Samfund

Efterretningstjenester udtaler sig i Samsam-sag: - De er under kæmpe pres, siger tidligere PET-chef

Frank Jensen kalder FE og PETs håndtering af sagen for "hjertegribende amatøragtig".

Det har været knapt med ord fra de danske efterretningstjenester i sagen om den terrordømte Ahmed Samsam.

Men torsdag aften kom Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) med en fælles udtalelse.

Det sker, efter at flere medier inklusiv TV 2 har fået indsigt i breve, der beskriver forhandlinger om et forlig mellem Samsam og PET og FE.

Ifølge Samsams advokat er brevene et bevis på, at Samsam arbejdede for efterretningstjenesterne og er uskyldig dømt.

Men PET og FE mener ikke, at brevene beviser noget.

- Der er ikke noget usædvanligt i, at PET og FE går i dialog med en modparts advokat, når denne oplyser at ville udtage stævning mod efterretningstjenesterne i en erstatningssag, skriver PET og FE i udtalelsen og tilføjer:

- Denne dialog er selvsagt i sig selv hverken en be- eller afkræftelse af det forhold, som stævningen vedrører.

Af brevene fra 2021 fremgår det, at Ahmed Samsam stævner efterretningstjenesterne og kræver 11 millioner kroner i erstatning for blandt andet en lang fængselsperiode, advokatudgifter og den krænkelse, han mener at have været udsat for, fordi han er dømt som terrorist, selvom han efter eget udsagn arbejdede for de danske efterretningstjenester.

Ahmed Samsam-sagen kort fortalt

Den danske statsborger Ahmed Samsam blev i juni 2017 anholdt under en tur i Spanien.

I 2018 blev han idømt otte års fængsel i Spanien for at have kæmpet for Islamisk Stat fra 2012 til 2014. 

Ifølge DR's oplysninger var Ahmed Samsam sendt ud og betalt af Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) under flere rejser til Syrien.

Målet var at indsamle informationer om danske syrienkrigere.

Den spanske dom blev i Danmark konverteret til seks år, som Ahmed Samsam nu afsoner i et dansk fængsel. Han har siden dommen forsøgt at komme ud og har nu stævnet PET og FE for at få anerkendt sit arbejde for efterretningstjenesterne.

Under "ekstremt pres"

PET og FE har på intet tidspunkt villet be- eller afkræfte, om Ahmed Samsam har arbejdet for dem som agent. Og den linje fastholder parterne altså i udtalelsen torsdag.

Generelt bliver man ikke meget klogere på sagen af at læse udtalelsen fra PET og FE, mener Frank Jensen, tidligere operativ chef hos PET.

Men alligevel er den bemærkelsesværdig, siger han til TV 2:

- Det, at PET og FE overhovedet udtaler sig, er et bevis på, at de er under et ekstremt pres både fra medier, men også politisk, lyder det.

Det er så hjertegribende amatøragtigt

Frank Jensen, tidligere operativ chef for PET

Frank Jensen uddyber, at Samsam-sagen fylder meget i danske medier og derigennem får politisk opmærksomhed. Torsdag stod det eksempelvis klart, at flere partier vil gå imod regeringens linje og få lavet en forundersøgelse af sagen.

- Det ønsker efterretningstjenesterne på ingen måde. De opererer i det skjulte og vil for alt i verden ikke have afsløret, hvem deres kilder er, siger Frank Jensen.

Intet forkert i udtalelserne

Frank Jensen understreger, at der intet forkert er i udtalelsen fra PET og FE. Det er ifølge ham "fuldstændig korrekt", at man vil tage kontakt til advokaten til en person, der stævner en – uanset om man har kendskab til vedkommende eller ej.

Det er også korrekt, som PET og FE skriver, at en person sagtens kan dømmes efter straffeloven, hvis vedkommende har gjort noget ulovligt – selvom vedkommende arbejder for efterretningstjenesterne.

- Når man opererer som kilde, gør man det inden for bestemte rammer, og hvis man selv finder på noget undervejs, som er ulovligt, så er det strafbart, siger Frank Jensen og forstætter:

- Hvis man eksempelvis er sendt til Syrien som agent for Danmark, og man så røver en masse IS-krigere undervejs, så er det en forbrydelse, man kan straffes for.

Men selvom den tidligere PET-chef mener, at udtalelserne er "inden for skiven", er han langt fra imponeret over PET og FE's overordnede håndtering af sagen.

Klodset og amatøragtigt

Sagen om Ahmed Samsam nåede første gang offentlighedens lys, da han i 2018 blev idømt otte års fængsel i Spanien under den anklage, at han har været en del af terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.

Selv hævdede han at være agent for Danmark, hvilket selvsagt vakte pressens interesse.

Siden har en lang række informationer nået offentligheden – informationer, der ifølge Frank Jensen viser, at efterretningstjenesterne har handlet "ualmindeligt klodset" og "amatøragtig".

Særligt én episode, som DR har afdækket, står lysende klart for ham.

I september sidste år besøgte to personer ved navn Mads og Frederik – angiveligt fra efterretningstjenesten – Ahmed Samsam i Enner Mark Fængsel i Horsens, hvor han lige nu afsoner i sin dom.

Med sig havde de 10.000 kroner i kontanter, som de gav til ham. Pengene blev dog siden konfiskeret, fordi det ikke er tilladt at have kontanter som indsat.

- Det er så hjertegribende amatøragtigt. Og godt nok vil efterretningstjenesterne ikke bekræfte, at det var dem, men ingen andre kan blive lukket ind i et fængsel på den måde, siger han.

Frank Jensen understreger, at heller ikke besøget i fængslet er et bevis på, at Samsam har været agent for Danmark.

- Det kan ligeså godt have været et desperat forsøg på bare at få ham til at lukke munden og holde op med at udtale sig om efterretningstjenesterne.

PET og FE har ikke kommenteret på den konkrete episode.

I udtalelsen fra PET og FE står der, at "oplysninger om efterretningstjenesternes arbejde med kilder forudsætter en høj grad af hemmeligholdelse både af hensyn til kildernes egen sikkerhed og af hensyn til tjenesternes opgavevaretagelse".