Coronavirus

Flere lande indfører testkrav for kinesiske indrejsende, men Danmark bør ikke følge efter, mener eksperter

Danske eksperter mener, at man bør teste de kinesiske indrejsende ved ankomst til Danmark for at finde ud af, hvilke coronavarianter de medbringer.

Flere europæiske lande er begyndt at indføre testkrav for rejsende fra Kina.

Det drejer sig blandt andet om Frankrig, Italien og Spanien.

Det sker, efter at coronasmitten er sluppet løs i det kinesiske samfund efter flere år med totale nedlukninger.

Men selvom flere danske eksperter tidligere har sagt til TV 2, at den omfattende smitte i Kina kan få betydning for resten af verdens befolkning, mener tre af dem ikke, at det giver mening at indføre et lignende testkrav i Danmark.

I stedet mener de, at man skal gå en anden vej for at beskytte sig mod en potentiel smittespredning.

Et mindre problem for Danmark

Cirka én gang om dagen lander der et fly fra en af Kinas mange millionbyer i Københavns Lufthavn.

At stoppe nogle få kinesiske indrejsende ved grænsen batter ikke ret meget

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet

Men selvom, at der er en risiko for, at smitten fra Kina bliver spredt via flyvningerne, er Danmark formentlig et af de lande, hvor problemet er mindst grundet de relative få indrejsende. Det vurderer Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

Derfor synes han heller ikke, at det på nuværende tidspunkt giver mening at indføre indrejserestriktioner for kineserne.

- For mig er det afgørende, at man ikke lukker øjnene for det og følger udviklingen. Men jeg står ikke nu og her og siger, at vi skal indføre testkrav og sætte dem (kinesiske indrejse, red.) i karantæne.

Varianter befinder sig allerede i Europa

Eskild Petersen, professor emeritus i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet, er af samme vurdering som Hans Jørn Kolmos.

Han er nemlig slet ikke i tvivl om, at de kinesiske varianter allerede befinder sig i Europa.

På samme måde ville Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, have syntes, at det var en god ide med testkrav, hvis man ikke havde infektionen i Danmark. Men i og med, at coronainfektionen faktisk er stigende herhjemme, mener han ikke, at det giver mening.

- Normalt har det ikke fungeret med de her grænselukninger. De kan bruges til at forsinke processen, men det er der ikke grundlag for i den her omgang, da vi selv har virussen indendørs, konstaterer han og tilføjer:

- Så at stoppe nogle få kinesiske indrejsende ved grænsen batter ikke ret meget.

Perspektiv

Hvorfor stiger antallet af coronasmittede i Kina?

People wearing face masks walk along a street near Saint Pauls during the coronavirus disease (COVID-19) pandemic in Macau, China, December 29, 2022. REUTERS/Tyrone Siu

Det voksende smittetal kommer, efter Kina gik væk fra dets såkaldte nultolerance-politik over for covid-19 og åbnede samfundet mere op. Det skete blandt andet efter landsdækkende protester mod de skrappe restriktioner. I en cocktail med blandt andet lav vaccinetilslutning og dårlig immunitet i befolkningen har det fået smittetallet til at stige.

I stedet så virologen gerne, at man tog prøver af de kinesiske indbyggere, der ankommer til Danmark, så sundhedsmyndighederne kan sekventere prøverne og finde ud af, hvad det er for nogle varianter, der kommer hertil.

Svært at stole på kinesiske udmeldinger

Allan Randrups Thomsen råd om at sekventere de positive test er en konsekvens af, at han ikke mener, at man kan ”stole 100 procent på de informationer, kineserne giver”.

Hvis de kinesiske indrejsende skal have en negativ test, før de letter, skal du også stole på, at den er rigtig, når de lander.

Eskild Petersen, professor emeritus i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet

Fredag i sidste uge lød det for eksempel fra Kinas udenrigsministerium, at epidemien var "forudsigelig og under kontrol”, men de nægter stadig at dele detaljeret data om smittesituationen med WHO.

Hvis man skal indføre et indrejsekrav, vil det indebære, at rejsende fra Kina skal have en negativ coronatest, inden de stiger ombord på flyet i deres hjemland.

Dette mener Eskild Petersen dog heller ikke, at man kan have tillid til.

- Hvis de kinesiske indrejsende skal have en negativ test, før de letter, skal du også stole på, at den er rigtig, når de lander. Jeg tror, at det er et kæmpe apparat, man sætter i gang, som man ikke rigtig får noget ud af.

Eskild Petersen har dog en opfordring til danskerne, hvis de vil beskytte sig selv mod den potentielle kinesiske smitte, og det er at få opdateret sin vaccinestatus, hvilket indebærer at få de antal stik, man er berettiget til.

TV 2 har henvendt sig til Sundhedsministeriet for at høre om de danske overvejelser om testkrav for rejsende fra Kina, men vi har i skrivende stund ikke fået svar.