Teslas vilde prisfald er en god nyhed for mange - men en dårlig nyhed for Tesla-ejerne

Forbrugerne vil få en fest, men dem der allerede ejer en el-bil, kommer til at tage tabet, siger ekspert.

Det bliver kaldt både historisk og enestående.

Sikkert er det, at Tesla med fredagens voldsomme prisnedsættelser af deres modeller, har sendt chokbølger gennem bilmarkedet.

Sådan lyder vurderingen fra et par af de eksperter, TV 2 har talt med.

En Tesla Model 3 Standard Range falder med lige godt 90.000 kroner i pris, så den nu har en startpris på 359.990 kroner mod før 451.090 kroner.

Modellen kaldet Long Range koster i dag 547.872 kroner, og den nye pris er 419.990 kroner – altså et prisfald på 130.000 kroner.

- Det er en god nyhed for dem, der skal købe en elbil. Nu bliver de billigere på et tidspunkt, hvor alt andet stiger i pris, siger FDM's chefkonsulent Ilyas Dogru til TV 2.

Også brugte Teslaer falder i pris

Også for de købere, der har haft en brugt Tesla i kikkerten, begynder prisskiltene allerede nu at få et betydeligt hak nedad.

- Hvis man vil købe en brugt Tesla af nyere dato er det allerede blevet billigere. Jeg har lige trukket tallene her til formiddag, og der er 1150 styk til salg, hvor over 500 allerede er blevet sat mellem 60.000-150.000 kroner ned, siger markedsanalytiker Jan Lang fra Schibsted, der driver landets største markedsplads for brugte biler, Bilbasen.

Jan Lang anbefaler de Tesla-forhandlere, der samlet set har over tusind modeller til salg, til at få dem solgt til den pris, brugtmarkedet kommer til at diktere.

- De skal sætte prisen ned og tage tabet. Der er ikke ret meget andet at gøre. Det er 100 millioner kroner i runde tal for forhandlerne, siger analytikeren.

TV 2 har været forbi Bilbasen og set en stribe brugte Teslaer, der allerede har fået et hug nedad på prissedlen.

  • En tæt på ny Tesla Model Y med 3000 kilometer på tælleren er sat ned fra 435.000 kroner til 370.000 kroner.
  • En tilsvarende model fra 2021 som har gået 36.000 kilometer er sat ned fra 479.800 kroner til 374.000 kroner.
  • Og en Model Y fra 2021 med 11.000 kilometer på tælleren er sat 100.000 kroner ned til 398.800 kroner.

Offensiv overrasker

Teslas prisoffensiv på elbilsmarkedet er kommet bag på på branchen, siger Ilyas Dogru.

Som følge af corona var der forsyningskrise med komponentmangel, dernæst krigen i Ukraine som både påvirkede materialer og priser.

- Jeg havde ikke set prisfaldet komme i den størrelsesorden. Det kommer på et tidspunkt, hvor bilmarkedet som helhed har opført sig unormalt, siger FDM's chefkonsulent.

Teslas angreb på konkurrenterne er ikke mindst overraskende set i lyset af, at firmaets markedsværdi på Børsen har taget et dyk på omkring 675 milliarder dollar svarende til 4,6 billioner kroner.

Samtidig har Teslagrundlægger Elon Musks astronomisk dyre køb af det sociale medie Twitter skabt en vis turbulens om hans person og givet ridser i hans image som forretningsgeni.

- Men hvis man havde lyttet til Elon Musk i hans Tesla Talk i slutningen af december, så siger han faktisk der, at man nu har så stor en produktionskapacitet og at den skal udnyttes, siger Jan Lang.

Har været forberedt

Ifølge Jan Lang har beslutningen været forberedt. Der er taget højde for ændring i fragtruter, mobilisering af underleverandører og produktionsoptimering for at kunne svare den forventede efterspørgsel.

Tesla har lavet flere regionale gigafabrikker på europæisk grund, senest i Berlin. Og det har været medvirkende til at gøre leverancerne mere smidige og bane vejen for de opsigtsvækkende prisnedsættelser.

Hos FDM forudser man, at Tesla kommer til at presse konkurrerende bilmærker til at følge trop. Det vil brede sig som ringe i vandet.

- Konkurrerende mærker som Audi, Polestar og Volkswagen bliver nødt til at reagere. Men europæiske bilproducenter har stadig udfordringer med at levere, så det taler i Teslas favør, at de kan det, siger Ilya Dogru.

I dag er hver fjerde elbil i Danmark en Tesla. Og med flere end 100.000 eldrevne biler på dansk asfalt, sidder der lige nu en del Tesla-ejere med potentielle lommesmerter, fordi de har købt en bil, som styrtdykker i værdi.

Ilya Dogru råder Tesla-ejere til at beholde bilen længere end ellers. En bil, man har købt for tre måneder siden til 550.000 kr. koster nu pludselig 425.000 kroner. Derfor skal tabet blødes ud over længere tid end ellers.

- Normalt siger man, at din bils værdi taber halvdelen af sin værdi over fem år. Her kommer der til at gå lidt kortere tid, og det vil medføre, at nogle af ejerne vil beholde bilen længere end de typiske 3-4 år.

Ifølge FDM vil priserne rettes til de nye for alle ordrer, der er afgivet og endnu ikke er modtaget hos kunderne.