Samfund

Dansk medie fjerner passage om blowjob og Sofie Linde: - Set i bakspejlet var det ikke okay

I klummen lyder det blandt andet, om der "ikke snart er nogle chefer, der kan afkræve Sofie Linde et blowjob."

En anmeldelse af TV 2-programmet 'X Factor' på hjemmesiden Avisen.dk har mødt kritik for at være sexistisk og for at viderebringe "overgrebsjokes".

I en klumme listede journalist Søren Baastrup 21 ting op, som han "har lært af X-Factor". Og her har især et punkt, hvor han kommenterer vært Sofie Linde, affødt kritikken.

Om vært Sofie Linde skrev journalisten følgende:

- Sofie Linde gør mig stadig utilpas. Overspillende, opmærksomhedskrævende og fuldstændig overflødig for programmet. Er der ikke snart nogle TV 2-chefer, der kan afkræve hende et blowjob?, lød det i artiklen.

Efter TV 2 rettede henvendelse til Avisen.dks chefredaktør lørdag morgen, blev artiklen kortvarigt taget ned fra hjemmesiden. Efterfølgende blev den publiceret igen, nu med en rettelse, hvor det fremgår, at Avisen.dk har valgt at fjerne teksten om Sofie Linde fra klummen.

Den nåede dog at skabe røre på Twitter. Her undrer sanger og tidligere X Factor dommer Pernille Rosendahl sig over, om det virkelig er skrevet i virkeligheden: "Altså 2023...?", skriver hun.

Også debattør og radiovært Sandie Westh spørger på Twitter, om mediet og journalisten havde "noget super klam sexisme" de "lige skulle af med". På Instagram har TV 2-vært Cecilie Beck og radiovært Iben Maria Zeuthen også kritiseret klummen.

Spreder "overgrebsjokes"

Sofie Linde gik forrest i Metoo-opgøret i Danmark, da hun til Zulu Comedy Galla i 2020 trådte frem på scenen og fortalte om en oplevelse, hun havde haft som 18-årig. Ved en julefrokost i DR, var en "stor tv kanon" kommet hen til hende og havde sagt: “Hvis du ikke går med ud og sutter min pik, så fucking ødelægger jeg din karriere. Så ødelægger jeg dig.”

Derfor har netop den passage i klummen om, hvorvidt nogle TV 2-chefer snart kan "afkræve hende et blowjob" da også fået meget opmærksomhed.

På Twitter skriver profilen Hverdagssexisme, som foreningen Everyday Sexism Project Danmark står bag, at Avisen.dk ifølge dem bringer "overgrebsjokes".

- Det her med at bringe overgrebsjokes i jeres medie, hvordan stemmer det overens med jeres værdier? skriver de.

Talsperson for Everyday Sexism Project, Zen Donen, uddyber over for TV 2, at hun mener, at passagen om Sofie Linde er problematisk, da klummen gør grin med det overgreb, Sofie Linde har fortalt om.

- De skal tænke over, om man som medie, synes det er okay at lave sjov med folks overgreb. Der må være nogle, der ikke har fanget det her, for jeg kan ikke forestille mig, at de synes, det er okay. Hvis de gør, så skal de kigge sig selv i øjnene og for fremtidens skyld tænke over, om de virkelig ønsker at tage overgrebspersonens perspektiv, for det er det, de gør, når de gør grin med et overgreb, siger Zen Donen til TV 2.

Nogle vil nok læse den, og sige det er tydeligt, at det er sarkastisk og skal have en let tone. Skal man ikke se det i den kontekst?

- Jeg er enig i, at hele den klumme er sarkastisk, for der er nogle lidt ondskabsfulde ting indimellem. Der er givetvis nogle, der synes det er sjovt at gøre grin med andre folks overgreb, det synes vi ikke, men det må være op til mediet, om de synes, det er okay, siger hun.

Det er dog ikke kun passagen om Sofie Linde, der er blevet problematiseret. Nogle har også spurgt, hvorfor det er relevant at lægge vægt på Kwamie Livs udseende i klummen.

- Kwamie Liv er måske nok pæn, både i huden og andre steder. Men hvis man lige lukker øjnene et øjeblik, så siger hun de mest ligegyldige floskler, skriver han blandt andet i klummen.

Det var en fejl

Avisen.dk har dog valgt at beholde den beskrivelse om Kwamie Liv i klummen. Den, mener de ikke, at der er noget galt i, for de skriver også om de andre værters udseende, fortæller Per Kuskner, der er chefredaktør for Avisen.dk.

Til gengæld mener han, at det var en klar fejl at bringe passagen om Sofie Linde:

- Set i bakspejlet var det ikke okay, men når man er fanget i det her meget satiriske univers, som journalisten skriver i, så var det ikke noget, hvor jeg tænkte, det her er noget, jeg skal redigere ud, og det var så en fejl, siger Per Kuskner til TV 2.

Det er heller ikke okay at skrive det, men i den situation, hvor jeg så det, så jeg det mere som et glimt i øjet

Per Kuskner, chefredaktør Avisen.dk

Han fortæller, at klummen er blevet læst igennem inden udgivelse, men at chefredaktøren ikke i første omgang tænkte, at klummen var over grænsen.

- Det tænkte jeg ikke, fordi jeg anser Sofie Linde for at være en stærk personlighed. Hun har været eksponent for Metoo, og fik rodet op i en masse krænkelseskultur, og hun er kendt for det. I det øjeblik tænkte jeg, at det var okay, igen med reference til, at det ville det være, hvis Casper Christensen (komiker red.) sagde det, men det var selvfølgelig ikke okay, siger han.

Er det, at det er satire, en undskyldning for at skrive det?

- Nej, intet er en undskyldning, og det er derfor, vi tager det af nu, ellers havde vi ladet stå, men i det øjeblik, man er i et satirisk univers, er der videre rammer. Vi skriver også, at Simon Kvamm har sjovt hår.

Men det er jo hans udsendende, og det her er noget, som Sofie Linde har beskrevet som et konkret overgreb, hun har været udsat for?

- Ja, og der er en kæmpe forskel. Selvfølgelig er der en forskel, men havde det været – og det lyder måske meget mærkeligt – en person som Therese Philipsen (journalist og medvirkende i dokumentarfilmen 'MeToo: Sexisme bag skærmen'​ om metoo på TV 2 red.), han havde lavet grin med, så havde jeg ikke været et sekund i tvivl om, at det ikke skulle med. Men i og med at jeg tror det brede publikum har et syn på Sofie Linde, som den her utrolig stærke kvinde der kom videre og var en åben eksponent for det her, så kunne man skrive det satirisk.

Hvorfor er det mere okay at skrive om Sofie Linde end Therese Philipsen?

- Det er heller ikke okay at skrive det, men i den situation, hvor jeg så det, så jeg det mere som et glimt i øjet og venligt jap til Sofie Linde, hvor jeg tænkte: er der nogen, der kan tåle det, så er det hende.

Hvis det har været en ubehagelig oplevelse for hende, og hun har talt om noget sårbart, hvorfor skulle det så være i orden at skrive?

- Fordi det er blevet en del af Sofie Lindes fortælling. Hendes narrativ er også, at hun har sat alt det her i gang. Når man så henviser til det på en måske ufin og klodset måde, som ikke skulle havde været udgivet, så havde jeg ikke tænkt, at det ville såre hende endnu dybere. Det ved jeg heller ikke, om det har gjort.

Svækker det ikke Avisen.dks journalistiske troværdighed?

- Nej, det synes jeg ikke, for så skulle hver eneste medie, der begår en fejl og laver en berigtigelse, blive svækket. Det kan jeg ikke se, når man laver flere tusind artikler om året, så er der jo noget, der er rigtigt, og noget der er forkert, så det er at komme for meget mayonnaise på at sige, at det svækker vores journalistiske integritet.

TV 2 ville gerne havde talt med Sofie Linde og Kwamie Liv om deres reaktioner på klummen i Avisen.dk, men ingen af dem har ønsket at kommentere sagen.