Samfund

Læger slår alarm – Maj-Britt Mortensen oplevede stresset personale på tæt hold, da hendes søn blev syg

Bortset fra et enkelt tilfælde kender supersygehusets ledelse ikke til, at ambulancer har holdt i kø med patienter, siger lægefaglig direktør.

Kort før jul blev Maj-Britt Mortensens søn på to og et halvt år syg.

Uden at vide at han havde RS-virus – som mange andre børn på det tidspunkt – kørte hun ham til lægen. Her fik han det værre.

- Da vi kommer ned i lægehuset, er det, som om han falder hen, og vi kan ikke rigtig få den øjenkontakt og den kontakt, vi ønsker, fortæller Maj-Britt Mortensen fra Spjald til TV MIDTVEST.

Lægen vurderede, at drengen skulle med udrykning til Regionshospitalet Gødstrup, det nye supersygehus ved Herning.

Ingen tog telefonen

I ambulancen var drengen Hjalte ikke bevidstløs, men i et stadie ”midt imellem”, hvor de var bekymrede for, at han skulle blive det, fortæller hans mor.

Alligevel oplevede Maj-Britt Mortensen ambulancekørslen som ”stille og rolig”, fordi ambulanceredderne var professionelle og gode til at hjælpe.

- Selve turen derind var egentlig okay. Det er først, da vi lander på afdelingen, hvor vi virkelig kan mærke, hvor presset det egentligt er, siger Maj-Britt Mortensen.

Under turen forsøgte ambulanceredderne flere gange at ringe til hospitalet for at melde deres ankomst, men ifølge Maj-Britt Mortensen kom de aldrig igennem.

Det er jo kaos, vi oplever

Maj-Britt Mortensen, mor til patient

Så selvom lægehuset havde sendt en besked, var personalet på hospitalet ifølge Maj-Britt Mortensen ”meget forvirret” og ”meget overrasket” over, at de kom.

Hun kunne straks mærke, at der var travlt, og at personalet var stresset. Sygeplejerskerne var i tvivl om, hvilke patienter der var hvor, og hvem de havde set til. Og de talte åbent om, at de hverken havde været på toilet eller spist i flere timer.

- Det er jo kaos, vi oplever, erindrer Maj-Britt Mortensen.

Frygter, at arbejdspres vil koste liv

For Maj-Britt Mortensen og sønnen Hjalte gik besøget godt, og han fik den behandling, han skulle have.

Men for lægerne på akutafdelingen er det store arbejdspres dødelig alvor. De frygter, at det kan koste menneskeliv.

Det første år af supersygehusets levetid har akutafdelingen i store dele af tiden været i ”rød tilstand”. Det vil sige, at behovet for akut behandling overstiger akutafdelingens ressourcer.

Fra april til november var afdelingen samlet set i ”rød tilstand” i over 30 procent af døgnets timer, viser en opgørelse. Det skriver samtlige af afdelingens special- og overlæger i et fælles bekymringsbrev til ledelsen.

- Det her er så kritisk, at vi trækker det røde kort og siger, at det begynder at blive farligt. Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt det går galt, men hvornår det går galt, siger deres talsmand, Anders Møllekær, til TV 2.

Til Jyllands-Posten siger Anders Møllekær, der er overlæge på akutafdelingen, at han har set ”ambulancer i kø” til akutmodtagelsen.

Lægefaglig direktør på Regionshospitalet Gødstrup Jens Friis Bak bekræfter over for TV 2, at der har været ”et enkelt eksempel”, hvor en patient har måttet vente i en ambulance til akutmodtagelsen, men derudover kender ledelsen ikke til andre tilfælde.

Vi er klar over, at det er et meget stort pres for lægerne og sygeplejerskerne

Jens Friis Bak, lægefaglig direktør, Regionshospitalet Gødstrup

Ledelsen tager dog lægernes bekymring over arbejdspresset og konsekvenserne for patienterne meget alvorligt, understreger Jens Friis Bak.

- Vi har ikke set eksempler på, at patienter er døde af den årsag. Men vi er klar over, at det er et meget stort pres for lægerne og sygeplejerskerne, når man har rigtig travlt, og der kommer meget syge patienter ind, og det gør der, siger han.

Jens Friis Bak tilføjer, at ledelsen er i tæt dialog med personalet om en række initiativer, der skal hjælpe med at få mere balance mellem opgaverne og bemandingen.

Deler lægernes bekymring

Maj-Britt Mortensen fra Spjald er godt kendt i hospitalsvæsenet med Hjaltes tvillingesøster, og familien er derfor glad for systemet.

Men hun deler lægernes bekymring og frygter for den stressfaktor, personalet er under.

- Jeg har behov for at være sikker på, at der er hænder til alle de børn, der kommer ind. Og vi snakker ikke om, at børn ikke må sidde i et venteværelse med en brækket arm eller brækket fod i to timer. Det er de virkelig akutte tilfælde, hvor jeg tænker, at man må tabe nogen på gulvet, hvis man ikke gør noget, siger hun til TV MIDTVEST.

Det har ikke været muligt for TV 2 at få en kommentar fra indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) mandag. Hun har i stedet sendt følgende skriftlige kommentar:

- Jeg forventer, at Region Midtjylland afklarer, hvad der er op og ned i denne sag, førend jeg kan vurdere den. Mit ministerium har lavet et grundigt eftersyn af hele sundhedsvæsenet, og udfordringerne er meget dybe på sygehusene.

Sophie Løhde har derfor inviteret til sættemøde med alle fem regioner for at få et overblik over forholdene på sygehusene, fremgår det af hendes svar.

- Selvom der er åbenlyse problemer med ventetider, må danskerne ikke være i tvivl om, at sundhedsvæsenet har åbent 24/7, når man har brug for akut og livsnødvendig hjælp.