Samfund

Mødrene til tre danske børn skal blive i fangelejr i Syrien, men hvem er de?

Lars Løkke Rasmussen har flere gange tilkendegivet, at han mener, at børnene skal hentes hjem til Danmark med deres mødre. Men nu er han tavs.

Det går ikke imod den europæiske menneskerettighedskonvention, at Danmark afviser at hjemtage to mødre til tre danske børn i den berygtede al Roj-lejr i Syrien.

Det slog Københavns Byret fast 16. december.

Mødrene har henholdsvis marokkansk og somalisk statsborgerskab, men har tidligere haft dansk statsborgerskab. Det blev dog administrativt frataget dem, fordi de tog til Syrien og tilsluttede sig Islamisk Stat.

Men hvor stor en trussel er kvinderne reelt for Danmark? Og hvem er de egentlig?

TV 2s korrespondent i Mellemøsten, Benjamin Kürstein, har besøgt al Roj-lejren tre gange og talt med flere af kvinderne.

- De er alle forskellige, men hvis man skal finde en fællesnævner, er det nogle meget religiøse kvinder, som ikke har følt sig tilpas i Danmark. De føler ikke, at der har været en respekt eller forståelse for de livsvalg, de har truffet, siger han i det seneste afsnit af TV 2s podcast 'Dato'.

Sidste chance for at komme til Danmark

I alt har 19 børn med tilknytning til Danmark og syv kvinder opholdt sig i de to fangelejre al Roj og al Hol i det nordlige Syrien. Regeringen besluttede i foråret 2021 at tilbyde evakuering fra fangelejren Al-Roj af tre mødre og deres 14 børn.

Fem børn og deres tilsammen tre mødre blev efterladt i Syrien, fordi kvinderne i årene forinden havde fået frataget deres danske statsborgerskab. Deres fem børn er dog fortsat danske statsborgere.

Danmark har tilbudt at hjemhente børnene på betingelse af, at deres mødre giver samtykke til, at børnene tager hjem uden dem.

Men det har mødrene blankt afvist, fortæller Benjamin Kürstein. Deres begrundelse er, at børnene er for små til at kunne klare sig uden deres mødre.

Benjamin Kürstein mener dog, at der også kan ligge noget andet bag kvindernes afvisninger.

- Hvis de siger ja til at opgive deres børn og sende dem til Danmark, så tror jeg, at de kan være helt sikre på, at chancen for at komme til Danmark definitivt ovre for dem, siger han.

Foreningen Repatriate The Children – Denmark har på vegne af to af mødrene og deres tre børn sagsøgt Udenrigsministeriet. Men den sag har de altså nu tabt i Københavns Byret.

Ingen konkrete forbrydelser

Den danske stat begrunder afslaget på at hjemtage mødrene med, at der er for store sikkerhedsrisici, fordi kvinderne har været en del af terrororganisationen Islamisk Stat.

Vurderinger fra PET konkluderer dog, at det vil formindske risikoen for radikalisering blandt børnene, hvis de tages hjem til Danmark.

Tilbage i 2019 lød det fra PET, at truslen forøges, jo længere tid børnene bliver i lejren, som er fyldt med dybt radikaliserede mennesker.

Benjamin Kürstein fortæller, at vi ikke ved, om kvinderne har medvirket til terror eller på anden måde båret våben.

- De sidder i lejren, fordi de er i familie med medlemmer af Islamisk Stat. Hvis kurderne, der styrer lejren, havde haft nogen klokkeklare beviser på, at kvinderne havde begået konkrete forbrydelser, havde de ikke siddet der. Så havde de siddet i fængsel, siger han.

Tavs udenrigsminister

I sidste uge fik Danmark en ny regering, og landets nye udenrigsminister hedder Lars Løkke Rasmussen (M).

Ved flere lejligheder har formanden for Moderaterne utvetydigt tilkendegivet, at han mener, at børnene skal hentes hjem til Danmark – sammen med deres mødre. Det var det eneste rigtige at gøre, lød det blandt andet tidligere i år.

- Danske børn er danske børn – og de skal hjem. Om fornødent må deres mødre følge med. Udlændingepolitikken bliver ikke slap af at tage et menneskeligt hensyn til, at ingen mødre vil skilles fra deres syge børn, skrev Lars Løkke Rasmussen på Twitter 8. april.

Under et samråd i Folketinget i 2021 klandrede han også statsminister Mette Frederiksen (S) og resten af den tidligere S-regering for at sige, at de ikke kunne hjælpe mødre og børn.

Men nu er han udenrigsminister i selvsamme regering som Mette Frederiksen, og derfor er det nærliggende, at han vil ende med sagen på sit bord.

TV 2 har, siden Udenrigsministeriet blev overdraget til Lars Løkke Rasmussen, forsøgt at få svar på, om Moderaternes formand stadig mener, at børnene og deres mødre bør hentes hjem til Danmark. Udenrigsministeriet har ikke kunnet oplyse, hvad den nye ministers holdning er til sagen.