Coronavirus

Skole lagt ned af corona – ti elever testede positiv, da man delte overskydende tests ud

En far til elev på skolen kalder det "voldsomt", at man giver eleverne på skolen testkit med hjem.

På Frederiksborg Byskole i Hillerød har man i denne uge haft et stort antal tilfælde af coronasmittede.

Det skriver sn.dk.

Steen T. Sørensen, der er skoleleder på Frederiksborg Byskole, oplyser til TV 2, at der mandag var syv fra personalet på skolen, der testede positiv, mens antallet var fem tirsdag.

Derfor har Steen T. Sørensen været i kælderen og støvet de testkits af, der var tilovers fra dengang, hvor coronapandemien hærgede. Der var nok til at give eleverne to tests med hjem hver i juleferien.

- Og så har jeg skrevet en mail til elevernes forældre om, hvordan det ser ud. De mange sygemeldinger er noget, der presser os, siger han.

Anbefales ikke længere af Sundhedsstyrelsen

Det har han gjort, selvom Sundhedsstyrelsen ikke længere anbefaler, at man lader sig teste, hvis man oplever coronasymptomer.

Steen T. Sørensen understreger, at det er fuldstændig frivilligt, om eleverne lader sig teste, og at der ikke er noget krav fra skolens side om, at man skal aflevere en negativ test for at komme tilbage i skole.

- Det er dels for at informere forældrene om, at der er smitte på skolen. Og så fik vi så mange tests i forbindelse med pandemien, at vi ikke kunne nå at dele dem alle sammen ud. De udløber til juni, så det ville være fjollet ikke at bruge dem, når behovet er der, siger han.

Samme dag, som skolen udleverede testkits til eleverne, oplevede ti elever en rød streg i feltet "positiv". Steen T. Sørensen har ikke overblik over, hvor mange smittede der er på skolen, da man ikke modtager data om det mere.

Far til elev kalder det "voldsomt"

Sn.dk har talt med en far til en elev på skolen. Han kalder det "voldsomt" at give børnene testkits med hjem.

- Jeg tænkte, at det lød voldsomt og stik imod det, Sundhedsstyrelsen lige har meldt ud. Selvfølgelig skal vi alle sammen blive hjemme, når vi er syge, men jeg synes, at det virker som en overdrivelse, hvis skolen har en forventning om, at alle elever har en negativ test, når de kommer i skole efter juleferien, siger Morten Larsen, der er far til en elev i 0. klasse på skolen.

Steen T. Sørensen fortæller også, at enkelte har spurgt, om han er ved at indføre sine egne regler.

- Det er jeg ikke. Det er helt frivilligt, om man vil bruge testene. Vi kommer ikke til at kræve, at nogen tager testen eller fremviser en negativ test, understreger han.

Professor: Ingen grund til bekymring

Ifølge Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, ser man i øjeblikket en stigning i antallet af smittede med covid-19 og andre luftvejsinfektioner. Også selvom man ikke har det samme datagrundlag som tidligere.

- Vi bruger spildevandsmåling og kigger på antallet af indlagte. Man kan se, at der er en stigning i øjeblikket, siger han.

Han understreger dog, at det ikke er på et bekymrende niveau.

- Det er stadig på et rimelig lavt niveau i forhold til, hvad man har set tidligere. Jeg er ikke bekymret, som det ser ud nu, siger han.

Han påpeger, at man kan ikke sige noget generelt om udbredelsen af covid-19 på skoler. Han mener, at det er forventeligt, at der nogle steder vil være høj smitte, men at det ikke er udtryk for, hvordan det forholder sig i resten af landet.

1880 smittede seneste døgn

De seneste smittetal fra Statens Serum Institut viser, at der det seneste døgn er registret 1880 smittede. Få overblikket her.

Selvom der ikke længere er specifikke retningslinjer for corona, understreger Sundhedsstyrelsen, at man skal skal blive hjemme, hvis man er syg.

Det gælder uagtet, om man er smittet med corona, har influenza eller noget tredje.

- Det er vigtigt, at vi husker hinanden på at forebygge smitte med alle former for luftvejsinfektioner, skrev Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse tidligere på måneden.