SSI: Antallet af døde er højere end normalt

SSI ser tegn på overdødelighed i Danmark. Det falder sammen med højt niveau af smitte med luftvejssygdomme.

Der er de seneste uger sket flere dødsfald i Danmark end forventet.

Det skriver Statens Serum Institut (SSI) på sin hjemmeside i forbindelse med udgivelsen af sin seneste tendensrapport

Især blandt personer, der er 75 år eller ældre, har der været registreret flere dødsfald end ventet.

- Lige nu oplever vi det, der nærmest kan kaldes en tredobbelt epidemi med coronavirus, influenza og RS-virus, siger SSI-direktør Henrik Ullum.

- Samtidig cirkulerer der jo en lang række andre luftvejsinfektioner. Tilsammen bidrager det til, at rigtig mange danskere lige nu er syge, og det er nok med til at bidrage til en dødelighed, der er højere end forventet.

Stabilt antal corona-smittede

I uge 52 faldt antallet af registrerede coronatilfælde fra 157 per 100.000 indbyggere i uge 51 til 115.

Det skyldes dog formentlig blandt andet, at testaktiviteten faldt med 19 procent. Der ses dog også et fald i positivprocenten blandt de testede.

SSI måler også koncentrationen af coronavirus i spildevand, og her ses der ligesom i de foregående uger en stigning - dog en mindre stigning, lyder det.

- Vi så stigning fra tredje uge af november hen over december, og nu ser det heldigvis ud til, at stigningen har stabiliseret sig, så vi har en mere jævn kurve, og måske endda - hvis vi er lidt optimistiske - et let fald, siger Henrik Ullum.

Influenza vil presse samfundet

Der er også tegn på en positiv udvikling, når det gælder influenzasmitte. Efter markante stigninger i antal smittede i december, er kurven fladet lidt ud.

- Vi ser fortsat en stigning i influenzasmitten, både hvad angår indlagte og nye tilfælde, men heldigvis en mindre kraftig stigning, siger Henrik Ullum.

- Men vi forventer, at vi ikke har nået toppen af influenzasmitten, og at influenzaen vil komme til at presse vores samfund resten af vinteren. Mange af os kan blive syge, men der vil også være flere indlæggelser, ligesom der vil være mere sygdom blandt sundhedspersonalet.