - Patienter ligger på gangene, siger overlæge
Tal viser, at der på landsplan er sket en stigning i antallet af akutte patienter på godt fire procent fra 2017 til 2021.
Jorden brænder under flere af landets akutafdelinger, og i desperate opråb lyder advarsler fra flere læger, at det blot er et spørgsmål om tid, før det går rigtig galt.
Både i Randers, Viborg og Nykøbing Falster melder cheflæger og chefsygeplejersker om et massivt pres på akutmodtagelserne, hvor patienter strømmer til i store mængder.
På Nykøbing Falster Sygehus er der lige nu mere travlt i akutmodtagelsen, end da coronapandemien var på sit højeste, lyder det.
- Der er et større pres på akutafdelingen, og vi modtager flere patienter nu end tidligere. Vi er voldsomt udfordret, siger lægefaglig direktør, Peder Fabricius.
Stigning på landsplan
På Regionshospitalet Gødstrup ved Herning er situationen ekstraordinær slem. Her har samtlige special- og overlæger advaret ledelsen om, at situationen er kritisk. Det kunne TV Midtvest fortælle 13. januar.
Tal, som Databasen for Akutte Hospitalskontakter har trukket for TV 2, viser, at der på landsplan fra 2017 til 2021 er sket en stigning i antallet af akutte patienter på 4,4 procent.
I 2017 var der i alt 1.739.848 akutte patienter i Danmark, mens dette tal var steget til 1.817.093 i 2021.
Der er forskelle på stigningerne i de fem regioner, men fælles for alle er, at der i 2021 var flere akutforløb end i 2017.
"Det er desværre en tendens"
Henrik Ømark er formand for Dansk Selskab for Akutmedicin og specialeansvarlig overlæge ved den fælles akutmodtagelse på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.
I Gødstrup er situationen ”tiltet", mener han. Samtlige af landets 21 akutmodtagelser er imidlertid så pressede, at det kan beskrives som "et strukturelt problem".
- Vi (på Sydvestjysk Sygehus, red.) har hele tiden kørt på kapacitetsgrænsen og også over. Vi prøver at holde balancen, og indtil videre går det, men som det også fremgår hos Gødstrup, har de jo oplevet, at det er for svært for dem at få enderne til at mødes, siger han og tilføjer:
- Det er desværre en tendens, vi ser i øjeblikket.
Lægerne på Gødstrup advarede ledelsen gennem et bekymringsbrev, som TV 2 er i besiddelse af. I brevet står, at 300.000 borgere er i fare på grund af de lange ventetider.
Ambulancer må holde i kø, og børn med knoglebrud må vente i timevis på smertebehandling, lød det 16. januar fra Anders Møllekær, der er talsmand for den samlede gruppe af special- og overlæger på akutafdelingen ved Regionshospitalet Gødstrup.
Lægerne – ikke bare frygter – men forventer, at mennesker vil dø, hvis ikke der bliver rettet op på situationen hurtigt.
Patienter ligger på gangene
Stigningen på 4,4 procent på landsplan i antallet af akutte patienter lyder måske ikke umiddelbart af meget, men bagved tallene gemmer der sig store udfordringer.
Det siger Annmarie Lassen, der er klinisk professor på Odense Universitetshospital, til TV 2.
- Egentlig siger det intet om, hvor presset man er en fredag eftermiddag på Gødstrup. At det samlede tal ikke er steget voldsomt er ikke ensbetydende med, at antallet af patienter på afdelingen ikke er steget markant, påpeger hun.
Årsagen er blandt andet, at patienter, der bliver indlagt på landets akutafdelinger, også skal væk derfra igen. Men har sygehusene ikke mulighed for at tage imod dem, må de blive på akutafdelingerne og optager dermed pladser fra andre.
Den situation genkender man på Regionshospitalet Randers.
- Vi forsøger at løbe hurtigere. Men patienter ligger på gangene, når der er pres på, og det sker flere gange om ugen, da der ikke er plads på sygehuset. Der opstår en flaskehals, siger Christian Skjærbæk, der er ledende overlæge på sygehuset, til TV 2.
Svært at forklare
Ifølge overlægen har sygehusets akutafdeling oplevet en stigning i antallet af patienter på hele 24 procent fra 2019 til 2022.
- Stigningen er svær at forklare. Vi troede først, at den var relateret til covid-19, og at det ville ebbe ud over tid, men effekten er vedvarende, siger Christian Skjærbæk.
I en mail til TV 2 oplyser Region Midtjylland, at Regionshospitalet Viborgs akutafdeling har oplevet en stigning i antallet af patienter på cirka 20 procent i perioden 2019 til 2022.
- Vi oplever også i Viborg perioder med stort pres på akutafdelingen. Sidste uge var særlig slem med stor overbelægning og dage med op mod 50 procent flere patienter end vanligt, siger Trine Agerskov, der er chefsygeplejerske på akutafdelingen på Regionshospitalet Viborg.