Danske mænd fortæller, hvorfor de følger Andrew Tate: - Han hjælper flere mænd, end han skader kvinder

Andrew Tate bliver misforstået, fordi hans klip tages ud af kontekst, siger tre danske mænd, der følger ham.

Da Lucas Juul først begyndte at følge internetfænomenet Andrew Tate, var han i begyndelsen af sine 20'ere.

Dengang var Lucas Juul lidt overvægtig og havde dårlig selvtillid. Sådan er det ikke længere. Det har Andrew Tate nemlig hjulpet ham med at lave om på, fortæller den i dag 24-årige mand.

- Han lærte mig, at mit mindset har en betydning, at tage ansvar, og at uanset hvad du gør, så kan du selv gøre noget for at forandre dit liv, siger Lucas Juul.

Det er hans livsstil, dyre biler, mange penge og frihed

Lucas Juul, dansk følger af Andrew Tate

Det kontroversielle internetfænomen og den selverklærede livsstilsguru Andrew Tate har forført unge mænd verden over med udtalelser som: "Kvinder er mænds ejendom", "kvinder skal blive i hjemmet" og "hold kæft, kælling". Det har fået kritikken om, at han er misogyn og kvindefjendsk til at hagle ned over ham.

TV 2 har talt med tre danske mænd, der alle følger 36-årige Andrew Tate og til dels er enig med ham. Når man spørger ind til Tates kontroversielle udtalelser, siger de alle, at de mener, at Tate bliver misforstået, og at han generelt tages alt for bogstavligt.

En del af onlinefællesskab

Fredag blev Andrew Tate tilbageholdt af det rumænske politi mistænkt for menneskesmugling, voldtægt og for at have startet en gruppe for organiseret kriminalitet.

Tidligere har Tates holdninger fået ham bandlyst fra store sociale medier som Tiktok, Twitter, Youtube, Facebook, Instagram og Twitch. Men han dukker stadig op, når andre brugere videredeler hans klip. Hans profiler på sociale medier havde millioner af følgere.

Lucas Juul begyndte først at følge Tate på Instagram. Siden har han lyttet til Tates podcast, set hans videoer på Youtube og på det censurfri medie Rumble. Han betaler også for at være en del af hans online undervisningsplatform 'The Real World'. Her har han set videoer om dating og taget kurser i tekstforfatning og marketing.

- Jeg vil ikke kalde mig fan, men han er en rollemodel. Det er hans livsstil, dyre biler, mange penge og frihed. Alle vil gerne have en pæn pige under armen, have status og respekteres i deres omgangskreds, siger Lucas Juul.

Han arbejder som selvstændig og fortæller, at Tates budskaber motiverer ham til at gøre sit bedste og optimere sig selv.

- Jeg tror, at alle, der følger ham, vil anerkende, at måden, han siger det på, er meget hård og direkte. Men han gør det, fordi han ved, at det tiltrækker flere øjne. Problemet er, at folk kun ser et lille klip af, hvad han har sagt, siger Lucas Juul.

Han mener, at udtalelserne om kvinder "kun er en lille del" af Tates budskab. Det handler mest om at hjælpe mænd til at have selvtillid over for kvinder, mener han.

- Det kan misforstås, når han siger, at kvinder er mænds ejendom, men han mener bare, at han har en ret til at have en mening om hendes sikkerhed og ville passe på hende, og så kan hun selv bestemme, hvad hun gør, siger han.

Andrew Tate har tidligere udtalt, at ofre for voldtægt selv bærer en del af ansvaret. Det understreger Lucas Juul, at han ikke er enig i, men, siger han:

- Han siger bare, at hvis du går hjem fra byen i et skummelt kvarter om natten, så er det ikke dit valg, hvis en person voldtager dig, men du sætter dig i en position, hvor der er en risiko for det.

Er det i orden at sige de ting, han siger i forhold til kvinder?

- Når jeg har set de lange videoer, hvor han kommer med konteksten, så kan jeg godt følge ham, og hvorfor han har de holdninger. Men hvis du kun ser de korte videoer, så nej, siger han.

Støtter traditionelle kønsroller

22-årige Jesper Ali Haning har fulgt Andrew Tate gennem fem år. Han mener, at Andrew Tate kan hjælpe mænd, der har svært ved at finde deres ståsted i samfundet.

- Når der bliver snakket meget om at være misogyn og kvindehader, så bliver det taget ud af kontekst. Jeg ser det som hans overordnede budskab, at mænd skal gøre noget ud af sig selv, arbejde hårdt og være ambitiøse, hvilket jeg tror, at min generation og de kommende genrationer har brug for lige nu, siger han.

Er det ikke misogynt, når han siger, kvinder er mænds ejendom?

- Jo, hvis man forstår det i en kontekst af, at en kvinde er en mands slave, så er det klart, at det ikke er okay. Hvis vi går ud fra en præmis om traditionelle kønsroller i et parforhold, er det okay, siger han og forklarer yderligere:

- Det om vold og voldtægt er selvfølgelig ikke okay, men jeg mener ikke, at det er det kvindesyn, han har. Jeg forstår det som, at vi skal beskytte kvinder, sætte pris på kvinder, og i et traditionelt parforhold kunne forsørge kvinder.

Men det er jo ikke det eneste kontroversielle, han har sagt. Skaber det ikke problemer, hvis folk køber ind på den præmis, og tror man for eksempel må voldtage?

- Det er ligesom, når man siger, at folk begynder at slå ihjel, når de spiller videospil. Det tror jeg ikke. Jeg tror faktisk, at han hjælper flere mænd, end han skader kvinder. Det handler om, at han bliver en rollemodel for dem, og hvis vi tager alt det med kvinder væk, så er han en hårdtarbejdende mand og velrenommeret atlet, siger han.

I ordet rollemodel ligger også, at det er en, man ser op til, så når han siger ting som "slå en kvinde" og "hold kæft, kælling", så kan det jo også smitte af på folks holdning?

- Ja, men det bliver taget ud af kontekst, for ja, vi hører ham sige, at mænd er over kvinder, men du kan også finde et klip, hvor han siger, at kvinder er noget af det mest prisværdige på planeten, fordi de føder børn, siger han.

Kan godt forstå, at han er kontroversiel

En anden, der følger Andrew Tate, er 23-årige Namir Malek. Han fortæller, at han opdagede Andrew Tate for fem måneder siden, da hans ven sendte ham et klip fra Instagram. Først tænkte han, at Andrew Tates holdninger "var helt syge", og at det var "alt for meget at sige sådan noget". Hans ven fik ham dog overbevist til at se de fulde klip, og det fik ham til at få et andet syn på Tate.

I dag følger han især de videoer, hvor Tate taler om motivation og træning.

- Jeg kan godt forstå, hvis folk synes, at han er kontroversiel og ikke kan lide ham, for det tænkte jeg selv. Men når han faktisk forklarer tingene, så giver det god mening, det han siger. Om det så er rigtigt, det er en anden ting, men jeg kan forstå tankegangen, siger han.

I et meget omtalt klip har Andrew Tate detaljeret beskrevet, hvad han vil gøre, hvis en kvinde anklagede ham for utroskab:

- Så er det frem med macheten, boom, lige i ansigtet på hende, tag fat om hendes hals. Hold kæft, kælling, lyder det fra Tate i en video.

Men alle tre mænd mener, at det er tydeligt, at det klip er for sjov.

- Han har lavet noget, hvor han er lidt mere en karakter uden at være opmærksom på, at han har haft mange øjne på sig. For så havde han ikke lavet sådan en video, mener Lucas Juul.

Men hvordan kan de ord bliver opfattet som andet end en opfordring til vold?

- Jo, hvis du udelukkende kigger på de ord, kan jeg godt se det. Problemet er, at når du har meget opmærksomhed på dig, så vil folk ikke opfatte det som en joke, siger han.

Bliver Andrew Tate dømt for menneskesmugling, vil det dog ændre hans syn på Tate en smule, fortæller han.

- Jeg vil måske være uenig med hans moral og miste respekt for ham, såfremt beviserne er meget klare og ikke kan blive fabrikeret, men jeg vil stadig følge hans budskaber, siger han.