Samfund

Rentechok kom ud af det blå: - En række borgere bliver ramt direkte

Det er ikke slut endnu, lød vurderingen fra Den Europæiske Centralbank torsdag. Flere rentestigninger kan være på vej.

Ved et møde i Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag kom en besked, som de fleste med forstand på inflation og renter havde regnet med: renten hæves med med et halvt procentpoint til 2 procent.

Ingen overraskelse her.

Men i halen på den besked satte chefen for ECB, Christine Lagarde, kikkerten for øjet, spejdede ud i horisonten og gav så en forudsigelse.

Og den kom som en overraskelse.

Det er ikke slut endnu, lød vurderingen fra ECB. Centralbankens styrelsesråd vurderer, at renterne stadig skal stige “væsentligt og støt” for at tvinge inflationen i knæ.

Borgere bliver ramt direkte

Nationalbanken reagerede ved at hæve renten til 1,75 procent.

Det kommer til at kunne mærkes hjemme i danske stuer, fortæller Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker i Totalkredit.

- Der er en række borgere, der bliver ramt direkte af det her. Især de boligejere, der har korte renter, fordi det kan tyde på, at renten skal højere op, end hvad man hidtil forventede, siger han.

Det er tilfældet for den del af befolkningen, der har et flekslån.

Forventede at toppen var nået

Renter, der har længere rentebinding, er i høj grad afhængig af, hvad centralbanken forventer, at der vil ske i fremtiden. I markederne troede man, at et “normalt” niveau var ved at indfinde sig.

Sune Malthe-Thagaard mente selv, at “toppen af stigningerne” var ved at være nået, da TV 2 talte med ham 18. november.

Men nu er der altså nye toner fra ECB.

18. november sagde du til TV 2, at du forventede, at rentestigningerne havde toppet – hvad fik dig til dengang at sige, at toppen nok var nået?

- Vi sidder hele tiden og kigger på, hvad vi tror om fremtiden. Nu er Den Europæiske Centralbank kommet med et nyt bud, og så må vi tage bestik af, om vi er enige i det, siger han:

- Jeg må også bare sige, at vi er i en tid, hvor man meget nemt kan tage fejl, for det er meget usikkert, hvor meget der skal til for at slå inflationen ned. Vi har en inflation, som vi ikke har set i 40 år. Det er svært at dosere medicinen.

Ikke nervøs for, om boligejere kan betale

For chefanalytikeren at se, ser ECB et behov for at gå mere hårdhændet til værks for at dæmpe inflationen.

- Det er et udtryk for, at den Europæiske Centralbank er nervøs for, om man gør for lidt. Det vil vise sig, om de får ret, siger han.

Selv er han dog ikke nervøs på de danske boligejeres vegne.

- Jeg bliver ikke bekymret for, om folk kan betale deres boliglån. Der har vi nogle ret robuste boligejere, som godt kan betale de rentestigninger. Derved ikke sagt, at det bliver hverken let eller sjovt, når man skal prioritere sit budget, siger han.

Mange boligejere bliver nødt til at “tilpasse sig den nye virkelighed”, og kigge nøje efter i budgettet, mener Sune Malthe-Thagaard. Boligejere kan risikere at betale 3 procent i renter fra nytår, og det vil kunne mærkes i de flestes budgetter.

Tør du i dag komme med et gæt på, om det har toppet?

- Jeg synes, det er svært. Vores vurdering er stadig, at det ikke er nødvendigt at skulle meget højere op, og vi er nær toppen. Men det kan godt være, at vi skal højere op.