En sætning i regeringsgrundlaget får organisationer til at ånde lettet op – for nu

Flere organisationer er reddet tre måneder inde i det nye år, mens en organisation stadig er ramt af usikkerhed.

Efter uger og måneder med usikkerhed ser det ud til, at nogle organisationer og ngo’er – indtil videre – kan ånde lettet op.

En række organisationer var havnet mellem to stole, hvor de ikke vidste, om de var købt eller solgt fra det nye år.

Det skyldtes, at den pulje, de var finansieret igennem, ophørte, og at de samtidig ikke vidste, om de ville komme over på finansloven – for der var ikke en finanslov, så længe de historisk lange regeringsforhandlinger var i gang.

Men nu er der blevet præsenteret en ny regering og et regeringsgrundlag, der bringer lettelse til de lukningstruede projekter og organisationer.

En sætning på side 60 i regeringsgrundlaget betyder nemlig, at organisationerne får kastet en redningskrans i form af en forlængelse på tre måneder ind i det nye år.

Det vækker glæde hos ngo’ernes brancheorganisation.

- Det gør, at organisationerne kan trække vejret nu og her, siger Laila Walther, der er formand for Civilsamfundets Brancheforening, til TV 2.

- Tre måneder er ikke en sikring

En af de organisationer, der var i fare for at lukke flere projekter, var Det Nationale Sorgcenter. Her var det tre tilbud, blandt andet Sorglinjen, der risikerede lukning.

De projekter kan nu fortsætte ind i det nye år.

- Det er helt klart en lettelse. Tre måneder er ikke en sikring, men det er en garanti imod det tekniske flop med den manglende finanslov, siger Preben Engelbrekt, direktør i Det Nationale Sorgcenter, til TV 2.

Organisationerne kan trække vejret nu og her

Laila Walther, formand for Civilsamfundets Brancheforening

Han siger videre, at hvis ikke der var kommet klarhed, havde det betydet fyringer.

For lgbt-tilbuddet Checkpoint har tvivlen om en fremtidig finansiering allerede betydet fyringer.

Checkpoint, der er under AIDS-Fondet, fyrede i slutningen af oktober 42 timelønnede ansatte. Derudover stod klinikkerne i Odense og Aalborg til at lukke fra det nye år, mens klinikkerne i København og Aarhus skulle forkorte åbningstiden.

Stadig usikkerhed at finde

I AIDS-Fondet er man dog stadig i tvivl om, hvorvidt den midlertidige bevilling også inkluderer deres tilbud.

Det skyldes, at Checkpoint har været finansieret gennem den såkaldte satspulje, der hele tiden har stået til at ophøre ved årsskiftet.

Samtidig fremgik tilbuddet ikke på det daværende finanslovsforslag i august, men AIDS-Fondet har et håb om at kunne forhandle sig til det.

Det fortæller forebyggelseschef Thomas Hübertz fra AIDS-Fondet.

- Vi er i gang med at finde ud af, om bevillingen også gælder os. Hvis den gør, har vi allerede genansættelsespapirerne klar, siger han.

Forebyggelseschefen tilføjer, at Checkpoints klinkker i Aalborg og Odense også vil forblive åbne, hvis bevillingen tilgodeser tilbuddet.

Ønsker langsigtet løsning

Organisationernes brancheforening ser også gerne, at der findes en mere permanent løsning for ngo’erne fremover.

Og her er der også gode nyheder i regeringsgrundlaget, påpeger Laila Walther.

For i grundlaget står der, at regeringen vil igangsætte ”et arbejde om en ny model for en stabil grundfinansiering af civilsamfundsorganisationerne på social- og sundhedsområdet ud fra transparente kriterier, så det bliver muligt at planlægge langsigtet”.

- Det er et løfte om at genanalysere hele området. Det ser vi også rigtig meget frem til, siger Laila Walther.

Det Nationale Sorgcenter ser ligeledes frem til en langtidssigtet løsning.

- Den akutte krise er forhåbentlig løst, men den strukturelle krise består. Den har de sagt, de vil løse, så det håber jeg, Rosenkrantz-Theil hurtigt får kigget på, siger Preben Engelbrekt.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra den nye socialminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S).