Influenza kan presse hospitalerne: - Vi må følge nøje, hvad der sker ude i samfundet
Overlæge understreger, at de har mange værktøjer, de kan tage i brug, hvis sundhedsvæsenet bliver tilpas presset.
Der er udsigter til en snottet jul og nytår for mange af os.
De seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at influenzasæsonen for alvor er kommet i gang. Faktisk er der sket en fordobling i antallet af influenzasmittede danskere.
Og det kan risikere at lægge pres på landets hospitaler.
På Aarhus Universitetshospital kan de godt mærke, at der er kommet flere influenzasmittede, men på nuværende tidspunkt har de ikke problemer med at følge med. Det fortæller ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard.
- Vi må følge nøje, hvad der sker ude i samfundet og også forvente, at der kommer en afsmittende effekt ind i hospitalsvæsenet, siger han.
Første rigtige influenzasæson
De seneste to år har der været meget begrænset influenzasmitte, fordi Danmark har været delvist nedlukket, og smitten ikke har kunnet sprede sig. Det betyder, at færre af os er dækket af den naturlige immunitet, der opstår, når vi lægger os syge med en omgang influenza.
Derfor var det også forventeligt, at vi ville se den nuværende stigning i antallet af influenzasmittede.
I uge 47 var der 64 registrerede influenzatilfælde, mens tallet i uge 50 var der 593.
Lars Østergaard peger dog på, at der som regel går lidt tid, før epidemien bliver synlig i den raske del af befolkningen, til at folk kommer på hospitalet.
- Men der er ingen tvivl om, at jo flere der er syge i samfundet af hvad enten corona eller influenza, jo flere vil få behov for hospitalsindlæggelse, siger han.
Kan gøre meget
Lige nu er presset ikke ekstraordinært og ligner andre vintersæsoner. Og hospitalerne har mange værktøjer, de kan tage i brug, hvis sundhedsvæsenet bliver overbelastet, forklarer Lars Østergaard.
Eksempelvis kan de kalde vikarer, lægestuderende og sygeplejerskestuderende ind eller give patienter mulighed for at få behandling hjemme for at spare på pladsen på hospitalerne. De kan også flytte nogle med influenza til samme stuer som andre influenzapatienter. Som allersidste udvej kan de kalde sundhedspersonale ind, der har fået fri henover jul og nytår.
Det, forventer Lars Østergaard dog næppe, bliver nødvendigt, siger han:
- Vi har også plads til dem, der måtte blive syge henover julen.
Mangel på personale
Ifølge Christian Warmberg, der er ledende overlæge på Bispebjerg Hospital, er der lige nu "almindeligt juletravlt". Men han peger på, at de har et system, der er trængt, og derfor kan det udvikle sig, siger han.
- Vi forventer ikke det samme, som vi har set de sidste år under coronapandemien, men vi har et hospitalsvæsen nu, som ikke har den samme reservekapacitet, som vi havde for bare få år tilbage, siger han.
Han frygter derfor, at hvis noget skal eller kan presse sundhedsvæsenet, så er det personalemanglen.
- Vi har brug for mere personale, der holder sig rask. Vi har ikke nødvendigvis brug for flere penge, det løser ikke problemet.