Situationen er "relativt akut" i Sverige, og det er dårligt nyt for danske elpriser

Svenskerne opfordres til at spare alt, hvad de kan på strømmen. Det er dårligt nyt for dem, men det er også dårligt nyt for os, siger ekspert.

I det lune efterår så det ud til, at skrækscenariet kunne undgås, og at Putin ikke lykkedes med at få europæerne til at fryse ved at lukke for gassen.

Men nu er det blevet koldt.

Det er derfor på et kritisk tidspunkt, at Sveriges statsminister, Ulf Kristersson fra Moderaterna, kommer med en urovækkende melding:

- Vi vil bede det svenske folk om at spare på strømmen – også for at mindske risikoen for en afbrydelse, sagde han fredag på et pressemøde.

Det er noget af det værste, vi har set meget længe

Kristian Rune Poulsen, chefkonsulent Green Power Denmark

Der er opstået "betydelig bekymring med den svenske elproduktion lige nu", lød det.

Det vil kunne mærkes i Danmark

Det svenske atomkraftværk Ringhals vil over weekenden reducere driften, fordi en fejl skal undersøges. Samtidig bliver Sveriges største reaktor på Oskarshamns atomkraftværk fredag taget ud af drift i ti dage på grund af vedligeholdelsesarbejde.

Svenskerne er altså i risiko for helt at miste strømmen, og i Norge forbereder man sig, for de allerede skyhøje elpriser risikerer at blive "ekstraordinære".

Sker det, vil det med stor sandsynlighed være dårligt nyt for Danmark.

Det siger Kristian Rune Poulsen, der er chefkonsulent ved Green Power Denmark.

- Hvis det får priserne til at stige i Sverige og Norge, vil det givetvis også gøre det i Danmark. Elmarkederne hænger så godt sammen, og de svenske atomkraftværker ligger i den sydlige del af Sverige, som er den, vi har kabler til, siger han:

- Vi er inde i en periode med meget høje elpriser, og der er allerede folk, der er enormt pressede af den her situation. Det forværrer bare situationen.

Flere ting gør timingen særdeles dårlig, mener Kristian Rune Poulsen.

Det er koldt, og befolkningen i Norden bruger derfor meget strøm. Samtidig blæser det ikke særlig meget, så vindenergien får man ikke meget ud af.

- Energisystemet er presset, og så er sådan nogle nyheder altså dårligt nyt, siger han.

Tor Reier Lilleholt er norsk elanalytiker, og til det norske medie E24 siger han, at kombinationen af lav vind, kulde og lav energi fra atomkraft kommer til at gøre situationen "ekstrem".

Bugnende gaslagre

Kort tid efter, at Rusland invaderede Ukraine 24. februar, stod det klart, at verden befandt sig i en ny situation. Den ville komme til at kunne mærkes, og det var med vånde, at Europas beslutningstagere så frem mod vinteren.

Alt blev sat ind på at sikre sig gas til de kolde måneder – gas, som hidtil havde strømmet i overflod til Europa fra Rusland. De fleste regnede med, at Rusland på et tidspunkt ville lukke for hanerne, og de fik ret.

I slutningen af oktober rullede en glædelig nyhed ellers ind.

EU havde en målsætning om, at unionens gaslagre skulle være mere end 85 procent fyldte inden november. Det mål blev nået og oversteget.

Danmarks lagre var helt fyldte, og skibe med flydende gas blev sejlet over Atlanterhavet fra USA og holdt i kø ud for Europas kyster. Eneste problem var nu, hvor man skulle gøre af al den overskydende gas.

Det kunne mærkes på priserne, som tog et markant dyk. På grund af det varmere vejr brugte befolkningerne i Europa ikke nær så meget gas, som man havde regnet med.

"Noget af det værste, vi har set meget længe"

Spoler man tiden frem til i dag, er situationen nu "relativt akut" ifølge den svenske statsminister.

Den svenske regering regner med, at priserne fortsat vil stige. Sker det, vil det også være tilfældet i Danmark.

De europæiske lande – og i særdeleshed de skandinaviske – er tæt forbundet på elmarkedet, fortæller Kristian Rune Poulsen.

- Vi er en del af samme system, hvor man deles om ressourcerne. Så man sikrer, at hvis Sverige kan producere billigere energi, end man kan på Sjælland, så køber sjællænderne strømmen fra Sverige i stedet for selv at skulle producere den dyrere, siger han.

I løbet af fredag har elpriserne i Danmark svinget mellem godt fire kroner til godt fem kroner.

Kristian Rune Poulsen, er det højt?

- Hvis du spurgte mig sidste år, havde jeg sagt, at det var helt uhørt højt. Nu er det nok bare niveauet den her vinter. Priserne i dag er meget, meget høje. Det er noget af det værste, vi har set meget længe, siger han.

Når alt er, som det plejer, skal elpriserne ifølge chefkonsulenten ikke tælles i kroner, men derimod i ører. Og det er ikke utænkeligt, at vi når dertil igen.

- Men det kræver, at den grønne energi bliver udbygget, at vi får mere sol og mere vind i en langt større skala, end vi har i dag i Danmark og vores nabolande, siger han.