Mink-sagen

Minkavlere vil videre fra minksagen: - Politikerne må ”kigge fremad”

Det bedste for minkavlerne og deres familier vil være, hvis politikerne stopper med at "kigge tilbage" og fokuserer på kompensation, lyder det.

Selvom det er uretfærdigt, at der ikke er kommet en undersøgelse af fungerende statsminister Mette Frederiksens (S) rolle i minksagen, er det tid til at komme videre.

Sådan lyder det fra brancheforeningen Danske Minkavlere i en skriftlig udtalelse til TV 2.

- I erhvervet er vi selvfølgelig selv blandt de mange, der hele tiden har ment, at fejlene i minksagen burde følges til dørs med vurdering og prøvelse hele vejen. Mette Frederiksen burde jo heller ikke være bange for at få det prøvet, hvis der ikke er noget at komme efter, siger formand Tage Pedersen.

Minkavlerne og deres familier er ”godt og grundigt” mærket af minksagen, og derfor er de nået til en konklusion om, at det er mere vigtigt at få en afklaring på deres erstatningssager, end at sagen advokatundersøgt.

De vil med andre ord gerne ”videre med livet”.

- Og der hjælper det jo ikke nogen af os, hvis man bliver ved med at bruge alle kræfterne på at kigge tilbage

Løkke dropper krav om undersøgelse

Minkavlernes melding kommer i kølvandet på en lignende udtalelse fra Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, som mener, at et fokus på en minkundersøgelse vil være spildte kræfter lige nu.

Han vil hellere sætte ”et værdigt punktum” i sagen, siger han søndag på vej ind til regeringsforhandlingerne på Marienborg.

- De (minkavlerne, red.) venter fortsat på deres erstatning, og det er vi simpelthen nødt til at finde en måde, hvorpå vi kan få gjort noget ved – eventuelt acontoudbetalinger, siger han.

Derudover vil han styrke justitsministeriets evne til at holde snor i politikerne for at undgå fremtidige kriser med mulige grundlovsbrud, siger han.

Tidligere har han krævet en advokatundersøgelse af sagen, hvis Moderaterne skulle i regering med Socialdemokratiet.

Men ikke mere:

- Vi kan ikke føde en regering, som starter med at lave juridiske undersøgelser af landets statsminister.

Ønsker hurtigere behandling

Opfordringen fra minkavlerne til politikerne om at kigge fremad er direkte henvendt til en kommende regering, som, Tage Pedersen håber, vil sætte turbo på behandlingen af minkavlernes sager:

- Jeg håber på en ny regering med den helt nødvendige politiske handlekraft, der kan få forløbet med sagsbehandling, taksationskommissioner og nedrivninger til at gå meget hurtigere, end det gør lige nu.

Mere end 1200 minkvirksomheder har ifølge Fødevarestyrelsens hjemmeside ansøgt om kompensation.

Ifølge styrelsen er der i skrivende stund blevet udbetalt 6,7 milliarder kroner i kompensation til minkavlerne. Det svarer til knap seks millioner kroner per minkavler.

Men det er langt fra det fulde beløb på 19 milliarder eller knap 18 millioner per minkavler, som skal udbetales.

Derfor ønsker Danske Minkavlere, at sagerne kan nå en endelig slutning, så branchen kan komme videre.

- Ikke en eneste sag er færdiggjort endnu, og de sidste avlere i køen har udsigt til afgørelser helt ude i 2027-2028. Enhver kan se, at det er helt urimeligt, og det må en ny regering have top-of-mind fra første arbejdsdag, siger han.