Eksperter bekymrede over udvikling i selvmordsforsøg blandt børn – her er deres råd
En stigning i selvmordsforsøg blandt børn bekymrer eksperter, der her peger på de områder, hvor man som forældre og samfund bør sætte ind.
Inden for de seneste måneder, blandt andet i forbindelse med folketingsvalget, har både psykiatri og børn og unges mentale sundhed fået mere opmærksomhed.
En opgørelse over selvmordsforsøg blandt børn i alderen 0-14 år, som Sundhedsdatastyrelsen har lavet for Jyllands-Posten, understreger netop, hvorfor de områder kræver så stort fokus.
For selvmordsforsøg i den aldersgruppe blev sidste år hyppigere.
I 2020 forsøgte drenge i aldersgruppen at begå selvmord 111 gange. Det steg til 187 i 2021.
Hos pigerne ser det endnu mere alvorligt ud. I 2020 forsøgte de selvmord 724 gange, og året efter var det tal steget til 1267 gange.
Det betyder, at der fire gange om dagen er et barn i Danmark, som forsøger at begå selvmord, skriver Jyllands-Posten.
Eksperter genkender bekymrende udvikling
Det er blandt andet sårbare unge, børn i udredningsforløb for en psykisk lidelse og børn, der har det svært socialt, der kan være i risiko for mistrivsel og for at udvikle selvmordstanker.
Det forklarer Britt Morthorst, der er seniorforsker i børne- og ungdomspsykiatri i Region Hovedstaden, samt forsker ved Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse.
- Det, der kendetegner selvmordstruede mennesker, særligt også børn og unge, er den her oplevelse af at bære en psykisk smerte, som de ikke kan finde ud af at formidle på anden måde, end at det opleves som, at nu må de væk fra det her liv, siger hun til TV 2.
Hos Børns Vilkår, der blandt andet driver Børnetelefonen og onlinerådgivningen for unge – Hørt – genkender man desværre mønsteret. Og ifølge direktør Rasmus Kjeldahl stiger andelen af dem, der ringer ind med selvmordstanker, år efter år.
Han kan ikke pege på en enkelt årsag, men nærmere nogle temaer, som de møder igen og igen. Ensomhed er et af de temaer, som de kan se er voksende blandt små børn.
- Når børn bliver over ti år, bliver fællesskabet med andre børn utroligt vigtigt, og forældrene betyder lidt mindre. De kan ikke rigtig kompensere for det, hvis børnene føler sig alene, bliver mobbet og kan være udsat for noget på de sociale medier, forklarer Rasmus Kjeldahl til TV 2.
Cirka hver tredje, der i 2020 kontaktede Livslinien, udtrykte, at de har problemer med ensomhed – et tal, der dækker på tværs af aldersgrupper.
Organisationer møder flere børn end før
Hos Headspace, der tilbyder gratis samtaler og rådgivning til unge mellem 12 og 25 år, møder de i dag også flere i 12-14 årsalderen, der er i ”stærk mistrivsel”, end man gjorde i eksempelvis 2015.
Det forklarer Christian Lund, der er national rådgivningschef.
- Det handler generelt om mistrivsel i skolen, at stå uden for fællesskabet og konflikter med venner og familie.
Børns Vilkår har også bidt mærke i, at de problemer, der før fyldte hos 14-16-årige, nu også er rykket ned til 10-12-årige.
Rasmus Kjeldahl forklarer, at man dertil ser en stigning i antallet af børn med diagnoser, og for dem kan det være en stor udfordring at gå i skole, hvis de ikke blive taget korrekt hånd om.
- Der er ikke langt fra at føle, at man fungerer dårligt med sine klassekammerater eller bliver mobbet, til at man får de her selvmordstanker. Og så er der også et stort pres på de sociale medier.
Alle tre peger på, at det er afgørende, at blandt andet forældre og skoler kender til redskaber, man kan bruge til at komme børnene i møde, forstå dem og aflaste de udfordringer, som de bærer på:
Øgede krav i skolen presser børn
En ting er, hvad man som privatperson kan gøre, hvis man enten selv har det svært eller kender en, der har det sådan.
Men pilen peger hos alle tre eksperter i særlig grad mod samfundsstrukturer, der har muliggjort sådan en alarmerende stigning i selvmordsforsøg blandt børn.
Rasmus Kjeldahl fra Børns Vilkår fremhæver det stigende pres, der bliver lagt på børn og unge, blandt andet gennem tests og øgede krav i skolen.
- Vi er som samfund nødt til at blive mere rummelige og tale om andre succeskriterier end karakterer, job, karriere og høj indkomst. Vi er nødt til at erkende, at der er masse børn, som har nogle andre helt fantastiske egenskaber, som drukner i det her, og børn, som ikke bliver set.
Han mener dertil, at vi som samfund skal se på, om vi presser for mange elever ind i hver klasse, og at der i daginstitutionerne er for få voksne til for mange børn, så der ikke er plads til at give opmærksomhed til dem, der har brug for hjælp til at blive en del af fællesskabet.
For det er netop, når børn og unge står uden for fællesskabet, at problemerne kan opstå, lyder det også fra Headspace.
- De unge, vi møder, er unge, der står uden for fællesskabet. Der skal helt klart arbejdes med fællesskaberne de steder, hvor de unge færdes naturligt. Det vil sige folkeskoler og ungdomsuddannelser med videre, siger Christian Lund.
Børn og unge må ikke vente på udredning
Endeligt mener alle tre, at børn med markante udfordringer i skolen ikke må vente månedsvis på udredningsforløb, og dertil skal skoler og institutioner rustes til at løfte børn og unge med diagnoser.
- Vi ved, at en del af de her unge også er unge, der ikke er blevet diagnosticeret endnu. Vi kan også se, at der er meget lang ventetid til at få en udredning. Der skal helt klart sættes ind, siger Christian Lund fra Headspeace.
Hos Psykiatrifonden kan du læse mere om blandt andet myter og misforståelser om selvmord, og hvad du som pårørende til en selvmordstruet kan gøre. De rådgiver til de tre vigtigste handlinger, hvis du oplever selvmordstruende adfærd:
- Tal om det – spørg direkte.
- Lad ikke vedkommende være alene.
- Skaf adgang til professionel hjælp.