Trods store ambitioner er kun en brøkdel af de mindre børn vaccineret mod influenza - nu hagler kritikken ned
Influenzavaccinerne til de to- til seksårige har været for svære at få fat på, og der har været rod med leverancerne, lyder kritikken blandt andet.
I år var det ifølge Sundhedsstyrelsen særligt vigtigt, at børnene blev vaccineret mod influenza for at lægge en dæmper på den influenzasæson, som nu for fuld styrke har meldt sin ankomst.
Men langt de færreste forældre har fulgt myndighedernes anbefaling. Og nu hagler kritikken ned over regionerne. For mens Sundhedsstyrelsen har udstukket anbefalingerne om vaccination, har regionerne haft ansvaret for selve udrulningen.
Fra forældre og Apotekerforeningen lyder det nu, at regionerne har gjort det alt andet end nemt for forældrene at få deres børn vaccineret, fordi vaccinerne ikke har været bredt tilgængelige. Kritikken går også på, at regionerne har prioriteret forkert, når det gælder, hvem der skulle vaccinere børnene, og de praktiserende læger kritiserer regionerne for rod med levering af vaccinerne.
Og nu er det for sent at få vaccinen for de børn, der ikke fik vaccinen sidste år, og derfor skal vaccineres to gange. Onsdag var nemlig sidste dag, det var muligt, inden tilbuddet udløber 15. januar.
I skrivende stund er 17,5 procent af målgruppen ifølge Statens Serum Institut færdigvaccinerede. Målsætningen var 75 procent.
En af de forældre, der i år har forsøgt at få sit barn vaccineret, er Martin Saaby.
Gik til egen læge, men lægen havde ikke flere vacciner
Martin Saaby har tre børn, og 25. november forsøgte han hos egen læge at få sin fireårige søn vaccineret, sådan som sundhedsmyndighederne anbefaler.
Men her var beskeden, at der ikke var flere vacciner – og at der heller ikke kom flere.
Begge hans sønner fik influenzavaccinen sidste år, og derfor skulle hans fireårige søn kun have én dosis i år. Men ikke engang dét kunne lade sig gøre, oplyser han til TV 2.
- Forældre tror jo fejlagtigt, at de ikke kan få deres børn vaccineret, når de forgæves er gået til egen læge. For vores vedkommende har det ikke handlet om en uvilje mod at følge anbefalingerne, men mere om manglende information og tilgængelighed, siger han.
Styrelse bad regioner om at udbrede muligheden for vaccination
Tilbuddet om influenzavaccination til børnene startede 1. oktober. På det tidspunkt var det kun muligt at få sit barn vaccineret hos de praktiserende læger.
En nyoprettet taskforce under Sundhedsstyrelsen holder sammen med regionerne løbende øje med tilslutningen til vaccinationer.
Og her stod det hurtigt klart, at tilslutningen blandt de to- til seksårige var for lav. Og også lå på et lavere niveau end sidste år.
På et møde 10. november kom taskforcen derfor med et ønske til regionerne. Det fortæller Kirstine Moll Harboe, der er afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen i et interview med TV 2:
- Vi bad regionerne om at gøre tilbuddet endnu mere tilgængeligt og for eksempel gøre det muligt at få børn vaccineret i vaccinationscentrene, der har andre åbningstider end lægerne.
Var strategien i år netop ikke, at tilbuddet til børnene skulle være nemt og tilgængeligt i forhold til de erfaringer, man gjorde sig sidste år, hvor tilslutningen også var lav?
- Jo. Men så valgte regionerne at lave en frivillig ordning med de praktiserende læger, siger Kirstine Moll Harboe, og kaster dermed bolden videre til regionerne.
Den frivillige ordning betyder, at det ikke var muligt for forældrene at få vaccinen hos alle landets praktiserende læger. Efter Sundhedsstyrelsens anmodning til regionerne blev det også muligt at få sit barn vaccineret på et vaccinationscenter. Men ifølge dette kort på styrelsens hjemmeside kun på 40 ud af landets 60 centre.
- Myndighederne kunne let have gjort det nemmere
Ifølge forperson for Forældrenes Landsorganisation (FOLA) Signe Nielsen er årsagen til den lave tilslutning ikke en uvilje fra forældrene, men at vaccinen ikke har været tilgængelig nok.
- Hvis det skal være ud fra en børnefamiliehverdag, skulle myndighederne fra starten have tilbudt vaccinen dér, hvor forældrene kommer i forvejen – i stedet for hos lægen med begrænset åbningstid eller i vaccinationscentre, der flere steder ligger langt væk, siger hun.
Hun vender dermed pilen mod regionerne og fremhæver, at blandt andet apotekerne ville have været et godt supplement til de praktiserende læger.
- Myndighederne kunne let have gjort det meget nemmere, siger Signe Nielsen.
Samme budskab lyder fra Apotekerforeningen, der kalder regionernes strategi for et ”vaccinekludetæppe".
Regionerne har gjort det vidt forskelligt, kritiserer Apotekerforeningen
Apotekerne var i år ikke med i tilbuddet om vaccination af børnene fra starten. Det blev de delvist, efter Sundhedsstyrelsens anmodning på mødet 10. november.
Kun nogle regioner har nemlig valgt at bruge apotekerne, og i mange regioner blev ikke alle apoteker inddraget. På ingen af de to apoteker i Martin Saabys by, Helsinge, er det for eksempel muligt at få sit barn vaccineret.
Regionerne har nemlig grebet opgaven vidt forskelligt an. Og det er ifølge formanden for Apotekerforeningen, Jesper Gulev Larsen, "stærkt problematisk for danskerne og har skabt forvirring og frustration".
- Vi ved, at mange forældre sætter stor pris på, at man uden tidsbestilling kan komme ind fra gaden i hele apotekets åbningstid og få børnene vaccineret, oplyser han i et skriftligt svar til TV 2.
Apotekerforeningen varetager apotekernes faglige interesser. Handler jeres kritik ikke bare om, at apotekerne er gået glip af en indtjening ved ikke at være blevet inkluderet i alle regioners vaccinestrategi fra starten?
- Børnevaccinerne mod influenza er en meget begrænset aktivitet, og det er ikke noget, apoteket gør for pengenes skyld. Det handler primært om god service over for borgerne i området, siger formanden.
Danske Regioner tager kritik til efterretning
Dermed er vaccinerne til børnene i landets regioner altså ikke gjort bredt tilgængeligt hos alle praktiserende læger, i alle vaccinationscentre og på alle apoteker.
TV 2 ville gerne have haft et interview med Anders Kühnau, der er formand for de fem regioners interesseorganisation, Danske Regioner. Det har ikke været muligt, men i en mail til TV 2 oplyser Danske Regioner, at tilslutningen er lavere end håbet:
- Det kan der naturligvis være mange forskellige årsager til, men vi tager til efterretning, at der er forældre, som har oplevet vanskeligheder i forhold til at få vaccinen hos en praktiserende læge, fordi ikke alle læger har ønsket at deltage. Det havde vi gerne set, at de gjorde.
Ifølge Danske Regioner spiller den frivillige ordning ind i overvejelserne om, hvordan vaccinationsindsatsen fremover skal være. Også om det fremover skal være en forudsætning, at alle praktiserende læger deltager.
Læger afviser kritik: Forældrene efterspørger ikke vaccinen
Hos de Praktiserende Lægers Organisation (PLO) afviser formand Jørgen Skadborg over for TV 2, at den lave tilslutning til influenzavaccination blandt børnene handler om tilgængeligheden hos de praktiserende læger. Uanset at ordningen efter aftale med regionerne har været frivillig, siger han.
For 94 procent af lægerne har ifølge en intern undersøgelse deltaget i tilbuddet, oplyser han.
I stedet handler det om forældrenes efterspørgsel. Og den er der ikke, siger Jørgen Skadborg:
- Jeg tror simpelthen bare, at forældrene i år ikke længere er under indtryk af den samfundsmæssige nødsituation, som vi havde under covid sidste år, hvor der var nedlukninger, og hvor mange ud fra et samfundsmæssigt hensyn fik deres børn vaccineret.
Samtidig fremhæver han, at børnenes influenzavacciner var ramt af massive leveringsproblemer. Det betød, at mange læger ikke har fået det antal vacciner, de har bestilt, og at nogle forældre som Martin Saaby derfor har oplevet at gå forgæves. Dermed langer han også ud efter regionerne.
TV 2 har her tidligere beskrevet, hvordan læger på grund af netop de problemer har været ved at kaste håndklædet i ringen.
Det er de danske regioner, der i år – for første gang – har stået for organisering og levering af vaccinebestillingerne. Den opgave har ellers traditionelt ligget hos Statens Serum Institut. Du kan læse regionernes svar på kritikken af leveranceproblemerne her.
Hvad skal der ske næste år?
Kirstine Moll Harboe fra Sundhedsstyrelsen oplyser, at styrelsen nu vil undersøge, om ”der er nogle knapper, vi skal trykke på.”
- Vi synes, det er for tidligt at ændre strategi i forhold til at vaccinere børnene, men om det er noget, vi altid vil gøre fremover, skal vi til at vurdere. Vi tænker dog ikke, at det er et program, der skal lukkes nu, siger hun.
Årsagen er ifølge hende, at der er tale om et nyt vaccinationsprogram – og at nye programmer er ”svære at køre i gang.”
Hun mener desuden, at regionernes beslutning om, at børnene fra starten kun kunne få vaccinen hos de praktiserende læger, giver mening, fordi det er her de mindste børn er vant til at blive vaccineret.
Hun erkender dog, at nogle af de knapper, der måske kan trykkes på, er hele spørgsmålet om tilgængelighed, og hvilke aftaler regionerne laver. Herunder også den frivillige aftale med de praktiserende læger.
- Hvor skulle de børn og forældre tage hen, hvis deres egen praktiserende læge ikke kunne vaccinere? Her er nogle erfaringer, vi skal høste. Vi skal gøre det nemt og tilgængeligt for alle at tage mod vaccinen, hvis de ønsker den.
Ifølge Kirstine Moll Harboe viser erfaringer fra i år også, at alle led – læger, regioner og styrelsen selv - kan og skal blive bedre til at informere forældre om selve vaccinen og mulighederne for at blive vaccineret.
Har strategien med at lægge en dæmper på smitte med influenza blandt de mindste børn fejlet?
- Vi har i hvert fald ikke nået 75 procent. Sidste år fik vi en meget, meget lille influenzabølge. Det kan også være med til, at man hurtigt glemmer, at der kan komme en hård influenzabølge. Influenzatilfældene er stigende, og vi er urolige for, at vi får en hård influenzasæson i år, siger Kirstine Moll Harboe.
Hvis det bliver tilfældet, kan det jo ”så måske være med til at motivere forældrene mere til at få sit barn vaccineret” næste år, siger hun.
Lægehus fandt pludselig to ekstra doser
Det er nu i øvrigt lykkedes for Martin Saaby at få sin fireårige søn vaccineret.
For efter TV 2s henvendelse til Martin Saabys læge, blev han tirsdag ringet op af sit lægecenter med beskeden om, at der var blevet fundet to doser influenzavaccine.
Hans søn blev derfor influenzavaccineret onsdag hos egen læge, og dermed slap familien for at skulle køre 20 kilometer til det nærmeste apotek eller vaccinationscenter, der tilbyder influenzavaccination af børn.
TV 2 har spurgt, om den nye sundhedsminister Sophie Løhde (V) er tilfreds med regionernes indsats og de to- til seksåriges lave tilslutning til influenzavaccinen. Sundhedsministeriet henviser til Sundhedsstyrelsen.
TV 2 har forelagt kritikken for hver enkelt region. Region Hovedstaden, Region Syd og Region Nord henviser til Danske Regioner. Region Midtjylland er ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelse.
Region Sjælland oplyser, at regionen efter Sundhedsstyrelsens henvendelse oprettede specielle børnespor i syv "centrale vaccinationscentre." Årsagen er, skriver regionen, at medarbejderne er specielt oplært til at vaccinere børn, ligesom der er afsat ekstra tid til børnene.