Coronavirus

Ny variant driver coronasmitten ved at undvige immunitet – også fra de nye vacciner

BQ.1.1 er drilsk, da den har forandringer på de virusdele, som vaccinerne er målrettet mod. Varianten er den mest hårdføre til dato, viser studier.

Vi har i Danmark en god immunitet fra tidligere smitte og vaccination. Alle over 50 år har endda for kun få måneder siden fået tilbudt et boosterstik med en ny varianttilpasset vaccine.

Alligevel stiger smitten med coronavirus.

Årsagen er en ny coronavariant kaldet BQ.1.1, der hører til den store suppegryde med efterhånden utallige Omikron-varianter.

- Det er den og en række andre undervarianter (eksempelvis B.Q.1.1.20, red.), der er med til at drive smitten, fordi de smitter bedre, siger faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI), Søren Alexandersen, til TV 2.

Forskellen på BQ.1.1 og andre Omikron-varianter som BA.5 er nemlig, at denne – og flere af dens undervarianter – har mutationer, der betyder, at den i højere grad kan smitte personer, der tidligere har været smittet eller er vaccineret. Også dem, der er vaccineret med en af de nye varianttilpassede vacciner.

Hvad er en varianttilpasset vaccine?

De coronavacciner, som bliver anvendt nu, er baseret på spikeproteinet fra den oprindelige coronavariant, som startede pandemien i december 2019. Altså Wuhan-varianten.

Der er siden fremkommet nye varianter med ændrede spikeproteiner som for eksmpel Alfa, Delta og Omikron. De nye vacciner er tilpasset Omikron-varianten og bliver derfor kaldt en varianttilpasset vaccine.

Ellers er alle mRNA-vaccinerne baseret på det samme.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

B.Q.1.1. udgør nu 49 procent af prøverne

Der er ifølge den faglige direktør ikke noget, der tyder på, at BQ.1.1 giver mere alvorlig sygdom og indlæggelse.

Dermed kan BQ.1.1 forklare, at flere bliver smittet på trods af god immunitet i den danske befolkning. Men den er ifølge Søren Alexandersen ikke årsagen bag den betydelige overdødelighed blandt ældre over 85 år, som SSI’s ugentlige tendensrapport viste torsdag.

- Vi kan ikke udelukke det, men vi kan sige, at når vi ser på personer, der har fået en booster med de variantopdaterede vacciner, ser vaccinerne ud til at give en god beskyttelse mod indlæggelse og alvorlig sygdom – også når det gælder blandt andet BQ.1.1, siger han.

BQ.1.1 er de sidste uger begyndt at fylde mere og mere i smittebilledet og udgør nu 49 procent af de undersøgte prøver.

Studier viser, at varianten til dato er den mest hårdføre

BQ.1.1 er en undervariant af Omikron-varianten BA.5. Og det er netop BA.5, som en af de nye varianttilpassede vacciner er målrettet. Derfor var håbet, at vaccinen ville give bedre beskyttelse mod smitte med blandt andet BA.5 og dens undervarianter som BQ.1.1.

Men BQ.1.1 er mere drilsk, fordi den har nogle forandringer på de virusdele, som vaccinerne er målrettet mod.

Derfor er risikoen for at blive smittet med BQ.1.1 højere end for de øvrige BA.5-varianter, selv når man har fået den nye vaccine, hvilket flere studier også peger på.

Det gælder blandt andet et studie udgivet i Nature Medicine, der viser, at niveauet af beskyttende antistoffer lå fire gange lavere hos vaccinerede, der blev smittet med BQ.1.1, end hos dem, der blev smittet med BA.5.

Et andet studie offentliggjort i den fagfællebedømte videnskabelige journal Cell viser, at den nye varianttilpassede vaccines evne til at neutralisere blandt andet BQ.1.1 var mærkbart svækket. Faktisk var niveauet af antistoffer 41 gange lavere i forhold til BA.5.

Samtidig viste studiet, at varianten er den mest hårdføre til dato, når det gælder tidligere immunitet, skriver det amerikanske medie CNBC.

BQ.1.1 er ifølge en amerikansk ekspert faktisk så smitsom, at den er tæt på at være i liga med mæslinger, der regnes for at være verdens mest smitsomme virus.

Variant har især betydning for den ældre del af befolkningen

Ifølge professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen har den nye variant især betydning for den ældste del af befolkningen – på trods af en nylig boostervaccination.

- Her har en del i forvejen haft en dårlig respons på vaccinerne i al almindelighed sammenlignet med yngre personer. Nogen beskyttelse mod alvorlig sygdom vil de fleste dog have, selvom vi har set en stigning i dødstallet, siger han til TV 2.

Generelt har danskerne lige nu en god grundlæggende immunitet med både antistoffer og immunceller på grund af tidligere smitte og vaccination. Men begge dele er formentlig lavere hos den ældste del af befolkningen, forklarer Allan Randrup Thomsen.

- Men med den viden vi har i dag, er det nok et spørgsmål, om vi får så meget ud af at booste på ny i denne gruppe her og nu, siger han.

Han påpeger dog, at selvom de nye vacciner ikke er perfekte, reducerer de stadigvæk smitten.

Søren Alexandersen fra SSI oplyser, at instituttet endnu ikke har data nok for den varianttilpassede vaccines effekt over for BQ.1.1, når det gælder mindre grupper af befolkningen som for eksempel dem over 85 år. Men der er ifølge ham intet, der tyder på, at vaccinerne for også denne gruppe ikke fortsat beskytter mod alvorlig sygdom på trods af den nye variant.