De første 753 mink er ankommet til farm i Thyholm
De norske mink af dansk afstamning skal nu i karantæne i 14 dage, og personalet har fået en lang række nye hygiejne- og testkrav.
Kort før klokken syv drejer en lastbil til venstre op ad en jordvej til en gård i Thyholm i Nordvestjylland.
Lastbilen har tilbagelagt mange kilometer til lands og vands, men har nu nået sin destination. Og ombord er efterkommerne af noget, som i millioner blev slået ihjel i Danmark for lidt over to år siden.
I alt 753 af slagsen for at være præcis – 604 tæver og 149 hanner. Alle norske, men af dansk afstamning. Og alle mink.
Dermed er der nu igen lovligt en minkbesætning i et land, der har været verdens største minkproducent, men som ved en omdiskuteret beslutning 4. november 2020 gik fra millioner af dyr til nul.
- Nu skal dyrene på plads. De skal have halm og noget foder. Og så skal vi nok lige kramme hinanden og være godt tilfredse med, at vi har fået mink hjem igen, siger Louise Simonsen, der er forperson for foreningen Danske Mink, til TV 2.
Andre er dog knap så glade for, at de små pelsdyr udover at leve i den danske natur, igen er at finde på farme i Danmark.
SF forstår ikke opstart af udskældt industri
Det gælder blandt andet Dyrenes Beskyttelse og Carl Valentin, der er dyrevelfærdsordfører for SF.
Begge mener, at Danmark lader en historisk chance for at lukke minkproduktionen endeligt ned i Danmark passere.
Fra SF’s dyrevelfærdsordfører, Carl Valentin, lyder det, at det ikke kun er problematisk ud fra et etisk synspunkt, men også fordi der er risiko for, at erhvervet skal lukke ned igen. Det skyldes et muligt EU-forbud mod minkavl fra 2024, fordi der er tale om en invasiv art.
- Jeg har svært ved at forstå, hvorfor det er så vigtigt for Danmark, at den her industri, som er så udskældt i mange lande og bliver udfaset i mange lande, skal starte op igen, siger han til TV 2.
Der er flere dyr på vej fra Spanien og Finland
Fra årsskiftet udløb det danske og midlertidige forbud mod at holde mink i Danmark.
Forbuddet blev indført i slutningen af det første år med coronavirus i 2020 efter omfattende smitte på mange minkfarme, og fordi der – ifølge Statens Serum Institut – på dét tidspunkt var risiko for spredning af en ny mink-coronavariant til resten af verden.
Men ikke alt er som det var engang.
For kun 13 ud af de over 1200 tidligere avlere har valgt at genoptage deres forhenværende erhverv. Derudover er der en lang række krav udarbejdet af Veterinær- og sundhedsmyndighederne. Det betyder blandt andet, at personalet skal bære visir, testes dagligt og bade hver gang, de skal ud og ind af farmen.
De 753 mink skal nu i karantæne i 14 dage for at sikre, at de ikke er smittet med coronavirus.
Der er flere dyr på vej fra Spanien og Finland – hvornår de ankommer, er endnu uvist.