Smitten stiger blandt ældre – god idé at have et mundbind i lommen, siger eksperter

På trods af stigende smitte på plejehjem ser eksperter ikke behov for krav om mundbind i øjeblikket.

Smitten med både corona, influenza og RS-virus er stigende i Danmark, og det er særligt de ældre heriblandt plejehjemsbeboere, der står for skud.

I uge 51 sås en stigning i antallet af nye indlæggelser med corona til 826 fra 688 ugen før, og det er aldersgrupperne fra 70 til 89 år, der udgør den største andel af nyindlagte.

Antallet af døde i aldersgruppen over 85 år er også stigende, men på trods af den stigende smitte mener en række eksperter ikke, at lovkrav og restriktioner nødvendigvis er vejen frem i øjeblikket.

I lyset af den stigende smitte kan det dog være fornuftigt at finde et mundbind frem i særlige situationer, lyder det fra flere af eksperterne.

Mundbind i tasken – for en sikkerheds skyld

En af dem er Hans Jørgen Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

- Jeg synes, at man bør lægge et mundbind i tasken, og så må man jo se, om tingene udvikler sig sådan, at man skal bruge det. Men vigtigst af alt skal man ikke være forkølet, når man besøger ældre på plejehjem, siger han til TV 2.

Samme toner lød 30. december fra Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin fra Rigshospitalet og Københavns Universitet, i Politiken.

- Der er så meget smitte i samfundet nu, at det giver god mening at bruge mundbind, når du er tæt på nogle, som risikerer et alvorligt sygdomsforløb, for eksempel ældre. Hvis du skal ud at besøge en sårbar person, bør du overveje at tage et mundbind på. Det reducerer risikoen for, at du smitter, sagde han.

Sundhedsstyrelsen har ingen planer om restriktioner

Det er Sundhedsstyrelsen, der kommer med anbefalinger til, om nye smitteforebyggende restriktioner bør indføres i samfundet.

I en mail til TV 2 skriver styrelsen, at det ikke er på bordet i øjeblikket.

- Sundhedsstyrelsen har ikke umiddelbart planer om at revidere vores anbefalinger for brug af værnemidler herunder mundbind, skriver Sundhedsstyrelsen.

Lige nu anbefaler styrelsen, at man bærer mundbind uden for eget hjem, hvis man har har symptomer på luftvejsinfektion – eksempelvis hoste eller ondt i halsen.

TV 2 har været i kontakt med Statens Serum Institut, som heller ikke i øjeblikket planlægger at foreslå ændringer.

- Situationen er, at vores samfund er presset, for vi har flere luftvejsinfektioner i omløb lige nu. Vi ser en betydelig stigning i influenza, som over den sidste måned er fordoblet hver uge, siger direktør Henrik Ullum og tilføjer:

- Vores anbefalinger er de gode råd, og det, der står allerøverst, må være, at hvis man har en invitation til at blive vaccineret, er det et godt tidspunkt at tage imod den.

Eksperter savner større "fokus"

28. april 2022 blev kravet om brug af mundbind på plejehjem ophævet i Danmark. Der er dog stadig europæiske lande, der holder fast i det krav.

I Italien er der fortsat krav om at bære mundbind på hospitaler, plejehjem og lægehuse.

Coronasmitten har ændret karakter flere gange i løbet af de seneste knap tre år, og selvom mennesker generelt ikke bliver lige så syge som ved tidligere varianter af coronavirussen, er der nu flere ting, der kan udfordre sundhedsvæsenet.

Coronavirussen har nemlig selskab af stigende smitte med influenza og RS-virus, og den ældre del af befolkningen er stadig en risikogruppe, da vacciner ikke er lige så effektfuld hos dem som hos yngre mennesker.

De ting var dog “forventet”, lyder det fra Lone Simonsen, der er professor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet.

- I lyset af det er der behov for, at man har specielt øje på plejehjemmene og beboerne der. Man skal sikre sig, at personale og besøgende ikke kommer ind, hvis de har symptomer. Men det er noget, som Sundhedsstyrelsen anbefaler os alle sammen, siger hun.

Flere af eksperterne, som TV 2 har talt med, savner et større “fokus” på den stigende smitte blandt ældre, men fortæller, at de ikke savner et krav om eksempelvis mundbind.

Mundbind er "bedre end ingenting"

Mundbind er bedre end ingenting, siger Thea Kølsen Fischer, der er forskningschef på Nordsjællands Hospital, overlæge, professor og ekspert i virus og epidemier.

Men et mundbind alene kommer ikke til at stoppe smittespredningen:

- Det vil altid være fornuftigt, hvis man ikke er på toppen, at man tager et mundbind på og holder fysisk afstand, hvis man er nødt til at gå ud. Men ved længerevarende ophold indendørs kan viruspartikler ved dyb vejrtrækning “hænge” i luften i flere timer. Så selvom mundbindet dokumenteret nedsætter smitten, er der stadig viruspartikler, der kan undslippe og smitte andre, siger hun.

Som forsker vil hun ikke blande sig i den politiske beslutningstagen for restriktioner, men hun stoler på, at befolkningen i Danmark selv kan nedsætte risikoen betydeligt efter godt to års anbefalinger.

Hos Lungeforeningen savner formanden, Torben Mogensen, ikke mundbind, men fortæller, at det lige nu kan være et supplement til de øvrige fornuftige forholdsregler.

Han vil ikke afvise, fortæller han, at det kan komme på tale i fremtiden:

- Vi anbefaler, at man har stærkt fokus på hygiejnen, når man besøger ældre og folk med lungesygdomme. Hvis der kommer yderligere smitte for eksempel som resultat af, hvad der sker i Kina, vil jeg bestemt ikke udelukke, at vi også anbefaler, at man tager mundbind på, når man er sammen med folk i risikogruppen, siger han.

I Kina er smitten med coronavirus stigende, efter at landet har skrinlagt sine årelange hårde restriktioner som følge af massive protester.

Flere lande heriblandt Frankrig, Italien og Spanien er derfor begyndt at indføre testkrav for rejsende fra Kina, men Danmark har ikke fulgt trop.

Faktisk har Danmark valgt at nedjustere sikkerhedsniveauet i rejsevejledningen for Kina.