Samfund

Cecilie Frøkjær skulle have mødtes med Lise Nørgaard dagen efter hendes død: - Hun levede livet til sit fulde

Lise Nørgaard var ikke bleg for at komme med gode råd til Cecilie Frøkjærs tekster. For eksempel var det bandlyst at skrive ordet "ting".

For et år siden var Cecilie Frøkjær oppe at besøge Lise Nørgaard på Else Mariehjemmet i Humlebæk.

De to havde været ude at spise frokost sammen, og da de skulle tage afsked med hinanden i plejehjemsboligen, som Lise Nørgaard netop var flyttet ind i, opdagede Cecilie Frøkjær en fold i gulvtæppet.

- Lise stod med sin rollator midt på gulvet, og vi havde sagt farvel, og så sagde jeg "hov Lise, dit gulvtæppe folder, skal jeg ikke lige" og gik hen imod det, fortæller Cecilie Frøkjær.

Men Cecilie Frøkjær skulle ikke lige. For Lise Nørgaard kunne selv. Med den ene hånd på rollatoren bukkede hun sig ned, foldede tæppet ud og rejste sig igen.

Dette billede af Lise Nørgaard er ifølge Cecilie Frøkjær det udtrykte billede på, hvorfor hun blev så gammel, og hvorfor hun har efterladt så stort et aftryk.

- Fordi det havde været meget nemmere for hende bare at sige "jo tak, du må gerne lige". Men hun ville selv, og det var det, der holdt hende i gang, siger hun.

I dagens afsnit af TV 2s podcast ’Dato’ fortæller Cecilie Frøkjær om sit gode venskab med 'Matadors' mor, forfatteren og journalisten Lise Nørgaard, der 1. januar sov stille ind efter kort tids sygdom.

Spiste jævnligt frokost sammen

Cecilie Frøkjær skulle faktisk have mødtes med Lise Nørgaard dagen efter hendes død, fortæller hun.

Hun havde jo holdninger til det meste hele tiden

Cecilie Frøkjær, journalist

Det havde de planlagt et par dage forinden, hvor meningen var, at de skulle have spist frokost sammen, og Cecilie Frøkjær skulle have læst højt af dagens avis.

De to journalistkollegaer lærte hinanden at kende for ni år siden, da de samarbejdede om bogprojektet ’Fruen kommer i dag’, som er en interviewbog om Lise Nørgaards lange liv.

Efterfølgende holdt de kontakten ved lige gennem telefonsamtaler og ikke mindst frokostaftaler.

- Vi har talt om stort og småt. Hun var jo meget engageret til det sidste, så det var altid noget med samfundet, og hun havde jo holdninger til det meste hele tiden, fortæller Cecilie Frøkjær.

Netop den ild, der brændte i ’Matador’-manuskriptforfatteren lige til det sidste, er også noget af det, som Cecilie Frøkjær vil huske hende bedst for. For hun blev aldrig træt af at tale med andre mennesker og lukke dem ind i sit liv.

Noget Cecilie Frøkjær selv skulle komme til at nyde godt af.

Delte en fælles passion

Lise Nørgaard og Cecilie Frøkjær havde det tilfælles, at de begge to var journalister.

For Lise Nørgaards vedkommende var det godt nok en del år siden, at hun stoppede sin karriere som skrivende journalist og chefredaktør, men det afholdt hende ikke fra at komme med gode råd, lyder det fra Cecilie Frøkjær.

- Jeg lærte først og fremmest, at man ikke må bruge ordet ”ting”. Man må ikke skrive: ”der skete en masse ting”. Det var slapt, fortæller hun og tilføjer:

- Der er 10.000 gloser i det danske sprog, eller hvor meget hun plejede at sige, så vi må være præcise.

Engang, hvor Lise Nørgaard skulle redigere en af Cecilie Frøkjærs tekster, oplevede TV 2-journalisten, hvordan Lise Nørgaard transformerede sig til en langt yngre udgave af sig selv, da hun fik brillerne på og teksten i hånden.

- Det var så vildt, og hendes fod begyndte at køre nedenunder bordet på sådan en helt bestemt måde, så jeg tænkte, det var sådan hendes fod har kørt, da hun for mange år siden i sit professionelle liv redigerede tekster.

Levede til det sidste

Hvor erhvervet som journalister bandt de to veninder sammen, adskilte de sig fra hinanden på ét punkt, som har været definerede for hele Lise Nørgaards liv: hendes rebelskhed.

Det være sig lige fra hendes opgør med faren til hendes kamp for kvinders rettigheder.

Ifølge Cecilie Frøkjær er hun dog ingen rebel selv. Men hun har stor respekt for det, som Lise Nørgaard gjorde og turde.

For på trods af, at Lise Nørgaards journalistik ikke altid faldt i god jord, når hun skrev om sin stærke sociale indignation, som hun følte på vegne af samfundets kvinder og samfundets svageste, trak hun blot på skuldrene, fortæller Cecilie Frøkjær.

- Det går op og ned i showbusiness, og det går op og ned i livet, og det synes jeg egentlig har været en virkelig fin ting at få med fra hende.

På Lise Nørgaards sidste dage, formåede hun også at bevare den værdighed, som Cecilie Frøkjær mener har præget hendes professionelle såvel som private liv.

22. december – blot halvanden uger før sin død – havde hun for eksempel både en frisøraftale, en frokostaftale og en middagsaftale.

- Så har man levet livet til sit fulde, lyder de afsluttende ord fra Cecilie Frøkjær.

Du kan høre Cecilie Frøkjær fortælle mere om Lise Nørgaard og deres venskab i dagens afsnit af 'Dato'.