Danmark ramt af voldsomme oversvømmelser – og det kan blive værre endnu

2023 er kommet vådt fra start og har allerede givet os det vådeste januardøgn nogensinde.

Onsdag var det vådeste januardøgn nogensinde i Danmark, og det kunne mærkes mange steder i landet.

De rekordstore mængder vand, der kom fra oven, skabte flere steder voldsomme oversvømmelser – særligt i det jyske og omkring åer, bække og vandløb.

Vådest blev det i Billund med 28,8 millimeter, og på landsplan faldt der 21,1 millimeter regn. Det svarer til cirka en tredjedel af den normale nedbørsmængde for hele årets første måned.

Men faktisk kan problemet blive endnu værre i løbet af torsdag. Det forklarer meteorolog ved TV 2 VEJRET Jonas Damsbo.

Vandstigning med forsinkelse

De store mængder regnvand, der har skabt oversvømmelser langs mindre åer, bække og vandløb, løber nemlig ned mod større åer og vandløb, som Gudenåen og Storeå, hvor det på ny skaber oversvømmelser.

- På den måde kan de store vandløb i dag nå et endnu højere niveau, siger meteorolog Jonas Damsbo.

Regnen kan desuden mange stede have svært ved at trænge ned i jorden, som er mættet efter flere våde døgn. Dermed kan vandet kun "komme væk" ved at løbe ud i åer og mindre vandløb.

Af den grund forventes nye oversvømmelser torsdag.

Vand i haven, på vejen og i kælderen

Onsdag kunne flere af TV 2s regioner berette om borgere og særligt husejere, der fik sig en slem overraskelse på grund af den massive nedbør.

Flere steder i Jylland er åer, bække og mindre vandløb løbet over deres breder.

Silkeborg Kommune besluttede onsdag at spærre broen over Gjern Å ved Sminge frem til 16. januar grundet oversvømmelser, der også har ramt omkring Storå, Elling, Fole og Liver, hvor vandløb er gået over deres breder og har skabt oversvømmelser på marker og veje.

Flere steder i landet gav regnen også problemer med vand på kørebanen og akvaplaning.

Torsdag holder ifølge prognoserne nogenlunde tørt, men fredag står den igen på regn. Op mod 15 millimeter kan der falde på landsplan fredag ifølge TV 2 VEJRET.