Ukraine vil have fingre i Danmarks splinternye våbensystem: - Så hurtigt som muligt

Ukraine beder om at få doneret langtrækkende haubitser, men i Danmark har Forsvaret hårdt brug for de samme våben.

Ukraines ambassadør i Danmark har fået en klar opgave fra sin øverste chef. Pres på for at få den danske regering til at levere et langtrækkende artillerisystem direkte til ukrainsk militær.

For selvom den danske hær har hårdt brug for et splinternyt våbensystem med 19 langtrækkende kanoner – de såkaldte Caesar-haubitser – som de kommende måneder bliver leveret fra fabrikken i Frankrig, så er behovet i Ukraine endnu større. Det siger den ukrainske ambassadør Mykhailo Vydoinyk til TV 2.

- Vi har desperat brug for den her leverance fra Danmark. Og hvis Danmark vil sende alle 19 artillerisystemer til os, vil vi været meget taknemmelige. Sagen er jo, at det ikke længere handler om at forsvare Ukraine. Det handler om at befri Ukraine og om at beskytte vores soldaters liv, siger Mykhailo Vydoinyk og uddyber:

- Derfor har vi lige nu brug for tunge artillerisystemer, som Danmark inden for de kommende måneder får leveret fra Frankrig. Og derfor beder vi jer: Vær venlige at sende disse våben til Ukraine. Så hurtigt som muligt.

Har været længe undervejs

Ukraines anmodning om at få leveret artillerisystemer blev første gang fremsat af den ukrainske forsvarsminister, Oleksii Reznikov, i oktober.

Siden blev den kort før jul gentaget af den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj. Og nu er det så op til den ukrainske ambassadør at få aftalen i hus.

Set med ukrainske briller giver det god mening, at Caesar-haubitser bliver fragtet direkte fra fabrikken i Frankrig og til Ukraine. I stedet for – som det er planen – at sende dem til Danske Artilleriregiment i Oksbøl, der efter års forsinkelse ser frem til at modtage de langtrækkende kanoner i løbet af første kvartal i år.

Det er en leverance, der er vigtig for opbygningen af Hærens 1. brigade, som er en af Danmarks forpligtelser over for NATO.

- Jeg mødtes med min præsident Zelenskyj kort før nytår og har også talt med vores forsvarsminister. De har begge bedt mig om at gøre, hvad jeg kan for at fremme denne sag, som har stor betydning for mit land, siger Mykhailo Vydoinyk.

- Vi har allerede modtaget en del af de her Caesar-artillerisystemer fra Frankrig. Derfor ved vi, hvordan de skal betjenes, og derfor beder vi Danmark om at sende jeres leverance direkte til Ukraine, som har desperat behov for dem i stedet for at sende dem til jeres eget militær.

Men hvorfor har I så stort behov for netop disse våben?

- Hvis vi skal fortsætte med at vinde på slagmarken, har vi brug for flere tunge artillerisystemer. Og vi har set, at netop disse Caesar-systemer gør en stor forskel i krigen mod de russiske soldater, svarer ambassadøren.

Artillerisystemet Caesar

  • Systemets fulde navn er Caesar 8X8 155 mm Haubits.
  • Produceret af franske Nexter.
  • Kan ramme mål på op til 40 kilometers afstand.
  • Caesar-haubitser er kraftige, langtrækkende kanoner, der er monteret på en pansret lastbil.
  • Systemet vejer 32 tons, er 12,3 meter langt, 3,1 meter højt og måler 2,8 meter i bredden.
  • Artilleriet kan affyre 6 skud på under 1 minut.
  • Forsvaret har købt 19 artillerisystemer. 
  • Den samlede pris lyder på 793,9 millioner kroner.

Hærens førsteprioritet

Udfordringen for Danmark er, at Caesar-haubitserne er en vigtig brik i Hærens første og vigtigste prioritet: Opbygningen af 1. Brigade – eller 'Hærens knytnæve', som den også bliver kaldt.

En slagkraftig styrke på 4000 soldater, der er en af Danmarks forpligtelser til NATO og som skulle stå kampklar ved udgangen af næste år.

Den plan er forsinket med flere år. Der mangler soldater, opbygningen af et luftværn er flere gange stødt på grund, og det samme er leverancen af det slagkraftige artillerivåben fra Frankrig.

Ellemann ikke klar med svar

Indtil videre har regeringen ikke truffet en beslutning i sagen, lyder det fra forsvarsminister Jacob Ellemann-Jensen (V).

- Når det handler om den konkrete anmodning, så er der behov for at drøfte det i regeringen og med Folketingets partier, inden der træffes en beslutning. Det handler om at finde en balance mellem at hjælpe Ukraine og opretholde vores nationale forsvar.

- Jeg håber dog på forståelse for, at jeg ikke kan komme nærmere ind på aktuelle donationsovervejelser, blandt andet af hensyn til sikkerheden og fortrolighed om operative forhold, lyder det i et skriftligt svar fra forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen.

Kan ikke forstå Danmarks argumenter

Men Ukraines ambassadør håber på, at svaret kommer inden længe.

- Ærlig talt. Vi ville foretrække at få leveret alt det militære udstyr, vi har brug for lige nu. I dag. I stedet for i morgen. Vores soldaters liv er på spil. På den anden side, vil vi ikke presse vores partnere og sige, at vi er frustrerede over den hjælp, vi endnu ikke har modtaget, Mykhailo Vydoinyk til TV 2.

Kan du forstå, at den her anmodning om Casear-systemer kan være et problem at efterleve? Her er der jo ikke tale våben, der ligger på et lager eller som skal udskiftes. Det her er et splinternyt artillerisystem, som skal bruges til opbygning af den danske hær. Blandt andet for at leve op til NATO's krav?

- Jeg kan ikke helt forstå det argument. Først og fremmest er det ikke Danmark, der er under angreb. For det andet så kæmper Ukraine også for jeres land. Det er i vores alles interesse, at vi vinder krigen, og at det ikke ender som en konflikt, der trækker ud i mange år. For det tredje, så har I jo ikke modtaget artillerisystemerne endnu. Så hvis I donerer dem til Ukraine, ændrer det ikke noget i forhold til forsvaret af Danmark nu og her.

Men Danmark har også et forsvar, der har brug for våben. Blandt andet for, at vi kan sende styrker til Baltikum.

- Jeg mener ikke, at der her er tale om et dilemma for den danske regering. Krigen er lige nu i Ukraine, og det er også jeres frihed, vi kæmper for. Danmark er et rigt land, og I har økonomiske muligheder for at erstatte de her artillerisystemer. Hvis Frankrig ikke kan levere, så findes der udmærkede modeller for eksempel i Israel. På den måde kan I hurtigt få erstattet dem, der bliver leveret til Ukraine.