Danskerne skal kompenseres for store bededag med flere feriepenge, erfarer TV 2

Regeringens lovforslag forventes præsenteret torsdag eller fredag.

Danskerne skal have flere feriepenge som godtgørelse for, at regeringen planlægger at afskaffe store bededag.

Det erfarer TV 2 efter et hemmeligt møde mellem arbejdsmarkedets parter og beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Omdrejningspunktet på mødet var, hvordan regeringen vil kompensere danskerne – og muligvis formilde kritikere – for den tabte helligdag, ved at lave et nyt særligt ferietillæg på omkring 0,5 procent af ens løn, som skal udbetales årligt.

- Baggrunden for, at regeringen går med den model er, at de forsøger at undgå beskyldninger om, at de blander sig i overenskomsterne, siger TV 2s erhvervskommentator, Ole Krohn.

Svarer til 1.500 kroner

Ifølge ham svarer de 0,5 procent til, at hvis man har en årsindtægt på 300.000 kroner, så vil man få ekstra 1.500 kroner i det særlige ferietillæg.

Det særlige ferietillæg udbetales til medarbejdere, der har ferie med løn.

Mødet mellem arbejdsmarkedets parter og regeringen blev afholdt onsdag eftermiddag og i løbet af aften for at drøfte forslaget om at afskaffe den meget omdiskuterede helligdag.

Med på mødet var beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard, direktør i arbejdsgiverforeningen Jacob Holbraad samt direktør i Kommunernes Landsforening Kristian Heunicke.

Regeringen står fast

Ifølge regeringens beregninger vil den droppede helligdag resultere i en varig effekt på arbejdsudbuddet, der svarer til, at 8500 personer arbejder fuldtid et år.

Og regeringen er ikke i tvivl om, at det er rigtigt at afskaffe store bededag, selv om forslaget har mødt massiv kritik fra både fagbosser, politiske kredse og biskopper.

- Vi står fast, sagde udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), da han blandt andet debatterede regeringens plan ved Radikale Venstres nytårsstævne i weekenden.

Søndag tilføjede han, at lovforslaget vil blive præsenteret om "ikke frygteligt længe". Ifølge TV 2s oplysninger forventer regeringstoppen at præsentere lovforslaget torsdag eller fredag.

Målet med afskaffelsen af store bededag er blandt andet at skaffe midler til en fremrykning af de massive investeringer i dansk forsvar, som et politisk flertal vedtog med det såkaldte nationale kompromis sidste år umiddelbart efter Ruslands invasion af Ukraine.

Her besluttede Socialdemokratiet, Venstre, de konservative, Radikale Venstre og SF, at Danmark frem mod 2033 skal nå op på at bruge 2 procent af bruttonationalproduktet på forsvaret.

Med den afskaffede helligdag er det SVM-regeringens ambition, at dette mål kan nås allerede i 2030.