Dagens overblik: Hårde kampe om ukrainsk nøgleby

Elvis' eneste barn er død, dukke vækker vrede i både Sverige og Tyrkiet, og regeringen går stik imod eget princip med helligdagsforslag.

De seneste måneder har de russiske styrker været på tilbagetog på slagmarken i Ukraine, men nu har situationen taget en drejning. Det siger Rusland i hvert fald selv.

Velkommen til dagens overblik.

Soledar i Ruslands hænder

Den strategisk vigtige mineby Soledar er blevet indtaget af russiske styrker. Sådan lyder det fra det russiske forsvarsministerium.

Det tilføjer, at besættelsen er sket efter hårde kampe og bombardementer torsdag aften. Oplysningen om byens fald bestrides af Ukraine, der dog også beretter om intense kampe.

Nøglebyen har underjordiske saltminer, som er af afgørende betydning for den russiske offensiv ved byen Bakhmut.

Lisa Marie Presley er død

Elvis' eneste barn, Lisa Marie Presley, er død i en alder af 54 år, oplyser hendes mor, Priscilla Presley.

Torsdag blev hun hastet til hospitalet som følge af et muligt hjertestop i sit hjem i den amerikanske delstat, Californien. Dagen inden var hun til prisuddelingen Golden Globes med sin mor og skuespilleren Austin Butler, der spiller hovedrollen i storfilmen "Elvis".

Lisa Marie Presley efterlader sig tre døtre, efter hendes søn, skuespilleren Benjamin Keough, tog sit eget liv i 2020.

Dystert billede af sundhedsvæsenet

Ifølge en ny eftersynsrapport af Indenrigs- og Sundhedsministeriet står det dårligt til for de danske sygehuse i øjeblikket – og det vil blive værre endnu.

Ministeriet har kigget på sundhedsvæsenets udvikling fra 2019 til 2022.

Man kan eksempelvis læse, at danskerne i gennemsnit ventede lidt over 30 dage på at få behandling for en somatisk lidelse i 2019. I 2022 steg ventetiden til 46 dage og forventes at stige yderligere i år.

Går stik imod eget princip

Det omstridte lovforslag om afskaffelse af store bededag har en høringsfrist på syv dage.

Det strider imod regeringens interne ambition, der skal sikre Folketingets kontrol med regeringen.

I regeringsgrundlaget skriver regeringen nemlig, at den "vil lægge vægt på offentlighedens mulighed for at afgive høringssvar. Regeringen vil derfor have fokus på, at den vejledende høringsfrist på fire uger som klar hovedregel overholdes".

Dukke vækker vrede i Tyrkiet

Der udspiller sig lige nu et sikkerhedspolitisk drama i Sverige, og omdrejningspunktet er en dukke af Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan.

Torsdag hængte bagmænd nemlig dukken op i fødderne foran Stockholms rådhus.

Det har fået Tyrkiet til at indkalde Sveriges ambassadør til møde i den tyrkiske hovedstad, Ankara, og tyrkerne har aflyst et besøg fra den svenske parlamentsformand, Andreas Norlén.

Dog retter tyrkerne i første omgang vreden mod organisationen PKK.