Samfund

19-årig måtte betale for egen operation – sundhedsminister “dybt rystet”

Sundhedsminister kræver handling, efter privathospitaler i mere end seks år ikke er blevet spurgt om hjælp til operationer med årelange ventetider.

Det er dybt rystende og utilfredsstillende, at patienter kan blive nødt til at betale tusindvis af kroner fra egen lomme for at slippe for flere års ventetid i det offentlige sundhedsvæsen.

Sådan lyder det fra sundhedsminister Sophie Løhde (V), efter TV 2 søndag kunne fortælle, hvordan 19-årige Marie-Louise Rasmussen blev nødt til at betale 120.000 kroner for at slippe for at vente indtil 2025, hvor hun havde fået tid til alene en forundersøgelse på et offentligt hospital.

Det kan vi bare ikke være bekendt som samfund

Sundhedsminister Sophie Løhde (V)

Den 19-årige patient valgte i stedet at få foretaget en operation mod hoftedysplasi på Privathospitalet Mølholm, der kun har cirka 30 dages ventetid.

Men da hospitalet ikke er godkendt af Sundhedsstyrelsen, kan det ikke foretage operationen på det offentliges regning.

Patienterne må derfor enten selv betale af egen lomme eller få operationen dækket gennem en privat sundhedsforsikring.

Marie-Louise Rasmussen har ikke nogen forsikring, og derfor slap hun kun for den årelange ventetid med daglige smerter, fordi anonyme donorer trådte til med 120.000 kroner.

Sundhedsminister Sophie Løhde siger, at hun er "dybt rystet" og "påvirket".

- Jeg mener ikke, at vi kan være bekendt som samfund at sige til patienter, at man på den måde bare kan blive parkeret på en venteliste, når og hvis der er alternativer. Og i det her tilfælde et privathospital, der kan levere de pågældende behandlinger, siger hun til TV 2.

Privathospital står klar

Privathospitalet Mølholm vil gerne godkendes til at lave operationer for det offentlige.

Men da der er tale om en højt specialiseret operation kræver det, at hospitalet bliver godkendt i Sundhedsstyrelsens såkaldte specialeplan.

_

Men Sundhedsstyrelsen har i mere end seks år ikke åbnet for, at privathospitaler kan blive godkendt i specialeplanen for ortopædkirurgi og til behandling for vækstbetinget kæbeanomali, hvor der ellers er årelange ventetider i det offentlige.

Det til trods for, at det ifølge vejledningen til loven som udgangspunkt burde ske hvert tredje år.

Det har mødt heftig kritik fra eksperter og Danske Patienter, der mener, at en ansøgningsrunde kunne være med til at afvikle en del af de lange ventelister i det offentlige sundhedsvæsen.

Nu melder ministeren sig i koret af kritikere og kræver, at Sundhedsstyrelsen reagerer.

- At man ikke har indgået i en dialog om det her trods de helt urimelige ventetider, det kan vi bare ikke være bekendt som samfund. Så jeg forventer selvfølgelig nu her, at regionerne og Sundhedsstyrelsen går i dialog om at få det her løst, siger ministeren.

Køber ikke corona som forsvar

Sundhedsstyrelsen har forklaret, at man egentlig havde planlagt nye ansøgningsrunder, men at det arbejde blev stoppet på grund af coronapandemien.

Men den forklaring holder ikke, mener ministeren, der vil have Sundhedsstyrelsen til at undersøge, om flere privathospitaler nu kan godkendes, så de kan foretage flere højt specialiserede operationer, uden at patienter selv står med regningen.

- Der er ikke nogen tvivl om, at corona har forsinket rigtig mange ting i vores samfund. Navnlig også inden for vores sundhedsvæsen. Og det mærker vi også konsekvenserne af.

- Uagtet det kan det hverken forklare eller forsvare, at patienter mødes med besked om at skulle vente længe. Det kan vi ikke være bekendt på nogen måde, hvis der er et relevant privat alternativ i form af et privathospital, hvis de ellers kan leve op til kvalitetskravene, siger hun.

Sundhedsstyrelsen oplyser til TV 2, at den nu går i gang med at planlægge en ny ansøgningsrunde, og enhedschef Agnete Vale Nielsen har beklaget, at der ikke er blevet lavet regelmæssige ansøgningsrunder.

Styrelsen blev først efter TV 2s henvendelser opmærksom på, at der er mindst to års ventetid på operationerne mod hoftedysplasi på de godkendte sygehuse i det offentlige sundhedsvæsen.

Styrelsen har nu taget kontakt til regionerne for blandt andet at undersøge, om der er behov for ekstraordinært at give privathospitaler mulighed for også at lave operationerne.