Mulig agent indleder sultestrejke under terrorafsoning i fængslet

Ahmed Samsam afsoner dom for terror, men har angiveligt arbejdet for FE og PET. Nu sultestrejker han.

Terrordømte Ahmed Samsam, der ifølge flere medier har arbejdet som agent for de danske efterretningstjenester, er registreret som sultestrejkende fange.

Det bekræfter hans advokat, Erbil Kaya, over for radioprogrammet "Døgnrapporten" på 24syv.

- Jeg har talt med ham (Ahmed Samsam, red.) om det, og jeg har også fået det bekræftet af fængselspersonalet, der hvor han afsoner, som har registreret ham som sultestrejkende. Og som derfor er ekstra opmærksomme på ham.

Idømt otte års fængsel

Ahmed Samsam blev i 2018 idømt otte års fængsel ved en spansk domstol for at have tilsluttet sig den militante bevægelse Islamisk Stat (IS).

I 2020 blev han udleveret til Danmark, hvor han afsoner resten af sin straf i Enner Mark Fængsel i Horsens.

Ahmed Samsam har erkendt, at han rejste til Syrien i 2013 og 2014 for at tilslutte sig IS. Men han gjorde det på vegne af de danske efterretningstjenester for at spionere for Danmark, har han forklaret.

Også flere medier har på baggrund af anonyme kilder beskrevet, hvordan Ahmed Samsam skulle være blevet hvervet af danske efterretningstjenester.

Det er dog ikke informationer, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET) har vedstået sig.

Interview med lillebror

Oplysningen om sultestrejke kom i første omgang under et interview med Ahmed Samsams lillebror, Osama Samsam, og en journalist på 24syv.

Her ringer Ahmed Samsam sin lillebror op.

- Sultestrejke?, spørger Osama Samsam ifølge 24syv, hvortil Ahmed Samsam svarer:

- Ja. De vil give mig yderligere tre måneder i isolation, sådan noget der hedder "fokus" på afdeling D. Jeg har ikke gjort noget for at fortjene det her.

Ahmed Samsam siger videre, at han skal flyttes efter tre voldsepisoder i fængslet. Ifølge ham selv blev han frifundet i det ene tilfælde, og i de to andre tilfælde var det en anden part, der begyndte.

Telefon på højtaler

Ahmed Samsam bliver under samtalen gjort bekendt med, at Osama Samsam er midt i et interview med en journalist, og at optageren kører.

- Skriv på min Facebook, at min tålmodighed er opbrugt. Jeg indleder dags dato (onsdag, red.) en sultestrejke, og den opgiver jeg først, når jeg har fået det bedre.

- Når jeg engang bliver behandlet som et menneske, siger Ahmed Samsam til sin lillebror, mens telefonen er på højttaler.

24syv har forsøgt at få en kommentar fra Kriminalforsorgen. Kriminalforsorgen har dog ikke ønsket at kommentere sagen med henvisning til, at man ikke kommenterer konkrete sager.