Dansk pavillondirektør på Verdensudstillingen: - Det hele endte i lort
Det blev solgt som en unik mulighed for udvalgte danske virksomheder, men det endte i snyd, milliontab og konkurser. Hvem var de ansvarlige?
På søjlerne var 15 rød-hvide balloner klistret fast med gaffatape. Det var åbningsdagen for den danske pavillon på Verdensudstillingen, men intet var helt, som det skulle være.
Da ambassadøren klippede den røde snor over, var den første, der klappede i hænderne pavillonens direktør, Jens Lund.
Men ikke alle var lige begejstrede for setuppet, husker Michael Brogaard, som drev baren på den danske pavillon i flere måneder.
- Jeg tror ikke, at der var nogen dernede, der tænkte: “Det her er godt for Danmarks omdømme.” Vi var jo til grin, konkluderer Michael Brogaard, der har tabt en million på eventyret.
Forud for åbningsdagen var der gået over et års forberedelse af pavillonen, som altså var den den bygning, der skulle repræsentere Danmark på Verdensudstillingen med 192 deltagende lande.
Oprindeligt var håbet at gøre som ved Verdensudstillingen i Shanghai i 2010, hvor staten og erhvervslivet samarbejdede om at opføre og drive en storslået dansk pavillon.
Den Lille Havfrue var blevet transporteret til Kina og sat op i den imponerende bygning tegnet af Bjarke Ingels. Den danske stat og erhvervslivet delte regningen på de i alt 150 millioner, det kostede, og med seks millioner besøgende var tiltaget en stor succes.
Men i Dubai gik det anderledes.
Der kunne ikke skaffes opbakning fra erhvervslivet til at lave en minimumsinvestering på 25 millioner kroner, og derfor ville Udenrigsministeriet heller ikke lægge penge i projektet. I stedet forsøgte to danskere bosat i Dubai at lave en pavillon, hvor danske virksomheder kunne udstille deres produkter. De navngav den Danish Business Pavilion, og Udenrigsministeriet lovede at deltage officielt, selvom staten ikke støttede økonomisk.
Den ene af de to danskere var Jens Lund, som også er præsident for Danish Business Council i Dubai.
Selvom hans håb var at repræsentere Danmark og samtidig lave en god forretning, så blev resultatet, at kunder følte sig snydt, Udenrigsministeriet stoppede alt samarbejde på grund af vildledning, og flere konkurser kostede både investorer og Skat millioner.
Blev lovet statstilskud på 75 procent
Morten Spiegelhauer fra 'Operation X' besøgte Verdensudstillingen i Dubai i marts i år.
Sveriges bidrag var en skov af store egestammer importeret fra de svenske skove. Hos Israel kom man ind i et interaktivt danseshow med virtuelle værter på en kæmpestor 360-graders skærm. I Peru gik man som en tidsrejse igennem selve landets historie og natur. Og i Australien endte man under et gigantisk kuppel-lærred med en drømmelignende beskrivelse af 60.000 års udvikling.
Danmarks bidrag mindede mest om en lille messe med nogle halvtomme, hvide reoler og fladskærme. Bygningen fremstod ufærdig med løse ledninger, malertape på stikkontakter og byggerod på trappen. Og der var også markant færre besøgende hos den danske pavillon end hos mange af de andre pavilloner.
Lidt over 200.000 ifølge pavillonens egen opgørelse. Målet havde været to millioner.
Pavillondirektør Jens Lund erkendte, at nogle af de erhvervsdrivende kunder, som betalte gildet, var utilfredse.
- Men dem der er her, dem der efterfølgende er kommet herned, har været rigtig glade for det. Jeg tror der har været en disconnect mellem det, der er solgt i Danmark, og det, der har været hernede, forklarede Jens Lund.
Den afkobling, som pavillondirektøren talte om, drejede sig om det, kunderne var blevet lovet. Løse løfter om, hvor stort et aftryk en uge på Verdensudstillingen ville sætte på omsætningen. At kongefamilien ville komme forbi. At der var temauger, som lige netop passede på kundens branche, og at salgsagenter ville blive tilknyttet i Dubai.
Og så var der det helt håndgribelige og altafgørende argument, som stod sort på hvidt: Udenrigsministeriet ville bidrage med et tilskud på 75 procent. Så staten ville bidrage med tre gange så meget som det, kunderne betalte.
- Det var grunden til, at jeg sagde ja. Det var det, der var årsagen, til at jeg traf beslutningen om at, det her det var en god ide. Det var noget af et fatamorgana, fortæller Rasmus Jensen fra DM Motors.
Hans samlede regning løb op i 180.000 kroner for en uge.
Udenrigsministeriet påtalte misinformationen
Men statstilskuddet havde ingen hold i virkeligheden. Og da en kunde spurgte Udenrigsministeriet til, om statstilskuddet var rigtigt, reagerede ministeriet med en påtale over for pavillonens ledelse. Misinformationen skulle stoppes.
Det var i november 2020. Alligevel fortsatte vildledningen af danske erhvervsdrivende i mange måneder. En ordrebekræftelse fra juni 2021 til firmaet A LED viser, at også de skriftligt blev lovet et tilskud 456.000 kroner fra Udenrigsministeriet.
- Selvfølgelig føler vi os snydt, siger A LED's ejer Christian Christensen, der endte med at betale 195.000 kroner til selskabet ExpoMatch ApS, som solgte standpladserne til Jens Lunds pavillon i Dubai.
Jens Lund har ikke ønsket at kommentere denne påtale, eller hvorfor vildledningen af kunder fortsatte.
Kun en tredjedel af pengene kom til Dubai
Direktøren Jens Lund forklarer til ‘Operation X’, at mange af kunderne har været glade for eksponeringen på den danske pavillon i Dubai. Men til kunden Rasmus Jensen har han givet en lidt mere pessimistisk forklaring.
- Jeg havde ikke regnet med, at det her var en situation, der endte i det lort, det var. Vi har fået under en tredjedel af de penge, som er blevet leveret i Danmark til bygningen her, siger Jens Lund på en skjult optagelse, som Rasmus Jensen optog under en samtale mellem de to i Dubai i januar 2022.
Jens Lund forklarede dengang ikke, hvor de øvrige to tredjedele af kundernes indbetalinger er blevet af - og har heller ikke efterfølgende ønsket at svare 'Operation X' på det.
På optagelsen lægger han en stor del af skylden på én specifik sælger, der arbejdede for selskabet ExpoMatch i Danmark.
- I får mig ikke officielt til at sige det på en e-mail, men det er da noget svineri, det han har lavet over for alle. Han er en løgner. Han har snydt og bedraget, men det er jo ikke kun hans skyld, siger Jens Lund.
“Vi fik fortalt, at pavillonen var statsfinansieret”
Sælgeren er Firas Al-Humidi.
'Operation X' har forelagt ham Jens Lunds anklager, som han afviser, at der er hold i. Firas Al-Humisi forklarer, at han var i god tro, da han solgte standpladser med statstilskud til kunderne.
Han har udelukkende solgt produkter, som, han fik at vide, fandtes, siger han til Morten Spiegelhauer.
- Vi fik jo fortalt, at pavillonen var statsfinansieret. Men det er den så åbenbart ikke alligevel, siger Firas Al-Humidi
Og hvem fik I det at vide af?
- Det gjorde vi fra Anders. Det er jo Anders, der styrer det hele. Hvis du har en pyramide, så er Anders helt på toppen, forklarer Firas Al-Humidi.
Jeg kan bare ikke se ham nogle steder på papiret som sådan.
- Nej, det kan du heller ikke.
Så han er sådan en slags skyggedirektør eller skyggechef?
- Lige præcis, bekræfter Firas Al-Humidi.
Skyggedirektøren, sælgeren taler om, er Anders Bruun Hagn-Meincke.
Flere ansatte peger på Anders Bruun
Firas Al-Humidis forklaring bekræftes af tre andre tidligere ansatte hos ExpoMatch ApS og Danish Business Pavilion ApS.
- Hele projektet med at lave de her pakker og sælge til danske virksomheder, det var sådan set Anders' idé, fortæller Kasper Nielsen, der arbejdede med hjemmesiderne til Den Danske Pavillon.
Han tilføjer, at for de ansatte på kontoret i Aalborg var det tydeligt, at Anders Bruun var den egentligt direktør.
Martin Larsen, der var ansat som sælger, siger, at han opfattede Anders Bruun som direktør og daglig leder, og at det bare "handlede om at få kunder ind".
Cengiz Punar arbejdede med at finde egnede virksomheder at ringe til, og han fortæller, Anders Bruun bestemte, hvad der skulle sælges til kunderne.
- Hvem var det, I fik at vide af, at I skulle sige de ting?
- Det var jo selvfølgelig Anders. Vi sagde, vi var statsstøttede, det var vi jo slet ikke.
Også Anders Bruun selv siger på en skjult optagelse fra et personalemøde i januar 2021, at han spillede en ledende rolle i de danske selskaber.
- Det var først i starten af september måned, vi fik overdraget ansvaret fra Dubai. Vi tog ansvaret hjem. Det var en betingelse fra min side. Jeg sagde til dem, hvis I skal bestemme - det tager alt for lang tid, sagde Anders Bruun til personalet på mødet.
Direktør på papiret
Jan Bak, som stod for byggeriet af pavillonen i Dubai, og var stifter og direktør af de to danske selskaber ExpoMatch ApS og Danish Business Pavilion ApS, som solgte standpladserne til pavillonen, ønsker ikke at udtale sig.
Via en mellemmand - og ven Claus Løkke siger han dog til ‘Operation X’, at selvom Jan Bak var direktør på papiret, var der en anden, “der har ageret for ham”.
Claus Løkke har selv betalt til Danish Business Pavilion, uden at han synes, at han fik noget ud af det. Men han mener ikke, at ansvaret for vildledningen af kunderne ligger hos Jan Bak.
- Ja, han har været direktør på papiret, men der er jo en anden, der har ageret for ham.
- Og der tænker du på Anders Bruun?
- Ja, han har ageret hele vejen. Og det har alle vidst.
Claus Løkke fortæller også, at det efter hans mening kun er Anders Bruun, der kan svare på, om alle pengene, der blev indbetalt fra kunderne, er blevet overført til Dubai, fordi det var ham der stod for det.
Jan Bak har ikke besvaret ‘Operation X’s spørgsmål om en momsfinte, som ser ud til at have kostet Skat 3,5 millioner. Han er nu indstillet til konkurskarantæne af kuratoren for konkursboet.
Momsfinte kostede Skat millioner
Det var nemlig Danish Business Pavilion ApS, der fik licensen til at sælge standpladser til den danske pavillon i Dubai. Men de fleste fakturaer og ordrebekræftelser, som ‘Operation X’ har fået adgang til, er udstedt fra selskabet ExpoMatch ApS.
Begge selskaber er i dag gået konkurs, og havde altså Jan Bak officiel direktør. Men ifølge de tidligere ansatte var de altså drevet af Anders Bruun.
I den her sag er licensen til at sælge standpladser til pavillonen i Dubai tilsyneladende handlet videre fra Danish Business Pavilion ApS til ExpoMatch ApS for et tocifret millionbeløb, hvilket har resulteret i skyldig salgsmoms for flere millioner i det første selskab og et tilsvarende tilgodehavende i købsmoms hos det andet selskab.
Inden konkurserne fik ExpoMatch ApS udbetalt købsmomsen på 3,5 millioner kroner fra Skat, mens Danish Business Pavilion ApS gik konkurs uden at have indbetalt et lignende beløb til Skat for den skyldige salgsmoms.
- Det her virker for mig som noget der meget vel kan være decideret momsvindel, siger Søren Engers Pedersen, der er revisor og momsdirektør hos det verdensomspændende revsionsfirma Baker Tilly.
Han har gennemgået kurator-redegørelser, årsrapporter, fakturaer og salgsaftalen om licensen.
- Jeg sidder tilbage med det indtryk, at det her meget sandsynligt kan have været en bevidst planlagt svindel for at unddrage statskassen de her 3,5 millioner i moms, og når jeg siger det så hårdt, så er det fordi, jeg har svært ved at se et andet formål med at etablere de her to selskaber, siger Søren Engers Pedersen.
Anders Bruun blev i sommeren 2020 idømt en bøde på 1,2 millioner kroner for overtrædelse af moms- og skatteloven i en anden sag. Han har heller ikke ønsket at stille op til tv-interview om den her sag.
Men han afviser i et kort telefonisk interview over for ‘Operation X’, at det, de ansatte siger om hans rolle i selskaberne og ansvar for misinformationen af kunderne, er sandt.
- Jeg har skrevet mig ud for længst. For over halvandet år siden skrev jeg mig ud af EXPO, svarer Anders Bruun på spørgsmålet om, hvad hans rolle var i den danske pavillon.
Jens Lund og Jan Bak har ikke reageret på TV 2s henvendelser, siden Morten Spiegelhauer besøgte den danske pavillon i slutningen af marts.
Direktør Steen Hommel fra Udenrigsministeriet fortæller, at ministeriet ved næste Verdensudstilling i Osaka ikke vil give grønt lys til at lade private forretningsfolk repræsentere Danmark officielt.
- Jeg kan i hvert fald sige så meget som, at den her model her den er ikke en model til efterfølgelse, konkluderer han.
Du kan se 'Operation X: Da Danmark blev til grin' mandag klokken 20.35 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 PLAY.