Danmark er blandt de lande i Europa med den højeste overdødelighed

Ifølge SSI er årsagen, at Danmark er ramt af tre epidemier. Det er andre lande også, men uden at have høj overdødelighed, viser tal.

Der er lige nu markant overdødelighed i Danmark. Og der er også tale om en højere overdødelighed end flere andre lande i Europa. Det viser et overblik på Euromomo, der er en europæisk database over netop overdødelighed.

Tallene bliver indberettet fra 28 europæiske lande og bliver styret af Statens Serum Institut (SSI) i Danmark.

I uge 51 og 52 er den danske overdødelighed af Euromomo klassificeret som høj. Og i uge 52 bliver den danske overdødelighed kun overgået af Tyskland.

Også Storbritannien og Holland har en høj dødelighed, mens lande som Sverige, Spanien, Frankrig, Italien, Belgien og Østrig ifølge Euromomo i uge 52 har lav eller moderat overdødelighed.

Nærmere kan vi ikke komme det endnu

Statens Serum Institut

- Det er meget markant i Danmark. Vi har usædvanlig meget overdødelighed. Det er der ingen tvivl om, siger lektor i matematisk virologi ved Roskilde Universitet, Viggo Andreasen, til TV 2.

Årsagen er dog anderledes uklar, siger han.

Usikkerhed om, hvad dødeligheden skyldes

Viggo Andreasen forklarer, at det ugentlige antal dødsfald på grund af coronavirus – hvor man har testet for corona – er omkring 100:

- Men den overdødelighed, vi ser nu, er snarere 300 om ugen. Man kan godt undre sig over, hvor resten kommer fra.

Hvad betyder overdødelighed?

Overdødelighed bliver målt i forhold til, hvad forventningen på et givent tidspunkt, ville være, hvis der ikke var en influenzaepidemi. Så overdødelighed er antallet af dødsfald bortset fra dødsfald på grund af influenza.

Ifølge Statens Serum Institut skyldes overdødeligheden, at Danmark lige nu er ramt af en tredobbelt epidemi med coronavirus, influenza og RS-virus, der især rammer de ældre og sårbare hårdt.

Men det har flere andre lande også uden at have samme høje overdødelighed.

Flere årsager end de tre virusser

Statens Serum Institut oplyser til TV 2, at "den del af overdødeligheden, der skyldes luftvejsinfektioner," fordeler sig på en tredjedel coronavirus, en tredjedel influenza A og B og en tredjedel RS-virus.

Det betyder altså, at der ifølge SSI også er andre årsager end coronavirus, influenza og RS-virus, der bidrager til den høje overdødelighed i Danmark:

- Nærmere kan vi ikke komme det endnu, oplyser SSI, der heller ikke kan svare på, hvorfor lande med samme luftvejsinfektioner ikke har samme høje overdødelighed som Danmark.

Ifølge Viggo Andreasen kan en mulig forklaring være, at større influenzaepidemier kan ramme lande forskelligt.

- Erfaringen fra tiden før corona er, at større influenzaepidemer godt kan komme i forskellige år i forskellige områder, siger han.

Overdødeligheden i Danmark var også i uge 51 markant og klassificeret som høj. Det er første gang siden uge 10 i marts 2018, at Danmark har haft en høj overdødelighed. Dengang var årsagen en usædvanlig hård influenzasæson.

Både i Danmark og andre europæiske lande er overdødeligheden begyndt at falde efter nytår. Af den seneste tendensrapport fra SSI torsdag fremgår det dog stadig, at der fortsat "ses tegn på en markant forhøjet dødelighed i uge 1." Det gælder især i aldersgruppen 75-84 år og 85+ år.