Drabsmanden stod på hendes hår, mens hun lå og spillede død i Fields – sådan går det Anja og hendes redningsmand i dag
Anja Rune blev hårdt såret under masseskyderiet i Field’s i juli. Hun fik hjælp af Snorri Trastarson, som hun møder igen i TV 2s årskavalkadeshow.
De vil for altid være tæt forbundet.
Field’s-skudofferet Anja Rune og hendes redningsmand, Snorri Trastarson.
Da hun lå stærkt blødende og følte sig allermest alene i verden – imellem horder af panikslagne mennesker – kom han som en frelsende engel og havde kun fokus på at redde hende.
Dét er hun ham evigt taknemlig for.
Men for Anja Rune og Snorri Trastarson endte historien ikke her.
Det har nemlig vist sig, at de har andet og mere til fælles end de intense og skræmmende oplevelser på den skæbnesvangre dag.
Den dag, som for evigt vil være mejslet i deres hukommelse.
Husker det hele
Det var egentlig en tilfældighed, der gjorde, at 40-årige Anja Rune sammen med sin 13-årige datter, Sille, befandt sig i Field's sidst på eftermiddagen søndag 3. juli.
Faktisk var de på vej til koncert i Royal Arena med popidolet Harry Styles, men ville snuppe lidt mad i shoppingcenteret inden.
Mens de stod i kø ved Burger King i restaurantområdet på 2. sal, hørte de nogle høje knald, hvorefter de så en flok mennesker komme løbende hen imod dem.
Anja Rune tænkte, at det måske var et tag eller noget andet, der var ved at styrte ned.
Mor og datter turde ikke andet end at følge med strømmen og tog rulletrappen nedad sammen med resten af menneskemængden.
Men det bragte dem kun nærmere på attentatmanden, som befandt sig på etagen under dem.
Anja blev ramt af to skud – det ene i låret og det andet i skulderen. Og hun faldt om i en blodpøl i bunden af rulletrappen.
Mens hun lå der med ansigtet halvt dækket af sin cardigan, kiggede hun forsigtigt op og så, at manden med geværet stod lige over hende, med foden på hendes hår.
Så besluttede hun at spille død. Og heldigvis virkede det.
Efter noget tid gik geværmanden væk fra stedet.
Da Anja Rune forsigtigt kiggede frem bag cardiganen igen, skimtede hun hans profil foran nogle butiksruder et godt stykke derfra.
Selvom hun var alvorligt såret og mistede meget blod, var Anja Rune fuldt opmærksom på, hvad der foregik omkring hende.
For hendes højeste prioritet var at finde ud af, om hendes datter var uskadt.
Så snart geværmanden var helt ude af syne, råbte hun så højt hun kunne på datteren, som havde ligget klemt inde mellem en bunke af mennesker på rulletrappen.
"Jeg er okay", lød det kort efter. Og det var alt, hvad Anja Rune havde brug for at vide. Nu kunne hun godt acceptere at dø, tænkte hun. Bare datteren slap væk i god behold.
"Mor er såret, mor kan ikke rejse sig. Du må få fat i far", sagde hun indtrængende og fik overtalt sin datter til at løbe ud af Field’s sammen med et par andre piger.
Alt, hvad der foregik, står stadig skarpt i hendes erindring.
- Jeg husker faktisk det hele. Jeg husker, hvad der skete, før Snorri kom, og hvad der skete efter, at han kom, fortæller Anja Rune i TV 2-showet.
Overvandt angst
Mens de gruopvækkende begivenheder fandt sted, befandt Snorri Trastorsen sig bag en beskyttende væg i fastfoodrestauranten KFC på 2. sal.
Herfra kunne han gennem en serveringsluge se, hvad der skete ude ved rulletrappen, og han hørte folk, der skreg.
Ifølge Snorri Trastarsons eget udsagn har han det svært med at se blod. Han bliver enten dårlig eller besvimer. Men den dag rørte det ham ikke.
Trangen til at redde andre mennesker overskyggede angsten.
Da han så attentatmanden forsvinde ind i et lager på den modsatte side af foyeren, løb Snorri Trastarson ud til den stærkt blødende kvinde.
Sammen med et par andre mænd forsøgte han at standse blødningen fra hendes lår ved at bruge sit bælte som en årepresse.
Da beredskabet ankom, hjalp Snorri Trastarson med at bære Anja Rune ind i sikkerhed i en tøjbutik, hvor politifolkene overtog den livreddende indsats.
Imens fortsatte han med at holde hende i hånden og tale til hende, så hun ikke mistede bevidstheden på grund af blodtabet og dermed risikerede at dø.
I de skæbnesvangre minutter, hvor hun svævede mellem liv og død, skabtes der et ubrydeligt bånd imellem dem.
Samtaleemnerne var dog ret specielle.
Talte om chokoladekager
- Jeg tænkte: Okay, hvad skal jeg spørge hende om? Kan hun finde ud af computerspil? Nej, det kan hun nok ikke. Jeg må finde ud af noget mere interessant, fortæller Snorri Trastarson, da de to mødes igen under helt andre rammer i ’De største øjeblikke’.
For at undgå at gøre hende mere oprevet, end hun allerede var, ville han ikke spørge til hendes familie. Så han begyndte at spørge om nogle helt ufarlige ting, som de fleste kan forholde sig til.
- Jeg spurgte, hvad hun bedst kunne lide: Chokoladekager eller jordbærtærter. Og om det er bedre at bruge hasselnødder end mandler i sådan nogle kager. Jeg spurgte hende også, hvilket rejsemål der er bedst: Spanien eller Italien. Og der svarede hun Italien, siger han.
På den måde blev han ved med at holde opmærksomheden fanget hos den sårede kvinde, så hun ikke døsede hen.
Anja Rune var også godt selv klar over, at hun skulle holde sig ved bevidsthed, og hun kæmpede for ikke at lukke sine øjne.
- Hver gang jeg ikke kunne længere, så læste han mig rimeligt hurtigt og begyndte at hive fat i mig og ligesom skubbe til mig. Og spørge om alle mulige ting eller slå mig lidt på kinderne, siger hun.
Mod til at gøre mere
For Snorri Trastarson selv var hans reaktion under de tragiske hændelser i Field's ret overraskende. Han havde nemlig aldrig troet, at han kunne gøre en forskel, når det gjaldt liv eller død.
Mest fordi han jo hverken er ”stor eller stærk”, som han siger.
- Normalt ville jeg måske tro, at det ikke er sådan en som mig, der skal håndtere sådan nogle situationer. Og hvis jeg prøver, så kan der nok ikke komme noget godt ud af det. Det gjorde der denne gang af en eller anden grund, og det er jeg glad for, siger han.
Netop dét at han lykkedes med at få succes med sin førstehjælpsindsats har ændret hans holdning til sig selv.
- For mit liv har den dag vel nok betydet, at jeg har mod til at gøre mere, end hvad jeg tidligere gjorde. Efter dét tænkte jeg: Okay, hvis jeg kan gøre det her, så kan jeg næsten gøre alt.
Prøver at fokusere på det positive
Takket være Snorri Trastarson og de andre redningsfolk, der ydede hurtig hjælp på stedet, har Anja Rune klaret sig igennem den livstruende situation.
Udover de to store sår efter riffel-projektilerne, hvoraf det ene knuste hendes skulder, viste det sig, at hun havde flere brækkede ribben og en punkteret lunge. Hun var indlagt i 21 dage og gennemgik seks operationer.
- Hele mit liv blev jo revet fra hinanden. Og min families liv. Fordi jeg kunne jo ingenting, siger Anja Rune.
Da hun blev udskrevet, måtte hun starte helt forfra og træne sig op til at gøre helt almindelige ting. Bare dét at komme ud af sengen var en kamp, fordi hun var omgivet af maskiner.
Men selvom det var deprimerende, nægtede hun at lade sig gå på af det. I stedet valgte hun at se ethvert fremskridt som en sejr.
- Første gang jeg kunne rejse mig op selv, første gang jeg kunne gå en tur uden at sidde i kørestol. Bare en lille tur. Så prøvede jeg at fokusere på de positive ting i stedet for at blive ked af, hvad man ikke kan, lyder det.
I dag kan Anja Rune fortsat ikke passe sit arbejde som bygningsmaler, som ellers betød rigtig meget for hende før ulykken.
Men hun er kommet langt med genoptræningen, og hendes sår er helet pænt op.
Klikker ”vildt godt” sammen
En uge efter udskrivelsen fra hospitalet – i starten af august – så Anja Rune for første gang sin redningsmand siden den tragiske dag i Field’s.
Snorri Trastarson besøgte hende i hendes hjem i Greve, og de blev begge bevægede over gensynet.
De krammede længe, før nogen af dem sagde noget.
Men da de først begyndte at tale, fandt de hurtigt ud af, at de havde svært ved at stoppe igen.
For det viste sig, at de havde meget andet til fælles end de højdramatiske oplevelser i butikscenteret.
- Vi klikker bare helt vildt godt sammen, og vi har den samme humor, siger Anja Rune, som selvfølgelig serverede chokoladekage ved deres første møde. Godt nok ikke af den hjemmebagte slags, som de udvekslede synspunkter om på den fatale julidag. Men det skal nok komme, lover hun.
Den helt lækre chokoladekage med mandler og hasselnødder har de derfor til gode.
Til gengæld løber de, ifølge Anja Rune, aldrig tør for samtaleemner.
- I starten handlede det jo meget om, at han havde reddet mit liv, og at jeg gerne ville takke ham. Men nu har vi fået et venskab, hvor vi, når vi er sammen, så går der altid et par timer, fordi vi begge to lige har en hel masse, vi skal snakke om, siger hun.
Mød Anja og Snorri i årskavalkadeshowet 'De største øjeblikke' fredag 30. december klokken 20.00 på TV 2 og TV 2 PLAY.