Krænkelser på arbejdet

Hun sagde sit job op for at lave MeToo-dokumentar om TV 2: - Jeg var nødt til at gøre det færdigt

Da Line Ritz skiftede job for at lave en dokumentar om TV 2, blev hun bedt om ikke at tage noget med sig fra mediet – ikke engang en notesbog.

Udmeldingen fra TV 2s ledelse var klar.

Hvis Line Ritz og hendes kollegaer ville fortsætte dokumentaren om seksuelle krænkelser på mediet, var deres eneste mulighed at forlade TV 2.

Stort set alle vi talte med, som havde været på TV 2, havde et eller andet at fortælle

Line Ritz, journalist på Impact TV

Ledelsen mente ikke, at TV 2 var de rigtige til at undersøge sig selv, og de havde valgt at skrinlægge projektet.

Men Line Ritz kunne ikke slippe kvindernes fortællinger. Derfor valgte hun at følge ledelsens råd og fortsætte sit arbejde andetsteds.

- Når man står med en historie og med kvinder, som har fortalt noget af det allersværeste, og man har fået dem til det, bliver man også nødt til at gøre det færdigt, siger hun i dagens afsnit af TV 2s podcast ’Dato’.

Nu to år efter, at Line Ritz sagde sit job op, er hun sammen med fem andre journalister nomineret til dansk journalistisk fornemmeste pris for selvsamme dokumentar, som TV 2 valgte at droppe.

Men vejen dertil har været belagt med flere bump. For Line Ritz skulle starte helt forfra, og det betød mange tårefyldte dage og en kamp for at genvinde kvindernes tillid på ny.

TV 2s mange skeletter

Da tv-værten Sofie Linde i 2020 under ’Zulu Comedy Galla’ åbnede op om sine oplevelser med sexisme og seksuelle krænkelser, antændte hun ikke bare en ny MeToo-bølge, hun satte også flere danske medier på den anden ende.

Én af dem, som så talen den aften og kunne genkende mediebranchen i Sofie Lindes udsagn, var Line Ritz.

Sammen med en række kollegaer fra TV 2 satte hun sig derfor for at undersøge problemet nærmere på de danske arbejdspladser. Men i takt med, at henvendelserne begyndte at tikke ind, raslede der flere og flere skeletter ud af skabet hos TV 2.

- Stort set alle vi talte med, som havde været på TV2, havde et eller andet at fortælle. Enten havde de selv oplevet noget, eller så havde de set noget eller hørt noget, siger Line Ritz.

Når I havde så mange historier fra TV 2 på det tidspunkt, hang det så også sammen med, at I talte med mange fra TV 2?

- Når jeg tænker over det nu, tror jeg, der var noget i, at vi kom fra TV 2 også. Det gjorde jo, at der måske var mange af dem, der havde haft oplevelser på TV 2, som følte en eller andet tryghed i, at det var deres arbejdsplads, der lige pludselig havde lyst til at fortælle den her historie.

Ville ønske beslutningen var truffet før

Da ledelsen på TV 2 overbragte nyheden om, at de ikke længere ville lave dokumentaren, var Line Ritz første tanke, at de nok skulle ombestemme sig.

Jeg kan huske, at jeg brugte de første mange uger på at gå hjem og græde hver dag

Line Ritz, journalist på Impact TV

Men ledelsen holdt fast i beslutningen, hvor nyhedschef Jacob Kwon blandt andet begrundede det med, at man ikke fandt det troværdigt, at TV 2 skulle undersøge sig selv.

Efterfølgende gik snakken på, hvordan man så kunne fortælle kvindernes historier, hvor TV 2s ledelse selv gik i dialog med Politiken for at høre dem, om de kunne overtage projektet, fortæller Line Ritz.

Så I får faktisk opbakning fra TV 2s ledelse til at udkomme med historien, det kan bare ikke være TV 2 selv, der producerer den?

- Ja, det er min oplevelse. Min oplevelse er, at de i hvert fald umiddelbart gerne vil have, at de her historier bliver fortalt, det skal bare ikke være TV 2, som gør det.

Line Ritz kan den dag i dag stadig godt se problematikken i, at en arbejdsplads undersøger sig selv.

Men hun ville have ønsket, at ledelsen havde besluttet sig før, så man kunne have undgået, at kvinderne, der i forvejen var i en sårbar position, skulle fortælle deres historier ad flere omgange.

Måtte intet medbringe fra TV 2

1. februar 2021 skiftede Line Ritz sin stilling på TV 2 ud med en stilling som tilrettelægger på Impact TV for at fortsætte med dokumentaren der.

- Det var helt vildt hårdt. Lige pludselig stod jeg bare i det der trummerum helt alene, og jeg var gravid, og jeg var et hormonelt mess, og jeg kan huske, at jeg brugte de første mange uger på at gå hjem og græde hver dag, fortæller hun om tiden efter jobskiftet.

Line Ritz måtte ikke tage noget med sig fra TV 2 – ikke engang hendes notesbog – så hun havde kun den information, hun havde lagret i hovedet at arbejde videre ud fra.

Det vanskeliggjorde arbejdet, fortæller Line Ritz. For hun havde håbet at få materialet med sig, så hun ikke skulle udsætte kvinderne for at sidde foran et kamera igen.

Alligevel valgte kvinderne at stå frem, og de har efterfølgende fortalt Line Ritz, at fordi hun satte så meget på spil, følte de også, at de skulle gøre det.

- Jeg er slet ikke i nærheden af det, de gjorde, men det at jeg på en eller anden måde alligevel ofrede noget og også lidt satte min røv i klaskehøjde gjorde, at de følte, at vi var sammen om det, siger hun.

Undrer sig om manglende reaktion

Efter mere end et halvt års arbejde blev dokumentaren "Metoo: Sexisme Bag Skærmen" udgivet på discovery+. En dokumentar, der nu har kastet en Cavling-nominering af sig.

Vi vurderede ikke, at det ville være troværdigt for TV 2 at undersøge sig selv

Jacob Kwon, nyhedschef på TV 2

I Cavlingkomiteens begrundelse lyder det, at ”rækken af vidnesbyrd gør et stærkt indtryk og bidrager til forståelsen af sagen på den enkelte arbejdsplads og MeToo-diskussionen generelt”.

TV 2 har henvendt sig til nyhedschef Jacob Kwon med Line Ritzs kritik af TV 2s ledelse. Han siger, at han ikke har yderligere at tilføje, men i et skriftligt svar skriver han blandt andet:

- Vi vurderede ikke, at det ville være troværdigt for TV 2 at undersøge sig selv. Vi ønskede ikke, at kollegaer skulle undersøge andre kollegaer, som de i nogle tilfælde også ville have et venskabeligt forhold til udover det professionelle. Den vurdering står stadig ved magt.

Hør hele interviewet med Line Ritz i dagens ’Dato’-afsnit, som du finder her.