Inflation

Inflation får danskerne til at droppe tandlægen

Flere patienter melder afbud eller udskyder deres behandling, viser ny rundspørge fra Tandlægeforeningen.

De stigende priser kan nu også mærkes i tænderne.

70 procent af landets tandlæger oplever en stigning i antallet af patienter, som melder afbud eller udskyder deres behandling.

Det viser en ny rundspørge, som Tandlægeforeningen har lavet blandt 600 tandlæger.

Tilmed er antallet af afbud og udskydelser steget i forhold til sidste år, hvor antallet af patienter allerede lå lavere på grund af coronapandemien.

Dårlig tandsundhed kan påvirke den generelle sundhed

Og tandlægerne er ikke i tvivl om, hvor årsagen skal findes.

Hvad er inflation?

Som regel opgøres inflationen som en årlig stigning i forbrugerpriserne. Hvis man snakker om en inflation på 7,6 % i februar, er priserne - bredt set - altså 7,6 % højere end de var for et år siden.

Inflation er en vedvarende stigning i det almindelige prisniveau.

Det betyder med andre ord, at prisen på varer og tjenester generelt set stiger, så pengene bliver mindre værd.

Den modsatte udvikling, hvor pengene bliver mere værd, kaldes deflation. Både inflation og deflation kan, hvis de er særligt høje, have store økonomiske konsekvenser for samfundet.

Således svarer 75 procent af de tandlæger, der oplever stigningen i afbud og udskydelser, at udviklingen skyldes den stigende inflation.

Tidligere har TV 2 beskrevet, hvordan forbrugertilliden set over hele året er den laveste, Danmarks Statistik nogensinde har målt – også værre end årene med finanskrisen.

- Det gør mig harm, at økonomi skal afgøre danskernes sundhed. Tandpleje er en sundhedsydelse på linje med andre ydelser i sundhedsvæsenet, og derfor er det stærkt bekymrende, at der lige nu er rigtig mange, der ikke får den behandling, de bør have. Vi ved, at dårlig tandsundhed kan påvirke den generelle sundhed, ligesom vi ved, at sunde tænder er afgørende for livskvaliteten, siger formanden for Tandlægeforeningen, Susanne Kleist.

Hun er selv blandt de tandlæger, der har fået flere afbud, og ifølge hende er det især én gruppe, der nedprioriterer tænderne i budgettet.

Tre gode råd til god mundhygiejne

  1. Børst tænderne med tandpasta med fluorid to gange om dagen i to minutter hver gang.
  2. Spis og drik sundt og undgå sukker i mellemmåltider og drikke.
  3. Gå regelmæssigt til tandlæge for at få efterset tænderne. Visse sygdomme og mange former for medicin kan medføre mundtørhed, hvilket øger risikoen for huller i tænderne.

- Det er desværre de patienter, der har mest brug for tandpleje, der melder afbud. Og det gør denne tendens endnu mere bekymrende, for jeg tør ikke tænke på, hvordan deres tandsundhed ser ud, når de kommer igen. Normalt holder vi hånden under deres tænder og tager tandsygdomme i opløbet, men hvis de ikke kommer regelmæssigt, risikerer de at ende i en situation, hvor en stor, dyr behandling er nødvendig. På den måde kan det blive en ond spiral, påpeger Susanne Kleist.

En barriere for at få et job eller en kæreste

På Odontologisk Institut ved Københavns Universitet er lektor Esben Boeskov Øzhayat dog ikke overrasket over, at flere danskere nedprioriterer tandplejen.

I forvejen er det kun 35 procent af dem, der jævnligt har svært ved at betale sine regninger, der går regelmæssigt til tandlægen.

Samtidig udtrykker Esben Boeskov Øzhayat dog bekymring for konsekvenserne af den mangelfulde tandpleje i form af et a- og b-hold.

- Og konsekvenserne for den enkelte kan være store. Vi ved, at de mennesker, der har problemer med tænderne, og som ikke har råd til at få gjort noget ved det, kan ende med at føle sig stigmatiseret, og at tænderne bliver en barriere for at få et job eller en kæreste, siger han.

- Jeg frygter, hvad der sker, hvis der pludselig også sker et fald i beskæftigelsen. Så går det først galt. Arbejdsløse går også mindre til tandlæge og har generelt set dårligere tænder, understreger han.

Man siger typisk, at centralbankerne sigter efter en stigning i inflationen på 2 procent om året.

Det seneste inflationstal viser, at inflationen steg med 10,1 procent i oktober sammenlignet med oktober sidste år.

Forventningen er, at inflationen til næste år vil ligge på omkring 5 procent, hvilket er forventningen hos vismændene og Nationalbanken.