Afhoppet russisk diplomat: Putin ser Vesten som svagt og dekadent

Vladimir Putins syn på Vesten er en del af en indgroet russisk historiefortælling om dekadent vestlig livsstil, mener militæranalytiker.

Når Ruslands præsident Vladimir Putin betragter USA og Europa, ser han et svagt Vesten befolket af en masse mennesker, der ikke vil ofre deres egen levevis eller gå på kompromis med den for en større sag – ej heller når Europa er i krig.

SĂĄdan lyder vurderingen fra Boris Bondarev i ugens udgave af 'Lippert'.

Bondarev er kendt som værende den eneste russiske afhopper, siden Rusland invaderede Ukraine i februar 2022. Han deserterede som diplomat med tyve års erfaring som direkte konsekvens af krigen.

- I Vesten ser Putin en masse rige mennesker, der er vant til at leve i komfort, som er meget svage og som ikke er villige til at ofre deres bekvemmelighed for nogen forringelse af deres levevis – og slet ikke krig, siger Boris Bondarev.

Ifølge den tidligere karrierediplomat, der kender den russiske udenrigstjeneste indgående, håber Vladimir Putin altså, at befolkningen i Vesten over tid ikke vil ofre, hvad det kræver at støtte Ukraine.

- Putin regner med, at Vesten vil bakke ud over tid, stoppe med at støtte Ukraine og indrømme sit nederlag til Rusland, siger Bondarev i 'Lippert'.

Men nĂĄr man ser reaktionen fra NATO og Vesten i Ukraine, er Putins syn pĂĄ Vesten sĂĄ korrekt?

- Putin og hans kumpaner vil stadig fastholde illusionen om, at Vesten er for svage til at gøre nogen forskel i Ukraine, siger Boris Bondarev.

Har der ikke været sammenhold i svaret til Rusland fra NATO og Vesten?

- NATO gør fortsat ikke nok i Ukraine, og deres politik om ikke at provokere Rusland fejlede med Ruslands invasion, lyder det fra eks-diplomaten, der håber, at Vesten i større omfang sender antiluftskyts til ukrainerne, som et effektivt modsvar til Rusland.

Et syn fra Sovjet

Militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen er enig i Boris Bondarevs udlægning af Putins syn på Vesten.

Ifølge Puck Nielsen skal man tilbage til Sovjet-tiden for at forstå de antagelser om Vesten, der i dag dominerer i det russiske samfund.

- I Rusland er der en opfattelse af, at man led allermest under Anden Verdenskrig, fordi man i antal mistede flest soldater. Under Den Kolde Krig forsøgte Vesten så i vid udstrækning at bekæmpe kommunismen med konsumerisme.

- Vi havde køleskabe og vaskemaskiner, og det blev i Sovjets propaganda brugt negativt som symboler på vores dekadence. Billedet har siden reproduceret sig i et dybt rodfæstet russisk verdenssyn, siger Anders Puck Nielsen.

Den russiske befolkning har siden kunnet finde bekræftelse i det verdenssyn, påpeger Puck Nielsen; blandt andet ved de manglende reaktioner fra Vesten, da Rusland først invaderede Georgien og siden Krim-halvøen.

- Vi svarede igen på Krim-invasionen ved at bygge en North Stream 2-gasledning, så man kan godt se, hvor den russiske fortælling kommer fra, siger Puck Nielsen.

Vestlige våben og stærkt sammenhold

Alligevel peger militæranalytikeren på et paradoks, Boris Bondarev ikke berører.

For selv om Ruslands ledelse – ifølge Bondarev – anser Vestens befolkning for havende en svag mentalitet, er den russiske ledelse på samme tid bange for Vestens teknologiske overlegenhed og militære magt, mener Puck Nielsen:

- Der er i Rusland en dyb frygt for Vestens teknologiske og militære forspring, og de er bange for, hvad Vesten kan med de våben.

Han henviser til, at en række europæiske lande som Frankrig og Storbritannien har annonceret, at de vil sende tunge våben og pansrede køretøjer til Ukraine. Det er blevet kaldt "skridtet lige før kampvogne".

Ifølge Boris Bondarev er det Vladimir Putins formodning, at Vesten over tid vil udmattes af krigen og i sidste ende opgive ævred.

Det er der dog ikke noget, der tyder på for nuværende, vurderer Anders Puck Nielsen.

- Vestens sammenhold er ret stærkt lige nu. Den amerikanske finanslov for 2023 er på plads, så opbakningen til Ukraine vil ikke svækkes i år, og der er fuld opbakning fra alle de toneangivende vestlige lande, siger han.

Se ugens udgave af 'Lippert' på TV 2 NEWS klokken 18.20 eller efterfølgende på TV 2 PLAY.