Danskerne åbne for højere afgifter på flyrejser, viser måling

De fleste danskere vil ikke give afkald på ferierejser, selvom vi befinder os i en inflationskrise. Men de vil gerne betale for klimaaftrykket.

Rejseglade danskere skal hive flere penge op af lommen, hvis de vil flyve.

Sådan lyder budskabet fra danskerne ifølge en ny Megafon-meningsmåling. Her svarer 56 procent af de 1166 deltagere, at den foreslåede flyafgift på 13 kroner burde være endnu højere.

Ifølge Vibeke Myrtue Jensen, som er rejseekspert hos Forbrugerrådet Tænk, viser det, at mange danskere bakker op om en CO2-afgift på flybilletter, der skal gavne klimaet og den grønne omstilling.

- Det kan være ud fra en tanke om, at 13 kroner ikke er et højt beløb ud af en flybillets pris. Og flyrejser er noget, som er relativt klimabelastende, og det ved forbrugerne godt, siger hun til TV 2.

Imødekomme klimaforandringer

56 procent af de adspurgte er overvejende enige eller helt enige i, at det ville være i orden, hvis flyrejser blev pålagt en afgift på cirka 250 kroner.

- Generelt ved vi, at afgifter er et stærkt middel til adfærdsregulering, fortæller Vibeke Myrtue Jensen.

Hun påpeger dog, at folk sagtens kan sige, at de er villige til at betale mere. Men når det så kommer til stykket, kan det være, at de ikke vil gøre det alligevel.

Flyrejser forbindes med fornøjelse

Selvom de fleste danskere vil have den foreslåede flyafgift hævet, viser en anden ny Megafon-måling, at 60 procent af danskerne ikke vil lade sig påvirke af inflationskrisen og spare på pengene, når det gælder ferierejser.

Vibeke Myrtue Jensen understreger, at der ikke nødvendigvis er en sammenhæng, da der også er andre transportformer end fly. Men når det er sagt, så er der mange folk, der sparer andre steder end på rejserne, så dermed er rejselysten ikke særligt påvirket af inflationen indtil videre, mener hun.

Ifølge rejseeksperten viser tallene fra de nye Megafon-målinger, at danskerne har en vilje til at støtte op om klimatiltag og gerne vil have bedre samvittighed med deres forbrug.

Men samtidig har de også en begrænset vilje til selv at give afkald på goder i klimaets navn.

I september præsenterede den fungerende regering udspillet "Grøn luftfart for alle", som skal sikre, at danske passagerer fra 2025 skal betale en ekstra afgift på 13 kroner for en flybillet, uanset hvor de flyver hen.

Og pengene skal ifølge regeringen gå til udviklingen af grønne teknologier, så alle danske indenrigsfly fra 2030 kan flyve klimaneutralt.

Allerede i 2025 forventes den første danske grønne indenrigsrute at være i luften.