Samfund

Krigsramte løver evakueret fra Ukraine til Danmark

Tre hunløver fra krigshærgede Ukraine har fået ny adresse på Lolland.

Dyr og fyrværkeri er et dårligt match. Et endnu dårligere match er nok vilde dyr og krig.

Derfor ankom tre hunløver til Knuthenborg Safaripark lige før jul efter at være blevet evakueret fra en zoologiske have i Ukraine.

På årets anden dag kom de tre løver for første gang ud i deres eget anlæg for at besigtige det, der skal være deres nye hjem på Lolland.

- Det er fedt at se, hvor rolige de er, og hvordan de opfører sig, siger Christopher Knuth, som er direktør i Knuthenborg Safaripark.

I dårlig stand

Løverne Simba, Ploy og Vee blev i august evakueret fra en privat dyrepark i den krigshærgede Kharkiv-region i august.

Siden blev de flyttet til Poznan Zoo i Polen, hvor det blev konstateret, at løverne, som er tre-fire år gamle, både var i dårlig stand og traumatiserede.

Dyrenes Beskyttelse i Danmark har været med til at planlægge flytningen af dyrene til danske himmelstrøg.

Her har man siden krigens begyndelse for et lille års tid siden siddet med i en gruppe, der vurderer, hvor mange dyr fra ukrainske dyreparker, der har brug for et nyt hjem, fortæller biolog Anne Sofie Meivang til TV 2.

- Vi kunne se, at der var et stort behov for både store katte og bjørne i at blive flyttet ud af Ukraine, og Knuthenborg var med på at hjælpe, fortæller hun.

Da løverne blev overflyttet til Polen som mellemstation, stod det klart, at de næppe var blevet fodret og plejet ordentligt, skriver Dyrenes Beskyttelse.

Derfor håber Christopher Knuth også, at dyrene nu falder godt til.

- Vi ved ikke, om de er psykisk medtaget, men nu skal de have lov at være løver, siger direktøren.

Flere dyr i vente

Ifølge Anne Sofie Meilvang er der flere dyr på vej fra krigshærgede Ukraine til Danmark.

- Der er stadig mange tigre og løver i Ukraine med brug for hjælp, så dem håber vi også at kunne hente herop, siger biologen.

Allerede inden krigen var Ukraine kendt for manglende kontrol og regulering med handel og hold med vilde dyr.

Det estimeres, at der lige nu er omkring 200 store kattedyr og cirka 400 bjørne, der stadig er i landet og har brug for at blive reddet.