Krigen i Ukraine

Ukraine beder om danske kanoner, som har været ramt af årelange forsinkelser

Internt notat fra Forsvaret afslører massive problemer med at få leveret haubitser. Først efter flere års forsinkelser er de nu klar til Hæren.

Kampen for at få et nyt langtrækkende artillerisystem har været en af de mere bøvlede sager, når det gælder nyindkøb til Forsvaret.

Behovet er stort, da de gamle M109 haubitser blev sendt på pension i 2020. Siden har Danske Artilleriregiment ikke haft meget at skyde med.

I hvert fald ikke når det gælder langtrækkende kanoner – eller haubitser, som de hedder i militæret – som på 40 kilometers afstand kan gøre stor skade på fjendtlige kampvogne eller artilleri.

Allerede for ti år siden blev der gennemført et første udbud, som siden blev skrinlagt. I 2017 faldt valget så på Caesar-systemet fra den franske våbenproducent Nexter. Aftalen lød på 15 artillerisystemer til levering i 2019. Siden blev der bestilt yderligere fire.

Men herefter opstod stribevis af problemer med covid-19-forsinkelser og tekniske fejl på systemet, siger tidligere chef for Danske Artilleriregiment, oberst Torben Dixen Møller, der har spillet en central rolle i forhold til anskaffelsen af Danmarks nye artillerisystem.

- Der har været mange problemer med det her artillerisystem. Derfor er der også mange i Hæren, som har set frem til, at det nu endelig bliver leveret, siger oberst Torben Dixen Møller.

- Samtidig spiller det en vigtig rolle for opbygningen af vores 1. Brigade, og det er jo et af vores styrkemål (forpligtelser, red.) til NATO. Derfor har det her artillerisystem på alle måder stor betydning for den danske hær.

Truede med at skrotte aftalen

Som en centralt placeret kilde i Hæren udtrykker det, er Caesar internt i Forsvaret lidt af en joke, hvis ikke en reel skandale. Blandt andet på grund af de omfattende forsinkelser, som fremgår af et internt notat fra maj 2022. Et notat, som TV 2 er kommet i besiddelse af. Det omtaler resultatet af den seneste test forud for levering.

"Den afsluttende test i slutningen af marts 2022 viste imidlertid en række tekniske fejl, herunder blandt andet fejl på skydecomputer, et stort strømforbrug, fejl på lademekanismen og afvigelse i kvalitet mellem de enkelte artillerisystemer," står der blandt andet i notatet.

Fejlene var så alvorlige, at Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) truede den franske leverandør med en bod og ultimativt helt at skrotte aftalen.

"Desuden har FMI varslet, at man forbeholder sig retten til at hæve kontrakten med afsæt i væsentlige misligholdelse," står der videre i notatet.

Ikke fuldt funktionsdygtige

Senere blev der fremlagt en genopretningsplan. Den betød blandt andet, at Forsvaret fik overdraget otte Caesar-haubitser til øvelsesbrug, så de danske soldater i Oksbøl kunne bruge ventetiden på at blive oplært i det nye system.

Disse haubitser er ikke fuldt funktionsdygtige og vil ligesom de kommende leverancer løbende blive sendt på værksted og opdateret med nye komponenter.

I oktober blev Danmark endnu engang kritiseret af NATO for at være alt for langsomme til at implementere vores forpligtelser over for NATO.

Her er klargøringen af 1. Brigade et af de kendte hængepartier. Hvis de 19 haubitser ikke ender i Ukraine, skal de efter planen leveres til Danske Artilleriregiment i Oksbøl i første kvartal i år. Muligvis lidt ind i andet kvartal.

Så vidt vides har de danske donationer til Ukraine indtil videre ikke haft større negative konsekvenser for dansk forsvar. I nogle tilfælde har der været tale om våben, som alligevel skulle udskiftes. I andre tilfælde mindre tunge våben som panserværnsraketter, der er lette at genanskaffe.

Danmark har indtil videre leveret våben til Ukraine for cirka fire milliarder kroner.