Samfund

Læge vil ikke glæde sig for tidligt over populært slankemiddel

Overvægt er et samfundsproblem og skal ikke løses på individniveau med indsprøjtninger, siger formand for almen medicin.

En ugentlig indsprøjtning med stoffet semaglutid kan have en stor effekt på vægttab hos overvægtige danskere.

Og af den grund bliver Novo Nordisk-præparaterne Ozempic og Wegovy, der hidtil kun har været brugt til behandling af diabetes, nu i stigende grad efterspurgt af overvægtige danskere hos de praktiserende læger.

Men selvom præparaterne har det med at få kiloene til at rasle af, når de bruges som slankemiddel, holder formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin, Bolette Friderichsen, igen med begejstringen.

Hun er selv praktiserende læge og har fået henvendelser fra overvægtige patienter angående slankemidlerne. Men hun har dog en række betænkeligheder ved at tage midlerne i brug mod overvægt i den brede befolkning.

- Det her er jo et produkt, vi har brugt i mange år til behandling af diabetes, men vi har ikke brugt det til behandling af overvægt hos personer, der ikke har diabetes. Vi ved, det giver vægttab kombineret med kost og motion, men vi ved ikke noget om, hvad det har af gavnlige eller skadelige effekter hos folk, der ikke har diabetes, siger Bolette Friderichsen.

Ifølge hende er der nemlig det med slankemidlerne, at kiloene kan snige sig på igen, når man stopper med indsprøjtningerne.

- Midlerne har bivirkninger hos mange i form af kvalme og ondt i maven, og så stopper folk jo med at tage det, og så ryger kiloene på igen. Og har vi så gjort mere skade end gavn? spørger Bolette Friderichsen.

Vi har et samfund, hvor vi ser skævt til dem, der er overvægtige

Bolette Friderichsen, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin

Sygeliggør normaltilstand

Ifølge Bolette Friderichsen er det også vigtigt, at vi som samfund overvejer, hvilket signal det sender, at man med denne behandling gør overvægtige mennesker til kroniske patienter. Særligt med tanke på, at over 52 procent af den danske befolkning er overvægtige.

- Jeg ville være ked af at gøre en tilstand, der er normal, til en kronisk sygdom, fordi nu er der et præparat og et marked og nogen, der står til at få en indtægt på det, siger Bolette Friderichsen, der også frygter, at udbredelsen af Wegovy og Ozempic kan føre til øget stigmatisering af overvægtige personer.

- Vi har et samfund, hvor vi ser skævt til dem, der er overvægtige, og det vil blive værre, hvis det bliver set som en kronisk sygdom, siger Bolette Friderichsen.

Hun understreger desuden, at overvægt er et komplekst problem forårsaget af en række fysiske og psykiske mekanismer i kroppen, og som altså ikke kan "løses" med en indsprøjtning.

Faktisk mener hun, at overvægt er et samfundsproblem og ikke et individproblem, og at det derfor skal behandles som sådan.

- Det skal i stedet løses, ved at vi skaber et samfund, hvor det bliver nemmere at træffe de sunde valg, og hvor det er nemmere at holde sig fysisk aktiv, lyder det.

FAKTA: Forskellen på de forskellige slankemidler

  • Der findes tre slags medicin, der er på det danske marked, og som bliver brugt som slankemiddel.
  • Det drejer sig om Saxenda, Ozempic og Wegovy. Saxenda og Wegovy bliver udelukkende brugt som medicinsk behandling mod fedme, mens Ozempic er diabetesmedicin.
  • Til gengæld har Ozempic og Wegovy det samme indholdsstof.
  • Man stikker sig typisk med medicinen en gang om ugen. Ved Ozempic stikker man sig med et milligram, mens ved Wegovy er det 2,4 milligram.
  • Alle tre slags medicin skal købes på recept.
  • Medicinalvirksomheden Eli Lilly arbejder også på at udvikle selskabets eget fedmemedicin ved navn tirzepatid. Det forventes at komme på markedet i slutningen af 2023 eller i begyndelsen af 2024.

Kilder: Steno Diabetes Center Copenhagen og Medwatch.

Mangelvare flere steder i verden

Fra juli til september, der er de senest tilgængelige tal, blev der på landsplan udskrevet knap 69.000 pakker med Ozempic i Danmark. I samme periode i 2019 lød det tal kun på omkring 15.800, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Tallet er for samtlige personer både med og uden diabetes, og det vides derfor ikke, hvor mange af dem der tager medicinen som slankemedicin.

Den store interesse kommer ikke bag på overlæge og professor Tina Vilsbøll, som har forsket i diabetes og overvægt i mere end to årtier.

- Det her er sindssygt spændende, og vi står over for et paradigmeskifte i overvægtsbehandlinger, siger Tina Vilsbøll fra Steno Diabetes Center, der er Skandinaviens største diabeteshospital. Hun tilføjer dog, at medicinen ikke skal stå alene:

- Der er ikke et quickfix til vægttab, men man kan bruge medicinen som redskab til, at det bliver nemmere at overholde en sund kost og motionere.

I USA blev Wegovy mødt med en overvældende efterspørgsel, da medicinen blev rullet ud på markedet sidste år. Der var så mange, der ville have fat i produktet, at der opstod forsyningsproblemer, og Novo Nordisk måtte stoppe markedsføringen af produktet for en periode.

I Australien og Norge har der været en så kraftig efterspørgsel på Ozempic, at det har skabt mangel på medicinen.

I Norge står det så slemt til, at Diabetesforbundet i landet har meldt, at diabetespatienter står og mangler medicinen, fordi den bliver revet væk af folk uden diabetes.