Samfund

Grev Nikolai om sin nye tilværelse: - En oplevelse, jeg helst havde været foruden

For anden dag i streg sættes der fokus på krisen i kongehuset.

Fra dags dato er prins Joachims børn ikke længere prinser og prinsesse af Danmark.

I en udtalelse givet til en række danske medier – herunder TV 2 – sætter grev Nikolai af Monpezat ord på sin nye tilværelse som fransk greve og forhenværende prins af Danmark.

- Det er en underlig følelse og en oplevelse, som jeg helst havde været foruden, lyder det i udtalelsen, som fortsætter:

- Men nu er det, som det er. Jeg vil resten af mit liv være stolt over de år, hvor jeg fik lov til at være prins til Danmark, udtaler grev Nikolai af Monpezat via grevinde Alexandras presserådgiver, Helle Von Wildenrath Løvgreen.

Hans udtalelser forlænger dermed dagene med fokus på konflikten mellem dronning Margrethe og hendes yngste søns familie.

Gør dronningen ondt

I sin nytårstale lørdag satte dronningen nemlig ord på krisen i sin familie, som opstod, da hun besluttede at fratage prins Joachims børn deres titler.

- Jeg omfatter hele min familie med stor kærlighed til alle tider. Vanskeligheder og uenighed kan opstå i enhver familie, også i min. Det har hele landet været vidne til, lød det fra dronningen i slutningen af nytårstalen, hvorefter hun tilføjede:

- At forholdet til prins Joachim og prinsesse Marie er løbet ind i vanskeligheder, gør mig ondt, sagde hun blandt andet.

Ligeledes har prins Joachim været tydeligt berørt over situationen. Det kom til udtryk i et mindeværdigt interview med Ekstra Bladet, som foregik i det centrale Paris dagen efter beskeden om, at hans børn blev frataget deres titler.

Her gjorde prins Joachim det klart, at han kun havde fået fem dages varsel fra hoffet i Danmark, inden pressemeddelelsen om titelfratagelsen blev sendt ud.

- Det er aldrig sjovt at se sine børn på den måde gjort fortræd, og de står selv i en situation, de ikke forstår, lød det blandt andet fra den tydeligt berørte prins.

Dronning Margrethe vil fratage prins Joachims børn deres prinse- og prinsessetitler. Her reagerer prins Joachim på nyheden. Video: TV 2 Danmark

I slutningen af interviewet spurgte Ekstra Bladet, om den seneste udvikling har påvirket prinsens forhold til dronning Margrethe.

- Det behøver jeg vist ikke uddybe her, afsluttede prinsen efter en pause.

Mødtes i oktober

I oktober mødtes prins Joachim og dronning Margrethe så på Fredensborg Slot for at tale om titlerne. Her blev de to enige om at komme videre, sagde kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby.

Søndag mødes de to så igen, når dronningen holder sin årlige nytårstaffel. Det bliver dog uden prins Joachims hustru, prinsesse Marie, i selskabet.

Hun har meldt afbud, da parrets søn, Henrik, er blevet syg, oplyste kongehuset lørdag.

I stedet for at tituleres prins og prinsesse skal prins Joachims børn altså nu tiltales greve og komtesse.

Dronningen har begrundet titelfratagelsen med, at den skal sikre, at prins Joachims børn kan skabe deres egen tilværelse.

Grev Nikolai af Monpezat ønsker ikke at stille op til yderligere interview, oplyser Helle Von Wildenrath Løvgreen til TV 2.