Butikker sælger færre julelys, men hvor meget sparer man ved at droppe dem?

En ekspert gør dig klogere på, hvor meget det betyder for elregningen at droppe julelyset.

Kalenderen viser december, de mørke timer bliver stadigt flere, og for mange danskere bringer udendørs julelys og lyskæder ekstra julehygge.

Men julen i år bliver fejret under en energikrise, og det mærker flere forhandlere af julebelysning.

- Det er meget mærkbart, at folk er påvirket af de høje energipriser. Derfor ser vi i år en markant nedgang i salget af lyskæder og udendørs lys, bekræfter informationsdirektøren hos Coop, Jens Juul Nielsen, over for TV 2.

Samme tendens oplever Jysk samt Jem & fix.

Kommuner og bygninger dropper julebelysning

Flere kommuner og virksomheder har allerede meldt ud, at de sparer på julebelysningen i år eller dropper den helt.

Det gælder eksempelvis Salling, der ikke sætter det sædvanlige lys på stormagasinerne i Aalborg og Aarhus og Hotel d'Angleterre i København, som i årevis har pyntet hotellets facade med et storslået lysshow.

Også en række kommuner i hovedstadsområdet har i år valgt at spare på julebelysningen, mens Gladsaxe, Glostrup og Hørsholm kommune siger til TV 2 Lorry, at de helt har droppet julebelysning i kommunalt regi.

Har du droppet julelyset for at spare på energien?

Så hører TV 2s journalist gerne fra dig på jual@tv2.dk

Privatøkonomisk eller samfundsmæssigt perspektiv

Tallene fra butikkerne taler ind i en større tendens om, at elforbruget er faldet det seneste år.

Det forklarer Henrik Bisp, som er fagekspert inden for byggeteknik, bæredygtighed, energi og huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Man har tidligere hyldet de vildeste julehuse med den vildeste julebelysning, og der, tror jeg, er man lidt mere tilbageholdende nu. Der går ikke på samme måde sport i den, siger han.

Men hvor meget sparer man reelt ved at droppe lyskæderne?

Det kommer an på, om man ser på det fra et privatøkonomisk perspektiv, eller om man ser på det samlede energiforbrug for samfundet, forklarer Henrik Bisp.

Starter vi med det privatøkonomiske, bruger de fleste nyere lyskæder LED-pærer, som man kan sammenligne med en pære i en lampe i hjemmet.

- Forbrugsmæssigt er det lidt i samme boldgade. Energiforbruget i en LED-lyskæde, hvor der sidder 20 dioder, vil være mindre end en kæde med for eksempel 200 dioder. Men selv i kæden med 200 dioder vil forbruget ikke være ret stort, fordi det er LED, forklarer han.

Ikke noget, der redder økonomien

Han har lavet et eksempel med en større lyskæde, som man køber og eksempelvis snurrer rundt om et træ.

Kæden forbruger 10 watt, og hvis den er tændt i 100 timer, forbruger den 1 kilowatttime. Det vil koste omkring 5 kroner med de nuværende priser.

Afstemning

Har du droppet julelyset i år for at spare på energien?

- Det vil være i det leje, og det er jo umiddelbart ikke noget, der redder økonomien, siger Henrik Bisp og tilføjer:

- Og hvis man sætter en timer på sin lyskæde, er spørgsmålet, om man overhovedet når op på 100 timer i løbet af en hel december måned.

Det vil altså ikke koste det store på privatøkonomien at hænge en lyskæde op foran sit hjem – men alligevel mener fageksperten, at der er grund til at spare på julelyset.

Vigtigt at spare på energien

For ser man på det fra et energimæssigt perspektiv, er historien en lidt anden.

Hvis hver enkelt husstand i Danmark har lyskæder tændt hele døgnet i december, vil det være et forbrug på syv-otte kilowatttimer per husstand, man kan spare for hver lyskæde.

- Så det vil have en betydning for det samlede energiforbrug, hvis mange boliger vælger at droppe eller skære ned på julebelysning, siger Henrik Bisp.

Han påpeger, at selv små besparelser på energien måske ikke har den store indflydelse på den enkeltes økonomi, men at det i lige så høj grad handler om at ændre vaner.

- Og bare det, at vi begynder at tænke over at spare på energien, er vigtigt, siger han.

Hvis du ikke vil undvære julelyset, men samtidig vil spare på energien, har Henrik Bisp tre råd:

Sådan kan du spare på energien i din julebelysning

  1. Skær ned på antallet af lys

    Hvis du før har pyntet din have eller din bolig med mange lyskæder, kan du skære ned på antallet. Det vil også betyde noget i det samlede energiforbrug.

  2. Køb LED-pærer

    Lyskæder med LED-pærer har været på markedet i mange år og er det produkt, hvor energiforbruget er meget lavt. Ældre lyskæder er ikke noget, man normalvis har i den gængse husstand, og i de ældre kæder vil hver enkelt pære have sit forbrug. Ifølge Henrik Bisp kan det løbe op i 250-500 watt for den samlede kæde, hvis den eksempelvis har 50 pærer.

  3. Skær ned på antallet af timer, lyset er tændt

    For at spare på både energien og økonomien kan man sætte en timer på sin lyskæde og nøjes med at have den tændt eksempelvis fem timer om dagen i stedet for at lade den brænde hele december.

Kilde: Henrik Bisp, fagekspert inden for byggeteknik, bæredygtighed, energi og huseftersyn hos Videncentret Bolius.