Der er sket mange store ting i 2022.
Samfund

Her er de st√łrste historier fra 2022

Krig i Ukraine, folketingsvalg og markante ændringer i kongehuset. Her får du et tilbageblik på året 2022, der på intet tidspunkt har stået stille.

2022 har været et år, som vi sent vil glemme.

Den ene store historie efter den anden er tikket ind, og lige som man troede, at nu kunne det ikke blive vildere, blev fantasien igen overgået.

Nu st√•r √•ret ved sin afslutning. TV 2 giver dig her et overblik over nogle af de st√łrste historier, som vi vil huske fra √•ret, der er g√•et.

Rusland invaderer Ukraine

Vi begynder med en dag, der vil gå over i historien, og som på mange måder har slået tonen an for resten af året. For de fleste så til med bekymring, da Rusland invaderede Ukraine torsdag 24. februar.

Ruslands pr√¶sident, Vladimir Putin, annoncerede, hvad han kaldte en "s√¶rlig milit√¶roperation", og tidligt om morgenen l√łd der eksplosioner i flere ukrainske byer, mens russiske kampvogne rullede ind over gr√¶nsen. Efter flere √•rtier med fred kom der igen krig i Europa.

Som krigen udviklede sig, begyndte mange ukrainere at flygte ud af landet. Men en lovgivning i Ukraine bet√łd, at alle m√¶nd under 60 √•r skulle blive og k√¶mpe, og derfor m√•tte m√łdre og b√łrn flygte alene og efterlade deres m√¶nd, f√¶dre, s√łnner og br√łdre tilbage.

Den ukrainske pr√¶sident, Volodymyr Zelenskyj, har gennem hele krigen holdt videotaler og v√¶ret i dialog med andre lande for at f√• hj√¶lp. Flere NATO-lande, herunder USA, har sendt √łkonomisk og milit√¶r st√łtte, som har hjulpet Ukraine til at forsvare sig mod Rusland.

Byen Butja blev verdenskendt, da der slap grusomme billeder ud af √łdel√¶ggelser der. Da russiske soldater trak sig ud af den lille by nordvest for Kyiv, efterlod de lig af dr√¶bte civile i gaderne, massegrave og en terroriseret civilbefolkning, der kunne fort√¶lle om voldt√¶gter, plyndringer og vilk√•rlige henrettelser.

Farvel til forsvarsforbeholdet

Krigen i Ukraine satte også store aftryk på dansk politik. For pludselig var Danmarks forsvars- og sikkerhedspolitik et brandvarmt emne, og det fik politikerne til at genoverveje, om Danmark skulle være fuldt ud med i EU's forsvars og sikkerhedspolitik.

En afstemning om forsvarsforbeholdet havde politikerne ikke turdet foresl√• tidligere. Men med argumentet om, at den sikkerhedspolitiske situation i Europa var forandret som f√łlge af krigen i Ukraine, tog regeringen flankeret af Venstre chancen.

Derfor skulle danskerne til stemmeurnerne 1. juni. Her stemte et overvejende stort antal danskere ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet. 66,9 procent blev det til på ja-siden, mens kun 33,1 procent stemte nej.

Priserne blev sendt på himmelflugt

Det var langt fra kun den sikkerhedspolitiske situation, der blev forandret som f√łlge af krigen i Ukraine. Vi kunne alle se det, n√•r vi stod nede i supermarkedet eller fyldte benzin p√• vores bil.

Priserne steg nemlig voldsomt i 2022. Faktisk s√• meget, at inflationen i Danmark n√•ede sit h√łjeste niveau i 40 √•r.

Energipriserne blev også sendt på himmelflugt, og mange danskere gruede for deres varmeregninger. Det skyldtes blandt andet, at Rusland begrænsede sin leverance af gas til Europa efter invasionen af Ukraine.

Angreb på Nordstream 1 og 2

Alarmklokkerne bimlede og bamlede i hele Europa, da to gasledninger p√• Nord Stream 1 og 2 i √ėsters√łen begge sprang l√¶k. Selvom r√łrledningerne ikke var i drift, var de fyldt med naturgas, som str√łmmede ud i havet og op til overfladen, hvor det skabte en farlig situation for skibe i omr√•det.

Nord Stream-ledningerne er bygget for at transportere naturgas fra Rusland til Europa. Og netop det fik mange til at mist√¶nke n√łje planlagt sabotage fra Rusland eller deres allierede.

K√łbenhavns Politi iv√¶rksatte en unders√łgelse af sagen og meldte senere ud, at det var eksplosioner, der √łdelagde gasr√łrledningerne. Danmark har sammen med flere andre lande konkluderet, at der var tale om sabotage. Hvem der st√•r bag ‚Äď eller mist√¶nkes for at st√• bag ‚Äď har ingen lande peget ud. Politiets unders√łgelser er stadig i gang.

Dramatisk folketingsvalg

√Öret b√łd ogs√• p√• et folketingsvalg.

Et valg, som statsminister Mette Frederiksen (S) var tvunget til at udskrive inden Folketingets √•bning. For efter en beretning fra Minkkommissionen truede Radikale Venstre med at tr√¶kke st√łtten og fremstille et mistillidsvotum mod S-regeringen.

Da Mette Frederiksen udskrev valget 5. oktober foran Marienborg, var det s√¶rligt meldingen om, at hun ville have en "bred regering", der vakte opsigt. Og netop √łnsket om en bred regering over midten endte med at blive et gennemg√•ende tema for valget.

Mange nye partier var nemlig opstillet for f√łrste gang. Herunder Lars L√łkke Rasmussens parti, Moderaterne, og Inger St√łjbergs parti, Danmarksdemokraterne.

Mens Socialdemokratiet fik sit bedste valg i 20 √•r, gik Venstre markant tilbage. Venstre fik kun 13,3 procent af stemmerne. Moderaterne fik til geng√¶ld et fremragende valg, og partiet blev udr√•bt til at st√• med en n√łglerolle i regeringsforhandlingerne.

Forhandlingerne skulle vise sig at blive langvarige. 42 dage tog det, f√łr Mette Frederiksen (S) kunne pr√¶sentere en ny regering best√•ende af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne.

S√łren Papes kollaps

Mens valgkampen b√łd p√• store triumfer for nogle partier, f√łrte den til et kollaps for et andet.

De konservatives formand, S√łren Pape Poulsen, meldte sig efter lang bet√¶nkningstid p√• banen som statsministerkandidat, og l√¶nge s√• det i meningsm√•lingerne ud til, at han havde chancen for at blive det.

Men kort f√łr valget blev udskrevet, gik det voldsomt ned ad bakke for den konservative formand. Det kom nemlig frem, at Pape havde gengivet en r√¶kke urigtige oplysninger om sin √¶gtemand. Kort tid efter kom det ogs√• frem, at Pape havde m√łdtes med regeringstoppen fra Den Dominikanske Republik uden at informere den danske regeringstop om det.

Senere meddelte S√łren Pape Poulsen, at han og √¶gtemanden skulle skilles.

Der var desuden s√¶rligt √©t pressem√łde fra valgkampen, der stak ud. Et pressem√łde, hvor S√łren Pape sammen med Venstres leder, Jakob Ellemann-Jensen, stod med sol i √łjnene.

Da S√łren Pape Poulsen havde mest medvind, l√• Det Konservative Folkeparti til 15-16 procent af stemmerne. Valgresultatet endte med at give partiet 5,5 procent, hvilket resulterede i to f√¶rre konservative mandater end ved valget i 2019.

Vingegaard vinder Tour de France

Også for sporten har 2022 været et begivenhedsrigt år.

For f√łrste gang havde Tour de France nemlig start i Danmark i K√łbenhavn. Det f√łrte til store danske triumfer og i alt fire etapesejre. Og naturligvis den gule tr√łje, som Jonas Vingegaard bar hele vejen ind i Paris.

Traditionen tro blev Jonas Vingegaard fejret med en k√łretur i en √•ben bil gennem K√łbenhavn, han vinkede fra balkonen p√• K√łbenhavns R√•dhus og siden i Tivoli.

Også Cecilie Ludvig Uttrup sprintede afsted og sikrede en etapesejr i kvindernes udgave af Tour de France.

Men det var ikke kun cyklingen, der bragte store sejre. Det lykkedes nemlig 19-årige Holger Rune at slå verdens bedste tennisspiller, Novak Djokovic, i Paris Masters, der rangerer lige under de fire grand slam-turneringer. Holger Rune sluttede året af som nummer 11 på verdensranglisten. Hans fremtid ser lys ud.

Og så var der Victor Axelsen, der brugte det meste af 2022 på at slå fast, at han er verdens bedste mandlige badmintonspiller.

Dansk nedsmeltning i Qatar

2022 blev også året, der dannede ramme om en af de mest udskældte sportsbegivenheder i historien. Danmark skulle til VM i Qatar, og det skabte stor debat.

Bagt√¶ppet for verdensmesterskabet var, at mere end 6750 migrantarbejdere har mistet livet i Qatar siden den kontroversielle tildeling af VM i 2010 ‚Äď blandt andet p√• at bygge de stadions, som kampene blev spillet p√•.

Det f√łrte til en splittelse blandt danskerne i sp√łrgsm√•let om, hvorvidt man burde boykotte kampene. Ligeledes m√łdte det kritik, at FIFA forb√łd anf√łrer Simon Kj√¶r at spille med et s√•kaldt one love-anf√łrerbind til st√łtte for LGBT+-personer.

På banen gik det heller ikke for godt. Landsholdet blev slået ud efter tre gruppespilskampe og sluttede af med et nederlag til Australien.

Så gik det bedre for Lionel Messi og Argentina, der vandt VM-finalen efter straffesparkskonkurrence mod Frankrig.

Kongehuset i Herlufsholm-skandale

Den mere end 400 √•r gamle kostskole uden for N√¶stved kom i s√łgelyset efter TV 2-dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder', der skildrede et milj√ł med b√•de fysiske og seksuelle overgreb og grov mobning.

I dokumentaren fortalte fire tidligere elever om at have oplevet vold og seksuelle overgreb samt om et prefektsystem, der medf√łrte en ubehagelig kultur p√• skolen. Det f√łrte til h√•rd kritik mod skolen, og skolens rektor gennem 20 √•r, Mikkel Kjellberg, m√•tte stoppe som rektor.

Kort efter at dokumentaren blev sendt, reagerede kronprinsparret, som havde deres √¶ldste s√łn, prins Christian, g√•ende p√• skolen. P√• Instagram kaldte kronprinsparret afsl√łringerne for "hjertesk√¶rende".

Parret valgte efter betænkningstid at trække prins Christian ud af skolen. Kronprinsparret besluttede også, at prinsesse Isabella ikke skal begynde i 9. klasse på skolen som planlagt.

Prins Joachims b√łrn mister titler

Også i andre grene af kongefamilien skete der store forandringer, da dronning Margrethe pludseligt annoncerede, at hun ville fratage en del af kongehusets medlemmer deres titler.

Det f√łrte til et f√łlelsesladet forl√łb i kongehuset for √łjnene af millioner af danskere.

Fra 1. januar i det nye √•r m√• prins Joachims b√łrn ikke l√¶ngere kalde sig prinser og prinsesser. If√łlge dronning Margrethe blev beslutningen truffet, fordi hun √łnsker, at b√łrneb√łrnene i h√łjere grad selv skal kunne skabe rammerne om deres liv og ikke v√¶re begr√¶nset af "s√¶rlige hensyn og forpligtelser".

Dronning Margrethe vil fratage prins Joachims b√łrn deres prinse- og prinsessetitler. Her reagerer prins Joachim p√• nyheden. Video: TV 2 Danmark

Men det kom bag p√• prins Joachim. I et f√łlelsesladet interview i Paris fortalte han, at han var "meget, meget ked af" det og "uforst√•ende" over for sin mors beslutning. If√łlge kongehuset havde prins Joachim kendt beslutningen siden maj, men det var han ikke enig i. Ogs√• prins Nikolai udtalte, at han var i chok over beslutningen, og hvor hurtigt det var g√•et.

Dronning Elizabeth d√łd

Det var ikke kun i det danske kongehus, at der skete store ting. I Storbritannien tog befolkningen afsked med deres dronning, Elizabeth 2., der d√łde 8. september i en alder af 96 √•r.

Dronningen overtog tronen i 1952, og i juni 2022 kunne hun fejre imponerende 70 √•r som regent. Da hendes d√łd indtraf, stod briter i hundredtusindvis i k√ł til en sidste audiens ved hendes kiste.

Dronning Elizabeth blev bisat ved en storslået statsbegravelse i Westminster Abbey i London. Forinden blev hendes kiste båret gennem hele London.

Fra Danmark deltog dronning Margrethe og kronprins Frederik til den f√łrste statsbegravelse p√• de kanter siden Winston Churchills d√łd i 1965. G√¶stelisten talte i alt over 2000 navne.

Dronning Elizabeth blev stedt til hvile i St. Georges kapel på Windsor Slot, hvor hun blev begravet ved siden af sin mand og sine forgængere på tronen.

Og s√• blev nationalsangen √¶ndret fra 'God save the Queen' til 'God save the King', og dronning Elizabeths s√łn, prins Charles, blev indsat som ny konge af Storbritannien.

Varmerekord og hedeb√łlge i Danmark

Mens det danske vejr l√• inden for normalerne i 2021, b√łd 2022 p√• mere ekstreme vejrforhold, end vi plejer at opleve.

Klimaforandringerne satte deres aftryk, og særligt sommeren var ekstrem varm. Temperaturen slog varmerekorder både herhjemme og i flere andre europæiske lande.

I Danmark kulminerede varmen 20. juli, hvor vi oplevede den varmeste julidag i dansk vejrhistorie og den næstvarmeste dag overhovedet registreret i Danmark. Det skete, da temperaturen i Abed på Lolland steg til 35,9 grader.

Kaos i Storbritannien

Imens varmen slog rekorder var der ‚Äď igen ‚Äď politisk stormvejr i Storbritannien, hvor den konservative formand, Boris Johnson, trak sig fra posten som premierminister.

Hans formandskab stod ikke til at redde efter flere skandaler ‚Äď ikke mindst Johnsons rolle i "partygate". Der var nemlig blevet afholdt fester i Boris Johnsons embedsbolig i Downing Street 10, mens befolkningen var underlagt meget restriktive coronanedlukninger.

Derudover blev det dr√•ben for mange konservative, da det kom frem, at Boris Johnson havde givet et h√łjtst√•ende parlamentsmedlem, der var involveret i en kr√¶nkelsessag, en ledende stilling og bagefter l√łjet om det.

I stedet blev Liz Truss udpeget som ny leder i Det Konservative Parti. Hun gik til valg p√• l√łfter om skattelettelser, men de planer endte med at sende rystelser gennem de finansielle markeder, s√• renten p√• britiske statsobligationer steg dramatisk. Utilfredsheden voksede, og der gik kun 44 dage, f√łr hun m√•tte g√• af.

42-årige Rishi Sunak fik i stedet posten som ny formand og premierminister. Han blev dermed Storbritanniens tredje premierminister på bare et år.

Rushdie overfaldes og Abe skydes

Det sendte chokb√łlger gennem det meste af verden, da den verdenskendte forfatter Salman Rushdie blev stukket ned. Siden 1989 har Rushdie haft en fatwa imod sig, fordi hans bog 'De sataniske vers' blev ford√łmt af pr√¶stestyret i Iran som blasfemisk. Derfor har han levet med d√łdstrusler lige siden, uden at det er lykkedes nogen at komme t√¶t p√• ham.

Rushdie var i New York i forbindelse med en forelæsning, hvor han skulle interviewes om truslerne mod det frie ord. Han var knap kommet i gang, da en person trådte op på scenen og angreb ham med en kniv.

Rushdie n√•ede p√• hospitalet, men han mistede synet p√• det ene √łje som f√łlge af angrebet.

Et andet attentat, der ogs√• sendte chokb√łlger verden rundt, var angrebet p√• den tidligere japanske premierminister Shinzo Abe. Han mistede livet, da han blev skudt under en tale i byen Nara i det vestlige Japan. Den 41-√•rige Tesuyaa Yamagami blev efterf√łlgende anholdt og tilstod angrebet p√• premierministeren.

Skyderi i Fields

Ogs√• i Danmark oplevede vi en chokerende h√¶ndelse. Det, der skulle havde v√¶ret en almindelig s√łndag eftermiddag, udviklede sig 3. juli til en voldsom tragedie, da en 22-√•rig mand gik til angreb i shoppingcentret Fields p√• Amager.

I Royal Arena kort derfra skulle der samme dag afholdes koncert med den amerikanske popstjerne Harry Styles. Derfor var flere g√•et ind i Fields forud for koncerten, og de m√•tte i panik l√łbe ud af shoppingcenteret eller gemme sig i baglokaler uden at vide, hvad der pr√¶cist foregik.

Politiet sendte en stort indsatshold mod Amager, og til sidst lykkedes det at anholde manden.

Flere mennesker blev såret under skyderiet, og tre personer mistede livet.

Sagen f√łrte til en stor debat om ressourcer i psykiatrien, da det efterf√łlgende kom frem, at den 22-√•rige gerningsmand var kendt i psykiatrien og selv havde s√łgt hj√¶lp, men var blevet afvist.

Abortlov omst√łdes i USA

I USA blev der vedtaget en skels√¶ttende √¶ndring i kvinders ret til abort. USA's h√łjesteret vedtog nemlig at omst√łde afg√łrelsen ‚ÄėRoe v. Wade‚Äô fra 1973, der hidtil har sikret kvinders ret til abort i hele USA.

Det gjorde det muligt for de enkelte delstater at forbyde kvinder at f√• en abort, og siden juni har en lang r√¶kke delstater indf√łrt abortforbud i forskellige afskygninger.

Afg√łrelsen sendte ogs√• chokb√łlger gennem det liberale USA og f√łrte til, at flere gik p√• gaden for at demonstrere for retten til fri abort.

Kinesere gik på gaden

I Kina er demonstrationer mod det kinesiske styre et meget sj√¶ldent syn, men i 2022 skete det. Kinesere i hobetal gjorde opr√łr mod styrets ekstremt restriktive coronapolitik. Coronastrategien b√łd nemlig p√• lange karant√¶ner, hvor kinesere fik barrikaderet d√łre til deres hjem og oplevede en h√•ndh√¶ndet behandling fra politi og myndigheder.

Utilfredsheden blev is√¶r tydelig, da en r√¶kke ansatte p√• en iPhone-fabrik protesterede mod coronarestriktionerne og manglende udbetaling af l√łn. Men vreden blev for alvor ant√¶ndt, efter at flere mistede livet i en brand, hvor brandbilerne ikke kunne n√• frem til de indesp√¶rrede p√• grund af covid-barrierer, der var opstillet i byen.

Siden har Kina valgt en anden strategi ved at åbne samfundet op og lade smitten spredes. Som resultat heraf smitter coronavirussen nu kinesere i et antal, der ikke er set noget sted i verden siden pandemiens start.

Mia Skadhauge fundet dræbt

Det rystede hele Danmark, da 22-årige Mia Skadhauge Stevn forsvandt efter en bytur i Jomfru Ane Gade i Aalborg 6. februar. Fire dage senere blev hun fundet dræbt i Dronninglund Storskov.

Den 22-årige sygeplejestuderende blev sidst set i live på overvågningsbilleder, der viste, at hun steg ind i en bil i Aalborg tidligt om morgenen.

En bil, som efter henvendelser fra borgere og unders√łgelse af overv√•gningsbilleder sendte politiet i retning af de to sigtede. Siden er den ene dog blevet l√łsladt og renset for mistanke, mens den anden fortsat er f√¶ngslet. Der er ikke faldet endelig dom i sagen.

2022 blev dog ogs√• √•ret, hvor der kom en afslutning p√• en anden brutal og hjertesk√¶rende forbrydelse. En mand blev nemlig anholdt for drabet p√• h√łjgravide Louise Borglit, der tilbage i 2016 blev sl√•et ihjel p√• en aftentur i Herlev.

Coronavirus blev normaliseret

Og så til en nyhed i den lidt mere positive ende. For 2022 var også året, hvor coronaen blev mindre farlig, og hverdagen begyndte at ligne sig selv lidt mere.

Efter 548 dage blev de sidste coronarestriktioner ophævet, og covid-19 kategoriseres ikke længere som en samfundskritisk sygdom. Det besluttede regeringen, fordi smitten kom under kontrol, og en stor del af befolkningen er vaccineret flere gange.

Lars Findsens bog skabte debat

I 2022 ryddede den spektakulære sag om den tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, mange avisforsider. Sagen går helt tilbage til sommeren 2020, hvor spionchefen blev fritaget fra tjeneste og hjemsendt.

Til alles overraskelse udkom Lars Findsen med en bog midt under valgkampen. Den blev holdt hemmelig, lige indtil b√łgerne landede i boghandlere landet over.

I bogen fremg√•r det, at Statsministeriet ‚Äď if√łlge Lars Findsen ‚Äď har v√¶ret inde over sagen imod ham. Samtidig anklager Findsen tidligere forsvarsminister Trine Bramsen (S) for at hjemsende ham af politiske √•rsager. Det skabte politisk debat om, hvorvidt man skulle neds√¶tte en kommission til at unders√łge FE-sagen. Den nye SVM-regering har lagt op til, at en kommission skal unders√łge beslutningen om hjemsendelsen.

Will Smith slog Chris Rock

Og så gik en lussing verden rundt. Afsenderen var filmstjernen Will Smith og modtageren komikeren Chris Rock. Lussingen blev vist på direkte tv i hele verden i forbindelse med Oscar-uddelingen.

Klippet af de to mænd blev delt vidt og bredt og startede en debat om, hvor grænserne går for, hvad man kan tillade sig at lave sjov med.

Smith greb nemlig til vold, fordi Chris Rock havde gjort grin med Will Smiths kones kronragede hoved, som hun har på grund af sygdommen alopecia.

Smith har siden undskyldt vidt og bredt, men om Chris Rock har tilgivet ham, vides ikke.

Simon Spies i nyt lys

Manden, der opfandt charterrejserne, Simon Spies, kom i august på alles læber, da en dokumentar satte rejsekongen i et nyt lys. Dokumentaren afdækkede nemlig, hvordan Simon Spies havde seksuel omgang med mindreårige.

Kvinderne var oftest i alderen 15-18 år og var ansat som piccoliner og assistenter i Spies Rejser. Mange af dem fortalte endda, at det var en del af jobbet at give Simon Spies seksuelle ydelser, ofte mod ekstra betaling.

Dokumentaren medf√łrte en stor debat blandt andet i Helsing√łr, hvor en central plads er navngivet efter Simon Spies ‚Äď for kunne den blive ved med at v√¶re det? Borgmester Benedikte Ki√¶r (K) har givet udtryk for, at hun mener, at pladsen b√łr skifte navn, men der blev ikke endeligt truffet en beslutning.

Kvinder i Iran demonstrerede

Vi slutter gennemgangen af 2022 med en frihedskamp, der forts√¶tter ind i √•rsskiftet. I Iran demonstreres der nemlig i √łjeblikket for de iranske kvinders frihed.

Demonstrationerne begyndte i september, da det kom frem, at den 22-√•rige kvinde Mahsa Amini d√łde, mens hun var tilbageholdt af Irans s√•kaldte moralpoliti, der har til opgave at h√•ndh√¶ve landets islamiske love. Hendes forbrydelse var, at hun ikke havde d√¶kket sit h√•r ordentligt til med sit hovedt√łrkl√¶de.

2022 var et vildt år. Tak for at læse med.

Du √łnskes godt nyt√•r fra TV 2-familien!