Krigen i Ukraine

Ukrainske soldater har trænet et hemmeligt sted på dansk jord

Træningen i Danmark er en del af et større setup.

De ukrainske soldater, der har trænet på dansk jord, har gennemført træningen, bekræfter Forsvaret over for TV 2.

I et skriftligt svar til TV 2 skriver Forsvaret, at træningen blandt andet har omfattet "en grundlæggende befalingsmandsuddannelse."

- Den er indeholdende militære fag som for eksempel skytteuddannelse, førstehjælp og føringsvirksomhed, lyder det.

Forsvaret kan ikke oplyse, hvor i Danmark træningen har stået på samt præcis hvor mange soldater, der er tale om. Men i september oplyste kilder i Forsvarsministeriet til TV2, at der i løbet af efteråret skulle uddannes 50 ukrainske soldater i Danmark.

Skyttetræning, pansrede køretøjer og maskingeværer

Ifølge TV 2s forsvarskorrespondent, Anders Lomholt, er de ukrainske soldater, der har trænet i Danmark, på et højere militært niveau som for eksempel officerer og befalingsmænd.

- Det er ikke grundlæggende træning, og det er ikke forudsætningsløse fodsoldater, siger Anders Lomholt.

Han peger på, at træningen kan have omfattet føringsvirksomhed, minerydning, betjening af maskingeværer og pansrede køretøjer og skyttetræning.

Målet med træningen er, at soldaternes nye viden kan sprede sig som ringe i vandet i Ukraine.

- Der er et håb om, at de kan dele deres oplevelser derhjemme, siger Anders Lomholt.

Stor EU-mission under opsejling

Den danske træning er en lille del af et større setup, hvor Danmark på forskellig vis bidrager til uddannelse af Ukraines styrker.

- Forsvaret har i virkeligheden gang i en række forskelige typer træning af ukrainske soldater, siger Anders Lomholt.

Blandt andet er der en stor træningsoperation i gang i Storbritannien, hvor ukrainske soldater har gennemgået en grundlæggende træning på fem uger. Det kan sammenlignes lidt med et værnepligtforløb, men på rekordtid.

- På langt kortere tid høvler de folk gennem grundlæggende træning, siger Anders Lomholt.

Derudover er en kæmpe EU-mission under opsejling, fortæller forsvarskorrespondenten. Målet er hen over vinteren at uddanne 15.000 ukrainere på specialistniveau, blandt andet i Polen. Her deltager Danmark i planlægningsfasen, som missionen befinder sig i lige nu, og ifølge Forsvaret "vil det være op til en ny regering at tage stilling til eventuelle danske bidrag til missionen."

Dansk militær har de sidste mange år specialiseret sig i træningen af soldater, som Anders Lomholt kalder for et af "Danmarks gode kort".

- Først og fremmest skyldes det, at vi er dygtige til det, men vi er også blevet det, fordi det er ufarligt og derfor mindre kontroversielt end at være direkte involveret på jorden, siger Anders Lomholt.

For det danske forsvars rolle i træning og planlægning af ukrainsk militær er en balancegang.

Vil gerne undgå at blotte os

Kursen er, at man fra dansk side vil vise maksimal støtte til Ukraine, men samtidig gøre det med et minimum af offentlig interesse, fortæller Anders Lomholt.

- Man vil nødigt gøre russerne mere sure, end de allerede er. Derfor er den danske del den, man er mest diskret med, siger han.

Diskretionen skyldes blandt andet, at vi geografisk er tæt på Rusland. Og samme diskretion har været til stede, når det har handlet om de våben, som Danmark har doneret til Ukraines forsvar.

Her er det ikke blevet meldt ud, hvilke våbentyper Danmark har bidraget med. Ifølge Anders Lomholt med god grund.

- Hvis det konkrete våben bliver involveret i noget, der gør ondt på russerne, så er man blottet, siger han.