Samfund

Voldsomt vejr har kurs mod det meste af landet - se hvornår det rammer din landsdel

Kraftig blæst og regn rammer Danmark. Det bliver mest voldsomt i Sydvestjylland, siger Jens Ringgård Christiansen fra TV 2 VEJRET.

Det har været regn og rusk i den seneste tid, men søndag tegner det til, at vejrguderne for alvor viser sig fra den barske side og skaber udfordringer over hele landet.

- Vi skal have regn og blæst, mest i Sydvestjylland, siger Jens Ringgård Christiansen fra TV 2 VEJRET.

Søndag er der varslet storm, og derfor vil der være reduceret trafik på nogle af de regionale togstrækninger. Det fortæller områdechef i trafik hos Banedanmark, Nicolai Smidt Sigsgaard.

- Vores klare anbefaling er at holde sig løbende orienteret og tjekke sin rejse på Rejseplanen, inden man tager afsted. Og gør det fra i morgen tidlig (søndag morgen. red.), hvor den er opdateret, siger han til Ritzau.

Stormen forventes at bevæge sig fra vest mod øst.

Derfor vil regionaltogstrafikken køre i timedrift vest for Storebælt fra klokken 9 søndag morgen. Det samme vil være tilfældet øst for Storebælt fra klokken 14.

Enkelte regionaltog vil være aflyst. I de tilfælde stopper intercitytog og lyntog ekstraordinært, siger Nicolai Smidt Sigsgaard.

Det samme vil være tilfældet øst for Storebælt fra cirka klokken 14. Undtagelsen er Kystbanen den kører hver halve time.

Banedanmark forventer at køre som normalt fra mandag.

Fra søndag omkring klokken 13 kører der også færre S-tog, lyder meldingen fra DSB.

Risiko for oversvømmelser

I det sydvestlige Jylland kan det voldsomme vejr udløse risiko for oversvømmelser af åer, hvis vandmængderne bliver så voldsomme, at vandet ikke kan løbe ud i Vesterhavet.

Nedenstående kort viser områderne, hvor der søndag er risiko for forhøjet vandstand.

Der er udsigt til, at den kraftige blæst giver høj vandstand i Vadehavet, langs den jyske vestkyst og i den vestlige del af Limfjorden.

Vandstanden forventes at toppe søndag aften med op til tre meter over normal vandstand i Vadehavet og op til 1,2 meter i Limfjorden.

Særligt åerne i den vestlige del af Jylland er udsatte overfor de nye oversvømmelser. Vandstanden forventes at toppe natten til mandag.

Flere broer kan blive ramt

Den voldsomme blæst kan også føre til lukning af flere broer. På Storebæltsbroen var kørsel med vindfølsomme køretøjer lørdag aften forbudt frem til klokken 23.

- Der kan meget vel også komme restriktioner søndag, siger Jens Ringgård Christiansen.

De danskere, der planlægger at køre over Øresundsbroen med kurs mod Malmø Arena for at se det danske håndboldlandshold spille VM-kamp mod Bahrain søndag aften, skal også holde øje med situationen. Her forventes det, at den voldsomme blæst kulminerer ved 16-17 tiden.

- Man skal følge med på TV 2 VEJRET og på Sund & Bælt. Jeg tror ikke, de lukker broen, men der kan komme restriktioner i forhold til lette og høje køretøjer, siger Jens Ringgård Christiansen.