Ung, ukrainsk kvinde flygtede til Danmark med sin familie på 16 – sådan går det dem nu
24-årige Anastasia Sevriukova og hendes kæmpestore familie var blandt de første flygtninge, der kom til Danmark efter Ruslands invasion af Ukraine.
Det var et spektakulært syn, da familien Sevriukova 3. marts i år rullede over den danske grænse i deres røde minibus.
Efter fem døgns strabadserende rejse gennem Europa – på flugt fra Putins bombeangreb – kunne den 16 medlemmer store familie endelig ånde lettet op. Alle klappede og hujede i bussen.
Familien består af Liudmila Sevriukova, hendes mand, Stanislav, hendes mor og deres 13 børn, heraf 9 plejebørn. De var på vej til den midtjyske by Hørning, hvor de skulle bo hos et dansk-russisk værtspar .
Familiens ældste datter, Anastasia, har tidligere været au pair-pige hos parret, så gensynsglæden var stor.
Men trods den varme velkomst – der blandt andet bød på tarteletter og en gigantisk Hjem-is-pakke – tilbragte den ukrainske storfamilie kun en enkelt nat hos værtsparret.
For de ønskede hurtigst muligt at klare sig selv.
- Min far sagde, at vi ikke måtte være en belastning for andre, og at vi så vidt muligt skulle tage hen og bo for os selv, siger den nu 24-årige Anastasia Sevriukova, som er gæst ved TV 2s årskavalkadeshow ’De største øjeblikke’.
Efter den første overnatning kørte familien videre til Fyn, hvor de fik tilbudt nogle ugers husly på en gammel, nedlagt kro i Korinth nær Faaborg, og senere flyttede de midlertidigt ind på et kollegium i Odense.
Og det skulle vise sig, at de hurtigt faldt til i det fynske.
Alle kom i arbejde på få måneder
For familien Sevriukova var det fra starten vigtigst at blive økonomisk selvstændige. Det var de vant til fra deres liv hjemme i Ukraine.
Før de flygtede, havde forældrene en café nær den ukrainske hovedstad, Kyiv, hvor de blandt andet solgte forskellige nationale madretter. Og de ville gerne starte en lignende forretning op i Danmark.
Inden planerne kunne føres ud i livet, skulle de dog først søge om opholdstilladelse efter særloven for ukrainske flygtninge, og sagsbehandlingen trak ud.
Men Anastasia Sevriukova og tre af hendes søstre kunne ikke vente med at komme i gang.
De unge kvinder havde brug for at få tankerne væk fra de frygtelige begivenheder i hjemlandet, som hele tiden fik kastet i hovedet via medierne.
Så de begyndte at arbejde på to caféer i Odense i en slags ulønnet praktik, indtil de måtte blive rigtigt ansat.
Samtidig knoklede deres mor og mormor med forberedelserne til at åbne en madbod i Storms Pakhus ved Odense Havn, mens deres far arbejdede frivilligt med at hjælpe andre ukrainske flygtninge.
I slutningen af april fik familien opholds- og arbejdstilladelse, og et par måneder senere – i starten af juli – var madboden Ukrainian Street Food i Storms Pakhus klar til at tage imod de første kunder.
Så nu var alle familiens voksne medlemmer i arbejde.
- Vi arbejder på skift alle sammen og hjælper til i madboden på forskellige tidspunkter, samtidig med at vi passer vores arbejde på caféer og andre steder, fortæller Anastasia Sevriukova.
Tre af hendes teenagebrødre har fået job som postomdelere, og faren, Stanislav Sevriukov, er blevet ansat – nu som lønnet medarbejder – i Odense Kommune, hvor han blandt andet koordinerer boliger til flygtninge fra Ukraine.
Familien Sevriukovas vellykkede integration er dog ikke enestående.
De nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at 55 procent af samtlige arbejdsdygtige, ukrainske flygtninge i Danmark er i beskæftigelse per 1. december 2022.
I alt drejer det sig om 6553 personer, der er i job, ud af et samlet antal på knap 30.000 ukrainske flygtninge i alle aldersgrupper.
Vil ikke flygte fra krig for fjerde gang
I dag bor Anastasia Sevriukova og resten af hendes store familie dør om dør i fire ældreboliger i den sydvestlige del af Odense nær Odense Zoo.
Der er stadig kun tale om midlertidige boliger, men de er alle meget tilfredse. Og Anastasia Sevriukova sætter særligt pris på at have sin familie tæt på sig.
- Jeg kan rigtig godt lide at bo i Danmark, især når det er sammen med min familie. Da jeg var her som au pair i 2018 i næsten to år, kunne jeg ikke rigtigt vænne mig til at leve uden dem. Men nu er vi glade. Vi befinder os i en fri by, og vi har både varme og vand, siger hun.
Selvom Anastasia Sevriukova og hendes søskende savner Ukraine utroligt meget, tror hun ikke længere på, at de nogensinde vender tilbage.
Familien har allerede været på flugt fra krigen tre gange. Første gang var i 2014, hvor de boede i Donbas-regionen og måtte flygte, da Rusland annekterede regionen. Her opholdt hele familien sig tre måneder i Danmark, før det var muligt at rejse hjem igen.
Anden gang var i sommeren 2021, hvor urolighederne i Donbas blev kraftigt forværret, og familien måtte forlade deres store hus og alt, hvad de ejede, for at flygte til Kyiv og starte et nyt liv der.
Men uheldigvis var Kyiv et af de første områder, der blev angrebet med bomber ved Ruslands invasion af Ukraine 24. februar i år. Så om morgenen 26. februar forlod familien igen alt, hvad de ejede, for at flygte ud af landet i deres røde minibus.
- Mine forældre vil ikke risikere, at vi skal flygte fra krig for fjerde gang. De mener, at vi børn har været vidner til nok krigshandlinger. Selv hvis der kom fred i Ukraine, ville det være for farligt at bo der på grund af de mange efterladte miner, siger Anastasia Sevriukova.
Håber på at tage en ny uddannelse
Både Anastasia Sevriukova, hendes et år yngre lillesøster, Daria, og deres mor er uddannede lærere og arbejdede inden for skolevæsnet i Ukraine. Anastasia som engelsklærer.
Men i Danmark er deres uddannelse ikke kompetencegivende til at undervise i danske skoler.
Så Anastasia håber nu på, at hun kan tage en ny uddannelse. Dog ikke en læreruddannelse, men gerne noget inden for it eller det digitale område.
- Jeg håber på, at jeg kan starte på en uddannelse til foråret. Lige nu går jeg til sprogundervisning to gange om ugen ligesom min mor og søster. Jeg genopfrisker mit danske, for jeg har allerede papir på, at jeg har afsluttet danskkurset, da jeg var au pair. Næste trin er VUC, HF og universitetet, siger Anastasia.
Udover at passe sine forskellige jobs og sprogskolen bruger Anastasia Sevriukova, ligesom sine søskende, den resterende del af sin sparsomme fritid på at gå i fitnesscenter. For fysisk træning er også en vigtig del af et godt mentalt helbred, som hun siger.
Mød Anastasia Sevriukova, når hun gæster ’De største øjeblikke’ fredag 30. december klokken 20.00 på TV 2 og TV 2 PLAY.