OgsĂĄ uheldig scene i en anden Pyrus-julekalender - men Kinesersang er "noget helt andet", siger TV 2

Indholdschef på TV 2 er ikke så optaget af, at "nogle er sure". I stedet mener hun, at TV 2 står på nogle vigtige værdier i denne sag.

Fredag valgte TV 2 at droppe genudsendelsen af julekalenderen 'Alletiders Julemand'.

I stedet er det efterfølgeren 'Alletiders Eventyr', der fra 1. december vil rulle over skærmen hver eftermiddag frem til jul.

Årsagen til udskiftningen er, at ’Alletiders Julemand’ har scener, som har en "forældet skildring af både mennesker og kulturer".

Det fortalte Mette Nelund, der er konstitueret fiktionschef hos TV 2, fredag og henviste til en specifik scene, hvor en hvid dreng, der er blevet malet sort, bliver drillet af nogle hvide børn.

Men 'Alletiders Eventyr' er heller ikke uden stereotype fremstillinger.

Så hvor går grænsen for, hvad TV 2 vil vise?

- Hvis jeg kunne definere den grænse, ville udviklingen være gået i stå. Og det er den heldigvis ikke. Så det her kommer til at være en diskussion de næste mange år både for os og alle andre mediehuse, siger Lotte Lindegaard, Indholdsdirektør hos TV 2.

Forskel på voksen- og børneindhold

Lotte Lindegaard fortæller, at TV 2 løbende kommer til at gennemgå gammelt materiale, før man sender det.

Den populære julekalender med Pyrus, Kandis og de andre velkendte figurer er dog en speciel sag, understreger hun.

Både fordi TV 2 selv er afsender på programmet, men endnu mere vigtigt er det, at serien er målrettet mod børn.

- Vi har en særlig forpligtelse for, at de børn, der sidder og følger med, føler sig inkluderet og taget godt imod, uanset hvilken hudfarve de har, siger hun.

Er det slut med at vise film, hvor der bliver brugt ordet 'neger', eller folk bliver malet brune i ansigtet?

- Det er vanskeligt for mig lige nu at sige, at det kommer vi aldrig til at gøre mere. Pyrus 3 er børnefiktion, så der har vi nogle helt særlige forpligtelser. Når vi sender fiktion til voksne, kan de sætte det ind i en historisk kontekst på en helt anden måde, end børn kan, og derfor er det også nogle andre regler, der kommer til at gælde der.

Kinesersang er "noget helt andet"

Sidste gang ’Alletiders Julemand’ blev genudsendt var i 2014. Dengang modtog TV 2 en klage angående en scene, hvor Pyrus synger og danser med tre børn, der er klædt ud som flødeboller og derfor malet sorte i ansigtet.

Afløseren, 'Alletiders Eventyr', indeholder ikke noget sort ansigtsmaling. Men der indgår en sang, hvor der bliver sunget "i Kina siger de ’pingeling’ hver gang, at de får ris".

Video: Anne Fuglsang Borg

Hvorfor er kinesersangen fra 'Alletiders Eventyr' i orden at sende pĂĄ TV 2?

- I Pyrus 3, altså Alletiders Julemand, kan man få den følelse, at det er forkert at være mørk. Det er et ret voldsomt budskab. Vi ville ikke have lavet Pyrus 4 i dag, som indeholder kinesersangen. Men det er alligevel noget helt andet, end det vi oplever i Pyrus 3, siger Lotte Lindegaard.

Er det mildere at gøre grin med kinesere end afrikanere?

- Det må aldrig blive et spørgsmål om, hvad der er værst. Men problemet med Pyrus 3 er, at de børn, der ser denne serie, kan sidde tilbage med en følelse af at have en forkert hudfarve. Det er alvorligt, og der skal vi som stort mediehus være vores ansvar bevidst og sige, at den situation vil vi ikke sætte børn i.

Ikke optaget af, at nogle er vrede

Ifølge Lotte Lindegaard har scenen med den såkaldte kinesersang i 'Alletiders Eventyr' en "anden karakter" end de nævnte eksempler fra den nu droppede forgænger.

- Scenen giver ikke børn en fornemmelse af, at der er en forkert hudfarve. Det er en kulturskildring, der her er utidssvarende, siger hun.

I filmen ’Far til Fire og Ulveungerne’ fra 1958 bliver der sunget en sang om ’en sort lille nigger fra Afrika’. Kan TV 2 vise den film i dag?

- Du får mig ikke til at stå her i dag og sige, om vi kan eller ikke kan. Det skal vi snakke med hinanden om. Og jeg synes, at hele denne her diskussion, som vi har lige nu, viser, at det er vigtigt, at vi snakker om de her grænser hele tiden.

Video: Anne Fuglsang Borg

Hun tilføjer, at der ville være kommet reaktioner, uanset om TV 2 havde valgt at sende serien eller ej, og at hun "ikke er så optaget af, om nogle er vrede".

- Jeg er mere optaget af, at vi står på nogle værdier og jeg synes at vi står på nogle rigtige værdier i det her tilfælde, siger hun.