I dag flyver de sidste fly – så lukker dansk lufthavn

Borgmestrene i ejerkommunerne mener, at det kræver statsstøtte, hvis Midtjyllands Lufthavn skal overleve.

De sidste syv år har Danish Air Transport (DAT) trofast fløjet ruten mellem Karup og København – og forbundet Midtjylland med hovedstaden.

Men flyselskabet, der står for indenrigsflyvninger i Danmark, har valgt ikke at forlænge aftalen med lufthavnen, fordi der er for få passagerer, og priserne på brændstof er for høje.

Derfor er fredagens fire afgange de sidste, inden lufthavnen lukker midlertidigt – dog permanent, hvis der ikke findes en ny operatør.

Det betyder også, at hovedparten af medarbejderne i sidste uge blev varslet afskediget.

Kræver statsstøtte

Før coronakrisen havde lufthavnen cirka 120.000 passagerer om året. Men passagererne er ikke vendt tilbage igen, og antallet af afgange er skåret markant ned.

I år når antallet af passagerer næppe meget over 20.000, skriver Viborg Folkeblad.

Midtjyllands Lufthavn er ejet af ni midt- og vestjyske kommuner og har været i drift siden 1965. Kommunerne i Viborg og Herning er de største anpartshavere.

Otte ud af ni borgmestre i ejerkommunerne mener, at det kræver statsstøtte, hvis Midtjyllands Lufthavn skal have en fremtid. Det viser en rundspørge, som TV MIDTVEST har lavet.

- Udfordringen med Midtjyllands Lufthavn er økonomi. Så hvis der var en mulighed for statsstøtte, så ville det være med til at understøtte, at ruten kan opretholdes, siger Ib Lauritsen (V), der er borgmester i Ikast-Brande Kommune, til TV MIDTVEST.

Både Bornholms Lufthavn og lufthavnen i Sønderborg får statsstøtte, påpeger han.

Også Jesper Rungholm, der er direktør for DAT, mener, at der skal støttekroner til, for at ruten igen kan blive økonomisk bæredygtig.

Til TV MIDTVEST siger han, at man har forsøgt at få samme politiske støtteordninger, som Bornholmsruten får, men at det ikke er lykkedes.

Vil finde nyt selskab

Formand for Midtjyllands Lufthavn Ulrik Wilbek (V), der også er borgmester i Viborg Kommune, udtalte mandag i en pressemeddelelse, at han i de kommende måneder vil arbejde målrettet på at finde et nyt flyselskab til ruten.

- Nu er flyvningerne sikret frem til den 9. december, og det er jeg glad for.

- Omvendt levner det ikke lang tid til at finde et nyt flyselskab til at stå for de daglige flyvninger til og fra Midtjyllands Lufthavn, så det er en opgave, som vi i bestyrelsen vil prioritere højt i den kommende tid, sagde Ulrik Wilbek.