Coronavirus

Ny variant spreder sig med lynets hast – den smitter bedre, undviger bedre og binder bedre

Varianten er på eksperternes radar og er ansvarlig for størstedelen af smittetilfældene i USA. Der er fundet få tilfælde i Danmark.

Endnu en ny Omikron-variant skaber nu international bekymring.

Varianten er nemlig på meget kort tid blevet dominerende i den nordlige del af USA, og bekymringen er, at den kan skabe nye smittebølger. Det skyldes, at den både er meget mere smitsom, bedre til at undvige immunitet og samtidig bedre kan binde sig til cellerne i kroppen.

Det er naturligvis en variant, som vi har særlig fokus på i øjeblikket

Morten Rasmussen, SSI

Det oplyser Verdenssundhedsorganisationen WHO samt både de europæiske (ECDC) og amerikanske (CDC) sundhedsmyndigheder.

Få tilfælde i Danmark

Varianten er også fundet i Danmark og flere andre europæiske lande, hvor den stadig ligger på et meget lille niveau. Langt de fleste tilfælde er fundet i USA, oplyser Statens Serum Institut (SSI) til TV 2.

I den seneste tendensrapport fra SSI fremgår det, at varianten nu udgør 1,5 procent af de sekventerede prøver mod 0,31 procent for to uger siden.

- Der er indtil videre ikke noget i de danske data, der giver anledning til speciel bekymring. Men det er naturligvis en variant, som vi har særlig fokus på i øjeblikket, og som vi følger tæt via overvågningen, siger seniorforsker Morten Rasmussen fra SSI.

SSI kan ikke udelukke, at varianten bliver dominerende i Danmark i løbet af foråret

- Men det nuværende datagrundlag er endnu for småt til, at vi kan sige noget med sikkerhed i Danmark, siger Morten Rasmussen.

Varianten dukkede første gang op i den danske oversigt over sekventerede prøver i uge 46 i midten af november.

Varianten har fået øgenavnet Kraken

Varianten hedder XBB.1.5, men har fået øgenavnet Kraken efter den skandinaviske mytologi.

Kraken er et havuhyre med mange tentakler, der ødelagde hele skibe og slæbte sømænd i døden. Mytologiens grumme beskrivelser om død og ødelæggelse kan dog ikke omsættes til den virkelige verden anno 2023.

Vores bekymring er, hvor smitsom den er. Den undviger også immunitet

Maria Van Kerkhove, WHO

For ifølge WHO er der endnu intet, der tyder på, at varianten er årsag til mere alvorlig sygdom. Men den er den hidtil mest smitsomme variant, der har cirkuleret, siden pandemien brød ud for tre år siden, oplyste WHO på et pressemøde onsdag.

- Vi har ikke data på, hvorvidt varianten forårsager mere alvorlig sygdom, men vi har heller ikke en indikation af, at den er blevet mere alvorlig, når det gælder sygdom, lød det fra Maria Van Kerkhove fra WHO.

Den har stor vækstfordel og binder sig bedre til cellerne i kroppen

XBB.1.5 er en rekombination af to andre Omikron-varianter. Det betyder, at Omikron-varianter på et tidspunkt har smittet den samme person og derved har byttet dele af deres genetiske kode med hinanden. Det har resulteret i den nye variant XBB.1.5 med 14 nye mutationer.

- Vores bekymring er, hvor smitsom den er. Den undviger også immunitet, som vi ser med XBB. Den er endnu en undervariant af Omikron, som cirkulerer. Og jo mere virussen cirkulerer, jo mere vil den have mulighed for at forandre sig, sagde Maria Van Kerkhove.

Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og Kontrol, ECDC, oplyste torsdag, at XBB.1.5 har en ”stor vækstfordel” over tidligere cirkulerende varianter i Nordamerika og Europa.

Samtidig betyder en af de 14 nye mutationer, at XBB.1.5 er bedre til at komme ind i kroppens celler.

Eller som den amerikanske evolutionærbiolog T. Ryan Gregory skriver på Twitter:

- En særlig problematisk kombination.

Et af de steder, man lige nu netop kan se, hvad varianten kan, er i USA.

Varianten ser ud til at være opstået i USA

I USA har de dominerende varianter været BQ.1 og BQ.1.1, som også nu driver smitten i Danmark.

Men pludselig dukkede XBB.1.5 op i New York i oktober sidste år.

- I et par måneder nu har vi ikke set en variant, der har taget fart med sådan en hastighed, lød det tirsdag ifølge CNN fra Pavitra Roychoudhury, der er direktør for covid-sekventering på det virologiske laboratorium på University of Washington.

Der er lige nu stor bekymring om spredning af nye varianter fra Kina på grund af genåbningen af samfundet og den nu omfattende smitte i landet.

Men den her variant ser ifølge den verdensomspændende sundhedsdatabase GISAID ud til at være opstået i USA. Den blev nemlig først opdaget i New York og i Connecticut i slutningen af oktober.

Den er glat som en ål og underviger immunitet

Siden er det gået stærkt, fordi varianten har vækstrater, der er 40 procent højere end den tætteste konkurrent, oplyser Trevor Bedford, der er professor i beregningsmæssig biologi, til CNN.

Samtidig viser et nyt studie offentliggjort i den fagfællebedømte videnskabelige journal Cell, at XBB.1.5 er glat som en ål og også den mest glatte af de varianter, der lige nu cirkulerer. Altså at den er god til at undvige tidligere immunitet.

Faktisk er det ifølge studiet 63 gange mindre sandsynligt, at varianten vil blive neutraliseret af antistoffer fra tidligere smitte og vaccination, når man sammenligner med Omikron-varianten BA.2.

I sammenligning med Omikron-varianterne BA.4 og BA.5, som de varianttilpassede vacciner er baseret på, er der tale om 49 gange.

Hvad er en varianttilpasset vaccine?

De coronavacciner, som bliver anvendt nu, er baseret på spikeproteinet fra den oprindelige coronavariant, som startede pandemien i december 2019. Altså Wuhan-varianten.

Der er siden fremkommet nye varianter med ændrede spikeproteiner som for eksmpel Alfa, Delta og Omikron. De nye vacciner er tilpasset Omikron-varianten og bliver derfor kaldt en varianttilpasset vaccine.

Ellers er alle mRNA-vaccinerne baseret på det samme.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Varianterne har, når det gælder undvigelse af immunitet, nu flyttet sig meget langt væk fra de antistoffer, vi har opbygget fra tidligere varianter. Det siger forskeren bag studiet og professor i mikrobiologi og immunologi ved Columbia Universitet, David Ho, til CNN.

Suppen af Omikron-varianter: Hold tungen lige i munden

Der er ifølge eksperter efterhånden tale om en hel suppe af Omikron-varianter. Siden den første Omikron skabte omfattende smitte i Danmark i begyndelsen af sidste år, har danskerne især stiftet bekendtskab med BA.2, BA.4 og BA.5 og flere undervarianter. Men der er nu flere end 650 Omikron-subvarianter.

Mens varianten BQ.1.1, der lige nu er dominerende i Danmark, er en efterkommer af BA.5, er XBB.1.5 en efterkommer af BA.2.

XBB.1.5 er en rekombination af varianterne XBB og XBB.1 – det er dét, X’et i det officielle navn fortæller. 5’tallet i navnet fortæller, at det er den femte efterkommer.

Der er altså tale om en masse undervarianter og subvarianter, for varianten er et slags tiptipoldebarn til XBB, der igen er et barn af to forskellige versioner af en række undervarianter af BA.2.

Netop på grund af de meget forvirrende navne er blandt andet den amerikanske evolutionærbiolog T. Ryan Gregory begyndt at give varianterne navne efter mytiske figurer.

- I år har nogle af os besluttet, at vi har brug for øgenavne for varianter, der er værd at holde øje med, fordi WHO ikke giver nye navne i deres system, skrev han på Twitter.

Derfor har XBB.1.5 fået navnet Kraken, mens den første variant, der fik et øgenavn, var BA.2.75. Den blev døbt Centaurus fra den græske mytologi.