Samfund

Familie hårdt ramt af fattigdom: - Det er mega skamfuldt

Selvom det er svært at tale om, har Sylvia Engel valgt at være åben om, at de er fattige.

Hos Sylvia Engel og hendes toårige datter er køleskabet tomt, og familien er afhængige af penge, som de får fra familie og venner.

- Vi har ingen penge, vi er fattige, og vi har slukket for varmen, siger Sylvia Engel til TV 2.

Sylvia Engel er på sygedagpenge i øjeblikket, men de stigende priser på el og varme har sat hende i en svær situation, hvor hun må gøre, hvad hun kan for at spare. Og det er Sylvia Engel ikke alene om.

I en ny undersøgelse lavet af Rambøll for Egmont Fonden svarer 16 procent af af 4766 økonomisk trængte børnefamilier, som er på overførselsindkomst og har søgt hjælp hos Dansk Folkehjælp, at børnene har måttet undvære måltider på grund af økonomien.

93 procent har svaret, at deres børn har manglet nødvendigt tøj eller fodtøj. Nogle svarer endda, at deres børn har måttet undvære lægeordineret medicin.

Mange børnefamilier sparer

Udover at være på sygedagpenge har Sylvia Engel et medfødt handicap, der gør, at hun ikke kan arbejde lige nu.

Hun har valgt at være åben om, at hun ikke har råd til det mest basale. Men det var ikke let i starten.

- Det er mega skamfuldt. Jeg har aldrig været fattig før og har altid haft en rigtig god opsparing, siger hun og forklarer, at hun i forvejen var i en krise, da hun lige var kommet ud af en skilsmisse, da krigen ramte.

Hun fortæller, at hun sørger for at købe varer, der er på tilbud i supermarkedet, og ellers henter hun mad fra To Good To Go, der er en app, hvor man kan hente overskudsvarer fra restauranter og supermarkeder.

Da krigen i Ukraine brød ud 24. februar, blev verden sat i en ny situation. Det førte til store prisstigninger på de mest basale dagligvarer, og priserne på varme og el blev sendt i vejret.

I sidste måned viste tal fra Danmarks Statistik, at en almindelig børnefamilie står til at bruge 45.000 kroner mere om året, hvis familiens forbrug forbliver uændret.

Hos Dansk Socialrådgiver Forening ser de også, at det har store konsekvenser både for børnene og forældrene at stå i fattigdom.

- Nu er det ikke "bare" flyverdragter, fødselsdage og biografture, som familierne ikke har råd til. Det, vi kan se tydeligt her, er, at det er fodtøj, mad, medicin, siger Signe Færch, forkvinde i Dansk Socialrådgiver Forening, til TV 2.

Hun peger på, at det er helt basale behov og kalder det "dybt alvorligt".

- Vi ved, at denne type fattigdom er ødelæggende for menneskers mulighed for at rykke sig i deres liv og komme i job, siger hun og fortæller, at det fylder alting for familierne, at de ikke kan brødføde deres nærmeste.

Har hjulpet at være åben

For Sylvia Engel har det gjort en forskel, at hun har valgt at fortælle om familiens situation og bryde et tabu.

- Danmark er et kærligt land, og der er rigtig mange gode mennesker, så jeg har lært, at siger man det højt, så er der også mange, der rækker ud.

Nogle gange er veninder kommet forbi med lasagne, de havde tilovers fra aftensmaden.

I sommer var der en veninde, der overførte nogle penge, så Sylvia Engel kunne tage sine børn ud og få en is.

Jeg har en stemme, og jeg tør sige det højt

Sylvia Engel

Hun forsøger også selv at gøre, hvad hun kan, for at hende og hendes datter kommer godt ud af situationen.

- Jeg er ekstremt positiv, og jeg ved som mor, at jeg gør det bedste for mit barn. Jeg har en stemme, og jeg tør sige det højt, og jeg ved, at mange ikke tør sige det højt, siger hun.