GO'

Hun har holdt jul og nytår alene, men møder typisk to reaktioner

Videnskabsjournalist Lone Frank ser ikke det at være alene som en dårlig ting. Tværtimod.

Reaktionerne er typisk de samme.

De gange, at Lone Frank, der er videnskabsjournalist på Weekendavisen, har holdt jul eller nytår alene, har folk ofte reageret på en ud af to måder:

- Enten siger folk: "Det var dog forfærdeligt. Hvordan er det kommet så vidt?". Og så er der dem, der siger: "Åh, det kunne jeg også godt tænke mig", siger hun i ‘Go’ morgen Danmark’.

Vi er alt, alt for optagede af, hvad man må, og hvad man bør

Lone Frank, videnskabsjournalist, Weekendavisen

Og Lone Frank oplever generelt, at det at være alene i høj grad bliver talt om som noget forfærdeligt.

Flere medier – herunder ‘Go morgen Danmark’ og ‘Go’ aften LIVE’ – bruger meget tid på at tale om ensomhed som noget, der er ved at blive et folkesundhedsproblem. Særligt op til jul, mener hun.

- Jo mere vi taler om det som et problem, jo mere skubbes der til den falske forestilling om, at fællesskab altid er godt, og at det at være alene modsat er dårligt, siger Lone Frank i ‘Go’ morgen Danmark’.

Blandt andet hører hun ofte om folk, der føler sig “tvangsindlagt” til at fejre julen på en måde, de egentlig ikke har lyst til.

Men man kan godt sige fra over for det, hvis man ikke har lyst, og det er på høje tid, at samtalen drejes i en anden retning, mener hun.

- Vi er alt, alt for optagede af, hvad man må, og hvad man bør, lyder det fra Lone Frank.

“Det kommer meget an på konteksten”

De nyeste tal om ensomhed er fra Den Nationale Sundhedsprofil 2021.

Her konkluderes det, at andelen af personer, der svarer, at de ofte er “uønsket alene” er steget fra 8,3 til 12,4 procent fra 2010 til 2021.

Dog er det uklart, hvorvidt den ensomhed, der blev udløst under coronapandemien, er midlertidig eller varer ved, lyder det i konklusionen.

Man skal have mange venner, være social, være med i fællesskaber, holde jul på en bestemt måde

Lone Frank, videnskabsjournalist, Weekendavisen

Som videnskabsjournalist kender Lone Frank godt tallene.

Men hun sætter spørgsmålstegn ved, om ensomheden reelt kan være steget så meget mellem de to årstal.

Selvom coronapandemien måske spiller ind, kan man så omvendt sige, at ensomheden ikke er steget, når man kigger på tallene fra Den Nationale Sundhedsprofil?

- Jeg har svært ved at forestille mig, at vores livsform skulle have ændret sig så radikalt, at så mange flere føler sig ensomme nu. Det kommer meget an på, hvordan folk svarer i en given kontekst, lyder svaret fra Lone Frank.

I stedet synes hun, at man bør spørge, om det kan spille ind, at man i højere grad svarer, at man er ensom, fordi man hele tiden gøres opmærksom på problemerne via medierne.

- Hvornår siger man, at man er ensom? Er folk blevet mere følsomme, siger man det måske hurtigere? Der er forskel på at være ensom indimellem og at være reel ensom. Det kan også være, man ‘bare’ er ramt af livets betingelser, siger Lone Frank.

Afstemning

Ville du gerne være alene juleaften, hvis du selv kunne vælge?

Måske er forventningen forkert?

Dog, påpeger Lone Frank, vil hun ikke negligere reel ensomhed.

Det har hun selv prøvet at være nogle få gange i livet.

En af gangene var, da hendes mand gennem 13 år pludseligt døde, og hun opdagede, at gamle venner ikke mødte op, og at hun samtidig ikke havde meget familie tilbage.

Men i dag føler hun sig sjældent ensom.

Faktisk elsker Lone Frank at leve i en “vekselvirkning” mellem at være social og samtidig have en del alenetid, fortæller hun.

Og i den sammenhæng mener hun, at der ofte opstår et kulturelt pres om, at man skal være med i “fællesskabet”.

Man skal ifølge Lone Frank have mange venner, være social, være med i fællesskaber, holde jul på en bestemt måde, og fordi mennesket er et flokdyr, reagerer vi stærkt på sådanne forventninger.

- Og det er jo de forventninger og det pres, der kan skabe følelsen af, at det er unormalt og forfærdeligt at være alene, fordi det ikke er det, man bør gøre. Men det kunne jo også være, at forventningen er forkert, slutter Lone Frank.

Se hele interviewet med Lone Frank i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY